Net als in een condensdroger wordt in een warmtepompdroger de warme lucht opnieuw gebruikt: het vocht wordt in een condensor afgevoerd.
Warmtepompdroger. Ook de condensor van een warmtepompdroger zit achter de klep links onder in de automaat. Het verschil met de condensor van een condensdroger is dat je deze condensor niet uit de automaat kunt halen. Maak de voorkant van de condensor schoon met een wasdrogerborstel.
Mag alle kleding in de warmtepomdroger
Pas bijvoorbeeld op met kleding zoals panty's en kleding waar losse onderdelen op zitten, bijvoorbeeld studs of lovertjes. De meeste warmtepompdrogers hebben een speciaal programma voor ondergoed en andere kwetsbare materialen, die kan je dus wel gewoon drogen.
Een warmtepompdroger daarentegen heeft geen externe afvoer nodig. Het water kan opgevangen worden in een condensreservoir, welke je na elke droogbeurt moet legen.
De vochtige, warme lucht uit de trommel wordt herleid naar de warmtepompruimte onder in de droger. Vervolgens koelt de condensor de gebruikte hete warme lucht af. Het vocht wordt aan de lucht onttrokken en afgevoerd naar het waterreservoir of rechtstreeks naar de afvoer zoals een wasmachine.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Een condensdroger of warmtepompdroger is een uitkomst als je daar geen ruimte voor hebt: het vocht wordt in de machine gecondenseerd, en vloeibaar afgevoerd. Dat kan in een afvoerbak die je met de hand moet legen, maar veel modellen kun je daarnaast eventueel met een slang rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden.
Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog.
Net als bij een Bosch en Siemens condensdroger zit de aansluiting bij een warmtepompdroger rechts onderin. Op deze plek bevindt zich de aansluiting, met daarnaast een houder voor een slang. Haal de bestaande slang los van de aansluiting en sluit deze aan op de houder.
Hoe een brand kan ontstaan
Meerdere droogcycli vlak na elkaar doen kan in theorie ook tot oververhitting leiden en het risico op brand verhogen. Dat risico is lager bij warmtepompdrogers, omdat die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.
Hoe lang gaat een warmtepompdroger ongeveer mee? De levensduur van een warmtepompdroger is gemiddeld genomen is 10 tot 12 jaar. Toch is de levensduur vooral afhankelijk van de frequentie waarmee de warmtepompdroger gebruikt wordt, de bouwkwaliteit en het onderhoud.
De meeste programma's met een redelijk gevulde droger duren minimaal twee uur en kan oplopen tot wel vier uur. In vergelijking met andere type wasdrogers duurt het bij een warmtepompdroger dus meer dan twee keer zo lang voordat het wasgoed echt droog is.
Reinig daarna de condensor: Bij een condensdroger doe je dit door de condensor te verwijderen en te reinigen onder de douche, bij een warmtepompdroger doe je dit door hem uit te zuigen met een stofzuiger. Reinig daarna de binnen- en buitenkant van de wasdroger met een sopje met schoonmaakmiddel.
Maak de condensor ieder geval elke 20 droogbeurten schoon. Raadpleeg de handleiding voor de beste manier voor het reinigen van de condensor. En hoe vaak je de condensor het beste kunt schoonmaken. Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop.
Heb je een stinkende warmtepompdroger? Er zijn speciale schoonmaakmiddelen voor dit type drogers op de markt. Ruikt de droger verbrand? Het is belangrijk om na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken.
Een gemiddelde condensdroger verbruikt 4,5 kWh aan elektriciteit voor een droogbeurt. Een warmtepompdroger heeft daar maar 1,5 kWh voor nodig. Dit levert ongeveer een besparing op van €0,72 per droogbeurt.
Een warmtepompdroger voert water af aan een waterreservoir. Een condensdroger kan water op twee verschillende manieren afvoeren. Zo kan een condensdroger het water kwijt in een reservoir of een afvoerslang naar de waterafvoer. Voor een opvangbak is geen afvoer nodig, deze bak moet elke droogbeurt geleegd worden.
Een condensdroger is een wasdroger waarbij het vocht wordt opgevangen in een condensbak. In dit geval is er geen slang naar buiten nodig, maar is het wel nodig om het reservoir na elke droogbeurt te legen.
Een condensdroger blaast de vochtige warme lucht vanuit de wastrommel naar de buitenlucht. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Hierdoor is een warmtepompdroger dus stukken zuiniger dan een normale droger én het is een warmtepompdroger beter voor het milieu.
In tegenstelling tot een condensdroger heeft een warmtepompdroger geen verwarmingselement. In plaats daarvan werkt een warmtepompdroger met een warmtepomp en koelmiddel. De warmtepomp koelt het gasvormige koelmiddel af zodat het vloeibaar wordt.
De Bosch WTU87675NL is de best geteste warmtepompdroger van 2022. Naast alle hoge beoordelingen van de mensen die de Bosch WTU87675NL thuis hebben staan, heeft deze warmtepompdroger een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding.
Een afvoerdroger is goedkoop in aanschaf en in de regel energiezuiniger dan condensdrogers. Een afvoerdroger werkt op een hoge temperatuur en maakt je wasgoed hierdoor snel droog, maar daarentegen is een luchtafvoerdroger minder goed voor je wasgoed.
Dat is vaak niet te doen. Je kan het vocht niet kwijt en je krijgt schimmelvorming, zelfs een condensdroger zal in een kast slecht werken doordat er geen genoeg koellucht binnen komt.