Als u er niet in slaagt om langs non-verbale weg zijn aandacht te trekken (omdat hij niet om zich heen kijkt of zich ziende blind houdt), kunt u op zeker moment ertoe overgaan om hem te roepen. In dat geval maakt 'Ober!' of 'Meneer!' of 'Hallo!
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.
Zoals we al eerder zeiden, een baan in de bediening is heel erg leuk. Voor 95% van de tijd hoef je er waarschijnlijk geen enkele moeite voor te doen om vriendelijk en beleefd te zijn. Maar het komt wel eens voor dat je te maken krijgt met vervelende gasten.
Je zet alles op tafel, over de rechter schouder van de klant. En dan, natuurlijk, zeg je: - Eet smakelijk. - Dank u wel.
Je hoeft geen komiek te zijn, maar je moet wel goed kunnen communiceren. Stille obers zijn net zo goed als spraakzame types, zij moeten alleen wat meer communiceren met lichaamstaal, hun werk efficiënt uitvoeren en zo goed mogelijk luisteren.
ober → serveur, serveuse. ober → serveur.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
In Frankrijk staat er regelmatig al wat extra's op de bon onder de term 'service compris'. Staat er 'service non compris' op de bon? Dan is de fooi niét inbegrepen en is het gebruikelijk om 10 tot 15 procent te geven.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'. Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten.
"Fransen eten vaak niks meer na het ontbijt, dus ze lunchen stipt om 12.00 uur. Anders worden ze heel ongedurig. De lunch duurt vaak wel tot 14.30 uur."
Wat verdient een Ober als zelfstandige? Een Ober factureert ongeveer € 25 per uur ex BTW.
Deze full service is haalbaar tot ongeveer vijftien tot twintig gasten per ober. Per vijftien gasten kunt u er dan het beste een ober bijnemen zodat de obers kunnen samenwerken en niemand wat tekort komt.
1. Café Au Lait. Dit is een van de meest populaire dranken in Frankrijk. Het is in feite de Franse versie van koffie en warme melk.
Bij deze lunch drinken de Fransen meestal gewoon een glas water en geen wijn, zoals veel mensen denken. Ze bewaren die wijn meestal tot de avond of het weekend. Natuurlijk drinken ze tijdens speciale gelegenheden ook wel wijn. Als de Fransen toch wijn drinken tijdens het eten, staat er altijd wel een glas water bij.
1. Boeuf Bourguignon. Boeuf Bourguignon wordt ook wel boeuf à la bourguignonne genoemd en behoort echt tot de authentiek Franse recepten. Het Franse gerecht heeft zijn naam te danken aan de Bourgognestreek, waar dit recept vandaan komt.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.
In het Italiaans begroet je iemand meestal door buongiorno (BWON DZJOR-nooh) te zeggen, wat 'goedemorgen' betekent. 's Avonds zeg je in plaats daarvan meestal buona sera (BWO-nah SEH-rah), wat 'goedenavond' betekent.