Witte neten zijn leeg.Witte spikkels kunnen ook roos zijn. En roos kan ook aan het haar kleven, ook wel Pseudo-Neten genoemd. Een lege of dode neet kan wel een jaar in het haar blijven kleven.
Gespleten haarpunten, heb jij er ook last van? Een gespleten haarpunt is een haar die niet meer bestaat uit één haarpunt, maar uit meerdere haarpunten. Soms twee, soms meer. Je herkent gespleten haarpunten aan de kleine witte puntjes onderaan een haar of als het uiteinde van je haar in meerdere puntjes eindigt.
Dode punten zijn precies wat de naam doet vermoeden - haar dat is gespleten aan de uiteinden (dat is het oudste deel van de haarschacht) als gevolg van beschadigingen. Maar, het is belangrijk om op te merken dat gespleten punten over het hele hoofd voor kunnen komen, niet alleen in de uiteinden!
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Hoe komt het eigenlijk dat haarpunten splijten? Vooral door slijtage: wrijving van haar tegen haar, kammen of borstelen. Nat kammen zonder conditioner is trouwens slecht voor je haar, want haar in natte toestand kan tot 25% uitrekken, en dan krijgt het echt broze plekken.
Wanneer je net een bezoek aan de kapper hebt gebracht zit je haar vaak (als het goed is) perfect. Maar na hoeveel weken ga je terug naar de kapper? Het algemene advies is om de 6 à 8 weken.
Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Wat er gebeurd in het haar is dat er metalen vrijkomen op het moment dat het haar in aanraking komt met alkalie (verf/blondering) en met waterstofperoxide (ontwikkelaar van de verf/blondering). Wat er gebeurd is een chemische reactie. Jouw haar kan gaan branden, super heet aanvoelen, verbranden en kan zelfs gaan roken.
Gemiddeld groeien je haren namelijk 1 centimeter per maand, dus drie maanden staat gelijk aan drie centimeter. Je spaart dus twee centimeter lengte. Maak echter wel duidelijk aan je kapster dat je het wil laten groeien en er echt maar een centimeter af mag.
Om je haar te voeden en te beschermen kies je het liefst voor avocado-olie, tarwekiemolie, kokosolie of arganolie: Kokosolie voedt je haar, maakt het zachter en laat het stralen. De olie is rijk aan laurinezuur en helpt je haar dagelijks te beschermen.
Wat u wel kunt doen is de voorgeschreven behandeling en dagelijkse verzorgingsrituelen naleven om de witte puistjes te helpen verwijderen. De huidspecialist kan ook voorstellen om de witte acnepuistjes te verwijderen door de huid te reinigen of met behulp van lasertechnieken.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Wanneer je gespleten haarpunten hebt, bestaan de uiteinden van je haar uit meerdere haarpunten. Je haar is gespleten of je ziet een wit puntje aan de onderkant.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Helaas niet. Er is niets wat je kunt doen om echt beschadigd afgebroken haar te herstellen.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Nieuwe haartjes hebben allemaal dezelfde lengte en groeien over de hele hoofdhuid. Dit verschilt dus met de bepaalde plekken waar afgebroken en babyhaartjes voorkomen. Heb je dus een vervelende plek op je hoofd waar pluizige haartjes voorkomen, is dit hoogstwaarschijnlijk haarbreuk.
Beschadigd haar is heel vervelend. Vaak verliest het haar zijn glans, voelt droog en stug aan en heeft het ook nog eens gespleten punten of breekt het haar zelfs af.