Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Wij raden aan om altijd contant geld op zak te hebben in Kroatië, omdat u op veel plekken alleen contant kunt betalen. U kunt met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal € 500,00 per kaart per dag opnemen in het buitenland. Houd hier dus rekening mee voordat u op vakantie gaat.
Euro's kunt u inwisselen bij geldwisselkantoren. Deze zijn te vinden in winkelcentra, op vliegvelden, treinstations en in bijna alle toeristische plaatsen. Daarnaast accepteren sommige winkels onze munteenheid ook, al is het wel voordeliger om in kuna's te betalen.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Ook accepteren de meeste winkels en restaurants buitenlandse bankpassen en creditcards, en bij veel banken hoef je hier geen kosten voor te betalen (behalve de wisselkoers en een koersopslag).
Je kunt overal in Kroatië en Slovenië pinnen met je bankpas. Vergeet deze niet voor vertrek op 'wereld' te zetten, omdat Kroatië buiten het Schengengebied valt. Houd er rekening mee dat je bij iedere pintransactie daarom ook transactiekosten betaalt. Ga je alleen naar Slovenië dan geldt dit niet.
Met je debetkaart kan je in het buitenland betalen en cash geld afhalen, dankzij de Maestro, Visa Debit of Debit Mastercard -functie. Een kredietkaart (zoals Visa, Mastercard, American Express) is gemakkelijk in gebruik en vrijwel overal aanvaard in het buitenland.
Als u online uw buitenlands geld wisselt, profiteert u altijd van een scherpe GWK Travelex wisselkoers. Bovendien wordt de online wisselkoers op de besteldatum aan u berekend, tenzij de wisselkoers op de dag van afhalen in de vestiging voor u gunstiger is. Wij berekenen dan deze gunstigere koers.
Flesje bier (0.5 liter, in statiegeldflesje, Kroatisch merk) – 5.50 kuna (0.73 euro)
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
De prijzen in Kroatië verschillen erg per regio. Zo zijn de toeristische bestemmingen zoals Rovinj en Split over het algemeen wat duurder dan kleinere dorpen. En natuurlijk is het goedkoper om buiten het hoogseizoen naar Kroatië te reizen. Voornamelijk de entreeprijzen voor nationale parken liggen dan een stuk lager.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
De prijs van een taxirit is relatief laag en elke taxi heeft een meter. Het starttarief is ruwweg 25 kuna (iets meer dan € 3) en dan een euro per km, je moet vaak wat betalen voor bagage, ongeveer 5 kuna per stuk. Op zon- en feestdagen en 's nachts zijn de prijzen ongeveer 20% hoger.
De meesten onder ons gebruiken in eigen land een debetkaart om te betalen of geld af te halen. Maar ook in het buitenland blijft je debetkaart perfect werken. Je hoeft dus niet persé speciaal voor je reis een kredietkaart aan te schaffen.
Een Nederlandse gast heeft geen EC-kaart, die werken over het algemeen met Maestro. Voor een betaalpas van een Nederlandse bank betaal ik wel 1,5% tot 3% van het transactiebedrag. Dat kan bij een rekening van 500 euro oplopen van 7,50 tot 15 euro per transactie.
Visa Card heeft een betere wereldwijde dekking dan MasterCard. Vooral in gebieden met relatief weinig toeristen is de Visa Card vaak de enige betalingsmogelijkheid. De voornaamste verschillen tussen Visa Card en MasterCard worden gemaakt door de aanbieders.
De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen. Het avondeten bestaat meestal uit een lichte, eenvoudige maaltijd.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Kroatië is een redelijk veilig land, maar tijdens uw vakantie aldaar raden wij u toch aan om zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke eigendommen als portemonnees, paspoorten, camera's en sieraden. U bent als toerist herkenbaar en daarom een potentieel doelwit voor zakkenrollers.
Het reisadvies voor Kroatië is groen met oranje delen.
Wat kost deze route door Kroatië? Een rondreis door Kroatie kan je redelijk 'on a budget' doorbrengen. Voor twee weken Kroatië betaalden wij 650 euro per persoon inclusief vluchten, huurauto, verblijf in Airbnb's, maaltijden en entreegelden.