Kwijlen komt vaak voor bij katten die gebitsproblemen, een tandvleesontsteking of een keelontsteking hebben. Ook als uw huisdier misselijk of angstig is, kan zij kwijlen. Daarnaast kan een haarbal haar dwars zitten of zit er iets in haar bekje. Controleer dit dan ook altijd.
Waarom “kwispelt” mijn kat? Wanneer een kat ontspannen is maar zichzelf voorbereidt op lichamelijke inspanning laat hij zijn staart heen weer zwiepen. De kat zit hierbij vaak in een ambivalente fase. Hoe alerter en emotioneler de kat wordt, hoe sneller de kat met zijn staart zal gaan zwiepen.
Als uw kat een obstructie in de slokdarm heeft (zoals een haarbal), of de spieren in haar slokdarm of maag niet goed werken, merkt u misschien dat ze moeite heeft met eten of slikken. U zult merken dat uw kat niet graag wil eten - dit kan pijnlijk zijn - en wanneer ze wel eet, kan dit lastig of moeizaam gaan.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Dreft is goed vet oplossend en een goede keuze hiervoor. Als de kat als spierkrampen en andere symptomen heeft: Controleer zeer goed de temperatuur van de kat.
Paracetamol is voor mensen in de voorgeschreven dosering niet schadelijk. Helaas geldt dit niet voor onze huisdieren. Paracetamol is zeer giftig voor katten!
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
De ogen van de kat
Een angstige kat kijkt juist met wijde ogen en grote pupillen. Het is dan wel nog steeds moeilijk te bepalen of een kat echt bang is, boos is, of misschien wel interesse toont. Om dat te weten moet je naar de rest van de lichaamshouding kijken.
Katten zijn vieze beesten. Door zich de hele dag te wassen verspreiden ze bacteriën en parasieten van onder hun staart over hun hele lijf. Dierenartsen aan de Universiteit van Utrecht die de ontlasting van gezonde katten onderzochten, raden ten stelligste af om de dieren mee in bed te nemen.
Onthoud dat u uw kat niet te vaak in bad doet, dit kan de natuurlijke balans van oliën in haar huid en vacht verstoren. Af en toe een bad is prima, bijvoorbeeld wanneer ze in iets vies heeft gerold en zichzelf niet kan wassen.
Katten hoeven dus maar in een aantal heel selecte gevallen onder de douche gezet of zelfs in bad gezet worden. Naast dat ze het niet nodig hebben, hebben de meeste katten ook een gloeiende hekel aan water.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Een kat heeft water nodig. Hieronder een paar tips om het dier voldoende te hydrateren. Melk is goed voor jonge katjes die gezoogd worden. Daarna volstaat water, enkel en alleen water zelfs, want een volwassen kat verteert niet goed lactose en dat kan leiden tot problemen met de ingewanden (zoals krampen, diarree …).
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Katten zijn solitaire dieren en gewend om alleen te leven. Omdat je kat aan jou als baasje gewend is geraakt, is ze stukken socialer geworden naar jou toe. Bekijk goed hoe de dieren zich onderling gedragen als je wel thuis bent. Zorg ook altijd dat je kat voldoende mogelijkheden heeft om zich terug te trekken.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C!
Katten en de kou
Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt. Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht.