Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen. Gerechten die je koel wilt houden, dek je af met de glanzende kant naar boven.
Wikkel jouw flesje in een stuk krantenpapier, dompel dit onder in een emmer met koud water en laat de fles even liggen in de schaduw, de emmer of jouw frigobox (waarvan de koelelementen na 2 dagen camping al niet meer koel zijn). Het krantenpapier zorgt ervoor dat het flesje sneller koud wordt.
Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren. Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten.
Dunne laag water over platen
Bij dit systeem loopt het water in een dunne laag (film) naar benden over de platen. De platen worden inwendig gekoeld met een koudedrager zoals glycol, of door een verdampend koudemiddel, en hebben hierdoor een lage oppervlaktetemperatuur.
Tijd: 15 minuten
Het snelst is om een fles witte wijn of rosé te koelen met ijsklonten. Doe de fles of flessen in een grote bak of emmer. Voeg daar een flink aantal ijsklonten aan toe. Thuis kan je die uit de diepvries halen, maar in het park bij de supermarkt.
Hoe lang koelt een koelelement eigenlijk? Wanneer je een koelelement gebruikt, blijft hij natuurlijk niet eeuwig koelen. Dit is vaak maar een aantal uur.
Zet je bierflesje of -blikje in de gootsteen. Plaats het precies onder de kraan en zet het water aan. Zet de kraan op z'n koudst en laat zo'n 5 minuten lopen. Na 5 minuten is je bier koud!
Koelelement in je koeltas
Je legt van te voren een koelelement in je diepvries, en dat doe je vervolgens in je speciale tas. Het koelelement zorgt voor een koele omgeving. Dus als je er daarna je boodschappen in doet, dan zijn ze behoorlijk beschermd tegen hoge temperaturen.
ForDig Lunchtas Grijs
Om je eten en drinken gekoeld te kunnen bewaren, is de ForDig Lunchtas de beste koeltas 2022! We hebben de beste koeltassen beoordeeld en de ForDig Lunchtas was de winnaar op vrijwel alle punten.
De naam is dus een verwijzing naar de zilverachtige kleur, niet naar het materiaal. Tegenwoordig is dit vrijwel geheel vervangen door het aanmerkelijk goedkopere aluminiumfolie. Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken.
De meeste mensen gebruiken aluminiumfolie altijd op dezelfde manier: ze laten de glanzende kant zichtbaar wanneer ze een product ermee inpakken of een gerecht afdekken. Maar elke zijde heeft zijn functie. De glanzende kant reflecteert de warmte, de matte kant absorbeert ze.
IJs, water en zout
Vul een brede wijnkoeler of een emmer met ijsblokjes en evenveel water. Voeg nu flink wat zout toe (minimaal 150 gram) en zet de fles erin. Door het zout geven de ijsblokjes sneller hun kou af.
Voordat u de koelbox in gebruik neemt, zet uw dranken of etenswaren in de koelkast of diepvries. Als de inhoud van uw koelbox al koud is, gaat het ijs of de koelelementen langer mee omdat de inhoud dan direct koel gehouden kan worden.
Vul een ijsemmer met ijs en wat koud water. Voeg er daarna een flinke snuif zout aan toe. Het zout zal de warmte van je fles onttrekken, waardoor die sneller koud wordt. Maar het zout zorgt er natuurlijk ook voor dat je ijs sneller smelt.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma's vrijkomen. En laten die vluchtige aroma's nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier. De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius.
Zorg ervoor dat de temperatuur altijd tussen 0 en 4° ligt. In dit geval blijft uw eten 4 tot 6 uur koud zolang u de deur niet opendoet. Merk ook op dat hoe meer de ijskast gevuld is, hoe langer de voedingswaren vers zullen blijven.
Een actieve koelbox heeft een koelvermogen van 20 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Dat wil zeggen dat als de koelbox in de caravan staat en de temperatuur in de caravan is 25 graden, deze koelbox tot minimaal 5 graden kan koelen.
De compressor koelbox beschikt namelijk over een zeer goede koelfunctie. Zo kan hij temperaturen van +10° C tot -18° C bereiken. Hij kan dus zowel koelen als bevriezen. Nadeel van de compressor koelbox is, dat hij relatief veel geluid produceert door de compressor.
De meest tijdrovende methode om een fles wijn af te koelen is door deze fles in de koelkast te zetten. Bij rode wijnen kan het dan tot wel 30 minuten duren om het optimaal tot de juiste serveertemperatuur af te koelen en voor de witte wijnen heb je minimaal een uur nodig.
Doe flink wat ijsblokken in een emmer of badje met water en voeg enkele lepels zout toe. Zout doet het ijs sneller smelten door energie te halen uit een andere warmtebron: jouw drankje. In een paar minuten heb je een lekker koude fles.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.