In de Arabische wereld leven 6,4 procent van de in het buitenland gevestigde Marokkanen, tegen 2,6 procent in Amerika. De rest verblijft in sub-Sahara Afrika en Azië. Frankrijk heeft de grootste Marokkaanse gemeenschap in het buitenland met 1,25 miljoen mensen.
De meeste eerste generatie Marokkanen die in Nederland wonen, komen uit de Rif-provincies Nador, Al Hoceima en Tetouan in Noord-Marokko, de provincie Taza tussen het Rif-gebergte en Midden-Atlas en de (provincies met een van de) grote steden.
Tegenwoordig leven er in Israël circa 1 miljoen Joden van Marokkaanse afkomst. Ze vertegenwoordigen hiermee de grootste gemeenschap in Israël(10%).
Uit cijfers voor 2018 van een Spaans statistiekbureau bleken ongeveer een miljoen Marokkanen in Spanje te wonen, waarvan 250.000 illegaal. Vele van hen werden illegaal nadat hun verblijfsvergunning verliep, mede door de economische crisis van 2008.
Het gebrek aan vertrouwen in de overheid, onbetrouwbaarheid van politici, sociale malaise, de gesloten arbeidsmarkt, moeilijke toegang tot huisvesting en lage lonen wekken bij de Marokkanen angst op en zorgen voor een ontgoocheling in het hele land'.
Buurten met geen of nauwelijks Marokkanen zijn Molenlaankwartier, Hillegersberg-Zuid en Strand en Duin. De Turkse Rotterdammers wonen het vaakst in de buurt Afrikaanderwijk: een derde van de inwoners is van Turkse herkomst. Verder wonen er ook veel Turken in Hillesluis (30 procent) en Feijenoord (27 procent).
Centraal in de Marokkaanse keuken staan de kruiden, specerijen en vlees. Lamsvlees en rundvlees zijn twee zeer populaire vleessoorten in de Marokkaanse gerechten. Ook al worden er veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt de gerechten zijn zelden pittig.
Het exacte aantal Belgo-Marokkanen is onbekend, aangezien België geen etnische statistieken verzamelt. Schattingen variëren, maar hun aantal bedraagt minstens 430.000. Zij leven grotendeels geconcentreerd in enkele gemeenten; bijna de helft woont in Brussel.
In de jaren zestig is er in Marokko grote werkloosheid en in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bedrijven besluiten om Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland te halen.
Het Koninklijk Marokkaans Leger is het landleger van de Koninklijke Strijdkrachten van Marokko . Het werd opgericht aan de vooravond van de onafhankelijkheid van het land in 1956 door koning Mohammed V , de grootvader van Mohammed VI , de huidige koning van Marokko. In 2019 telde het ongeveer 250.000 mannen.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko.
In de Arabische wereld leven 6,4 procent van de in het buitenland gevestigde Marokkanen, tegen 2,6 procent in Amerika. De rest verblijft in sub-Sahara Afrika en Azië. Frankrijk heeft de grootste Marokkaanse gemeenschap in het buitenland met 1,25 miljoen mensen.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Frankrijk en Spanje zijn de grootste handelspartners van Marokko (import en export). Frankrijk is ook de grootste buitenlandse investeerder in het land.
Voor een Marokkaan komt de familie vóór werk, vriendschap, relaties en soms zelfs voor het huwelijk. Voor moslims is het een plicht de ouders te gehoorzamen en veel Marokkanen nemen dit heel serieus. Om te kunnen trouwen, bijvoorbeeld, moet de bruidegom (hoe oud hij ook is) eerst zijn ouders om toestemming vragen.
ontbijt of ftur
Dit is een broodmaaltijd met eerder hartig beleg zoals kaas (bijv. gouda, feta), worst (o.a. runder- of kipsalami), olijven, ei, msemen (Maghrebijnse pannenkoek), harcha (griesmeelkoek), olijfolie, rijstpap, couscous met karnemelk.
Van de niet-westerse allochtonen zijn de aandelen onder Turken en Marokkanen het hoogst. Van de Turken ontving 28 procent eind 2001 een uitkering, van de Marokkanen 27 procent. Ook on- der Antillianen, Arubanen en Surinamers is het aandeel personen met een uitkering aanzienlijk hoger dan onder autochtonen.
De stad blijft een sterke aantrekkingspool voor onze noorderburen, want vier jaar geleden waren ze 'maar' met 18.873. De tweede grootste groep buitenlanders zijn de Marokkanen. Al zijn ze tegenwoordig met minder dan in 2015: 11.671 tegenover 11.939, een daling met dik 2 procent.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
De migranten proberen naar Europa te komen vanwege de crisis in Fnideq en de economische omstandigheden in Marokko. Volgens het Spaanse dagblad El País kwamen vanochtend weer talloze migranten te voet en zwemmend aan, in sommige gevallen gaat het om voltallige gezinnen. Tot dusver kwam één man om het leven.
De grootste groep buitenlandse inwoners wordt gevormd door Roemenen en Marokkanen in de meeste autonome deelstaten, hoewel de Britten koplopers zijn in Valencia, de Duitsers op de Balearen en de Italianen op de Canarische Eilanden.