Op 23 juni was het 200 jaar geleden dat Lodewijk Napoleon, de broer van de Franse keizer Napoleon, als koning zijn intrede in ons land deed. Hoewel hij een buitenlandse vorst was, kan hij toch als eerste nationale vorst worden gezien. In zijn regeerperiode werd de kiem gelegd voor onze latere monarchie.
Frankrijk heeft tijdens zijn geschiedenis 49 koningen en 3 keizers gehad. Sommige hiervan waren alleen officieel aan de macht, terwijl ze dit in werkelijkheid niet waren. Er zijn ook twee periodes geweest waarin Frankrijk geen koning of keizer had, maar een republiek was.
Lodewijk Filips I (Frans: Louis-Philippe) (Parijs, 6 oktober 1773 – Claremont House, 26 augustus 1850), bijgenaamd de Burgerkoning (le Roi Bourgeois), was de tweede en laatste soeverein die over Frankrijk regeerde met de titel koning der Fransen (roi des Français) van 1830 tot 1848.
Hij werd tot koning benoemd in 1830 nadat Karel X gedwongen werd af te treden. Zelf werd Lodewijk Filips in 1848 gedwongen af te treden en bracht de rest van zijn leven opnieuw door in ballingschap in Engeland. Hij was de laatste koning van Frankrijk, zij het dat keizer Napoleon III de laatste Franse monarch zou zijn.
Op 21 januari 1793 wordt de Franse koning Lodewijk XVI in Parijs onthoofd op de guillotine. Met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 was de Franse Revolutie uitgebroken en in 1791 werd Lodewijk gevangen genomen. Met zijn dood kwam er een einde aan het absolutistische Ancien Régime.
Als de revolutionairen Marie-Antoinette aanklagen voor incest en hoogverraad, heeft ze niets meer te verliezen. Het volk haat haar, haar kinderen zijn met geweld bij haar weggehaald en haar man vond de dood onder de guillotine.
Frankrijk was tot 1791 een koninkrijk, waarbij de Lodewijk XIV en Lodewijk XVI de belangrijkste koningen waren. Tijdens de regeerperiode van Lodewijk XVI brak de Franse Revolutie uit, waarna de monarchie werd afgeschaft en enkele jaren van chaos ontstonden.
Onder de Bataafs-Franse tijd verstaan we de periode tussen 1795 en 1813 waarin de Nederlanden onder Franse invloed stonden.
Het Koninkrijk Holland (toenmalige spelling: Koningrijk Holland) was de officiële naam van Nederland tussen 1806 en 1810.
Hij werd vervolgens gedeporteerd naar Sint-Helena. Volgens een autopsie stierf hij daar aan maagkanker, maar later onderzoek wees uit dat hij aan een hoge concentratie arseen zou zijn overleden.
Napoleon was van 1796 tot 5 december 1809 getrouwd met Joséphine de Beauharnais. Hij adopteerde haar twee kinderen Eugène en Hortense, en ook hun nichtje Stéphanie. Beiden hadden stiekem relaties met een ander toen ze getrouwd waren. Zelf kregen ze geen kinderen, en daarom scheidden ze.
Maximilien-François-Marie-Isidore de Robespierre (Arras, 6 mei 1758 – Parijs, 28 juli 1794 of de 10e Thermidor van het jaar II) was een Frans advocaat, staatsman en lid van de Nationale Conventie en van het Comité de salut public tijdens de Franse Revolutie.
Naam. Frankrijk (in het Frans: France) is afgeleid van het Latijnse Francia, dat "land van de Franken" betekent. De Franken waren een Germaans volk uit wiens koninkrijk de Franse staat is ontstaan.
Het oudste nog bestaande koninkrijk is het koninkrijk Cambodja, dat dateert uit het jaar 68, maar volgens plaatselijke legendes is het keizerrijk Japan nog ouder. Dit wordt dus vaak beschouwd als de oudste monarchie ter wereld.
Op 10 mei 1805 werd Rutger Jan Schimmelpenninck ingehuldigd als eerste staatshoofd van Nederland (dat toen overigens het Bataafse Gemenebest heette).
De Franse Tijd in Nederland is een periode in de Nederlandse geschiedenis en duurde van 1795 tot 1813. Hierin was Nederland van 1795 tot 1810 bezet door Frankrijk, en maakte van 1810 tot 1813 deel uit van het Eerste Franse Keizerrijk.
Aanvankelijk kon de stadhouder, prins Willem V, de patriotten te verdrijven; maar in 1795 bezetten Franse troepen de Nederlanden. Zij noemden Nederland de Bataafse Republiek, en zorgden in 1796 voor het eerste gekozen parlement.
Hoe groeide het oude Gallië uit tot het huidige Frankrijk? De Franken kwamen uit het huidige Duitsland en namen Gallië in de 5e eeuw in. Het huidige Frankrijk heette in de oudheid Gallië.
Frankrijk is opgedeeld in 18 bestuursregio's, waarvan 13 in Europees Frankrijk en 5 overzeese departementen. De vijf overzeese departementen en Saint-Martin (Frans territorium in het Caribisch gebied) maken deel uit van de EU (ze hebben de status van ultraperifere regio).
In 1918 schafte Duitsland de monarchie af.Alle koningen, hertogen, graven en andere vorsten moesten aftreden en raakten hun macht kwijt. Hun titels mochten ze houden en soms ook een familiekasteel of een stuk grond. Keizer Wilhelm II vluchtte naar Nederland en woonde tot zijn dood in 1941 in Doorn bij Utrecht.
Cake. Een beroemde uitspraak die vaak aan Marie Antoinette wordt toegeschreven is: “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake!”. Dat was nogal een verkeerde uitspraak, omdat er een grote hongersnood heerste in Frankrijk. Maar uit later onderzoek bleek dat ze die zin waarschijnlijk nooit heeft gezegd!
In haar laatste ogenblikken zou ze zich hiervoor verontschuldigd hebben met de woorden: Monsieur, je vous demande excuse, je ne l'ai pas fait exprès (Meneer, mijn excuses, ik heb het niet expres gedaan). Nadat haar hoofd gevallen was, doopten veel mensen hun mouwen in haar bloed.
Ze was aantrekkelijk en charmant, naïef en spilziek. Marie Antoinette werd het symbool van het luxe hofleven en werd gehaat door de Franse bevolking. Een Zweedse graaf probeerde haar nog te redden, maar net als haar man eindigde ze onder de guillotine.