Bij verkoop van de woning tegen de lagere WOZ-waarde is er dus geen schenkbelasting verschuldigd. Maar let op: als u de woning voor een lager bedrag dan de WOZ-waarde verkoopt, is het verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopprijs wél belast met schenkbelasting.
U kunt uw woning dus ook voor een prijs verkopen die 106.671 euro lager ligt dan de WOZ-waarde. Blijft u binnen deze vrijstelling, dan is er van extra belasting geen sprake, ook al ziet de Belastingdienst dit als schenking.
Als de taxatiewaarde van de woning onder de vraagprijs ligt, dan kun je bieden onder de vraagprijs. Weet je de taxatiewaarde van de woning niet? Vraag dan de WOZ-waarde van de woning op. Houd er rekening mee dat de WOZ-waarde vaak veel lager is dan de taxatiewaarde.
Kunt u uw huis verkopen onder de WOZ-waarde? Wanneer u uw huis toch voor een goedkope prijs wilt verkopen, zijn hier wel mogelijkheden voor. Een verkoopbedrag dat lager is dan de WOZ-waarde zal worden gezien als een schenking. Over schenkingen moet belasting worden betaald, dit kan 10% tot 20% bedragen.
Huis onder marktwaarde verkopen
Je huis onder de marktwaarde verkopen kan niet zomaar. De koper moet namelijk bij de koop van een huis twee procent overdrachtsbelasting betalen. En wel over de marktwaarde (werkelijke waarde) van een woning. Een notaris mag bij een veel te lage verkoopprijs niet zomaar akkoord gaan.
Kun je een huis verkopen voor 1 euro? Als je een huis wilt verkopen aan je kind voor 1 euro, dan krijg je te maken met schenkbelasting en overdrachtsbelasting. De fiscus zal een verkoop voor 1 euro zien als een schenking. Dit betekent dat je kind schenkbelasting moet betalen over de WOZ waarde.
De WOZ-waarde is altijd de waarde van 1 januari het jaar ervoor. Dat betekent dat deze 1 tot 2 jaar achterloopt op de marktwaarde. In een markt met veel prijsschommelingen kan deze dus behoorlijk afwijken van de marktwaarde. Naast de marktwaarde, geeft een makelaar soms een waardebepaling.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de WOZ-waarde geen invloed heeft op de verkoopwaarde van jouw woning.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
De WOZ-waarde is niet gelijk aan de verkoopwaarde van een woning. De WOZ-waarde heeft ook geen invloed op de verkoopwaarde. De verkoopwaarde wordt bepaald aan de hand van de staat van woning, de ligging, de sfeer en inrichting, concurrentie van andere woningen en een deel emotie.
Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
In principe zou dat kunnen maar is afhankelijk van de biedstrategie en vordering in het verkoopproces. Wanneer je de woning niet hebt gezien en toch een bod doet terwijl de woning onder bod staat is dat niet erg geloofwaardig.
Het verschil tussen WOZ-waarde, vraagprijs en verkoopprijs
Zaken zoals een nieuwe carport of keuken zijn niet altijd bekend bij de gemeente en worden hierdoor lang niet altijd meegenomen in de berekening. In de praktijk is de verkoopprijs van een woning hierdoor gemiddeld tot maar liefst 20% hoger dan de WOZ-waarde.
Omdat de huizenmarkt momenteel sterk in beweging is, kan het zijn dat de WOZ-waarde van uw huis tienduizenden euro's – of in sommige gevallen zelfs meer dan €100.000 – lager ligt dan de vraagprijs. Dat is niet erg, want de WOZ-waarde heeft geen invloed op de verkoopprijs.
Vaak ligt de marktwaarde van je huis (ruim) hoger dan de WOZ-waarde. In de praktijk kan het verschil oplopen tot wel tienduizenden euro's. Zeker in de huidige markt, waarin de vraag naar huizen over het algemeen groter is dan het aanbod, zien we woningen die voor ver boven de WOZ-waarde worden verkocht.
Je ouders mogen, net als alle andere woningeigenaren, zelf beslissen aan wie ze de woning verkopen. Zij kunnen besluiten om hun huis via de gebruikelijke weg te verkopen en geïnteresseerden te laten bieden (vaak via een bod op inschrijving). Maar ze kunnen ook hun kinderen de eerste kans geven om het huis te kopen.
Als huiseigenaar wil je natuurlijk zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Een effectieve manier om dit te bereiken is door je huis te laten taxeren voor een lagere hypotheekrente.
Verschil taxatiewaarde en verkoopwaarde
In theorie is er geen verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde. Een taxateur stelt de waarde van een huis vast, dit is het bedrag dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De wet heeft bepaald dat je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde mag lenen.
Een huiseigenaar heeft doorgaans weinig baat bij een hogere taxatiewaarde, zeker niet bij een verkoop. Want de markt bepaalt de verkoopprijs, niet de taxateur. Voor de koper is het belang groter, en met name bij de aanvraag voor een hypotheek.
Heb je een eigen woning, dan telt de Belastingdienst een percentage van de WOZ-waarde bij je inkomen op. Dit bedrag noem je het eigenwoningforfait. Geen aftrekpost maar een fiscale bijtelling dus.
Gebruik WOZ-waarde voor belastingen
Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
De waarde van een huis wordt volgens een oud makelaarsgrapje bepaald door 3 dingen: locatie, locatie en locatie. Hoe ver het is naar het centrum, naar uitvalswegen of naar het openbaar vervoer hebben invloed op de marktwaarde van je huis. Ook het soort wijk en de plaats in de wijk hebben invloed op de prijs.
Hoeveel procent van de verkoopwaarde is de WOZ-waarde? De WOZ-waarde heeft vaak geen invloed op de verkoopwaarde. De WOZ-waarde is slechts een waardeschatting en loopt bovendien een jaar 'achter': de waardepeildatum ligt altijd op 1 januari van het voorgaande jaar. Het geeft dus geen actueel beeld van de verkoopwaarde.
Om je hypotheek te berekenen wordt met de laagste van twee bedragen gerekend. Is de koopsom die jij bent overeengekomen hoger dan de taxatiewaarde van de woning? Dan gaat de bank uit van de lagere taxatiewaarde voor de berekening van jouw hypotheek.
De WOZ-waarde is de waarde van de woning die door de gemeente wordt bepaald. Ieder jaar wordt de WOZ-waarde herberekend. Volgens de Waarderingskamer stijgt de WOZ-waarde in 2023 met 17%. Dit percentage kan per gemeente verschillen.