De uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering valt in principe niet in de nalatenschap. Het is immers geen vermogen dat er al was op het moment van overlijden. Het geld komt beschikbaar dóór het overlijden, maar was er nog niet vóór het overlijden.
Als je een levensverzekering sluit die een kapitaal uitkeert bij overlijden, moet je een begunstigde aanduiden. Dat is degene die dit kapitaal zal krijgen. Je kan ook een tweede of zelfs een derde begunstigde aanduiden voor het geval de eerste begunstigde al overleden is wanneer jij zelf overlijdt.
Het maakt niet uit of hij aanspraak op de nalatenschap maakt of die verwerpt. Wanneer iemand is overleden en een overlijdensrisicoverzekering had, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde is degene die op de polis wordt genoemd en is aangewezen door de overledene.
De verzekerde: dit is de persoon om wie de verzekering gaat. Als deze persoon overlijdt, keert de verzekering uit. De verzekerde kan dezelfde persoon als de verzekeringnemer zijn, maar dat hoeft niet. Zo komt het vaak voor dat twee echtgenoten bijvoorbeeld een verzekering op elkaars leven nemen.
Over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering hoeft je geen inkomstenbelasting te betalen.
Hoogte erfbelasting
Echtgenoten, partners of kinderen betalen dus een tarief van 10 procent tot maximaal 138.641 euro van de waarde van de erfenis. Is de erfenis hoger dan dit bedrag? Dan betaalt men een percentage van 20 procent over het deel dat boven dit bedrag uitkomt.
Belastingen en een ORV
En je nabestaanden betalen over een uitkering geen inkomstenbelasting. De eenmalige uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan wel gevolgen hebben voor het ontvangen van toeslagen (zoals zorgtoeslag), subsidies (zoals huursubsidie) of de vermogensrendementsheffing.
Bij in leven zijn ontvang je de uitkering op de einddatum.Overlijd je vóór de einddatum, dan keert de verzekering op dat moment uit. Bij een renteverzekering ontvang je periodiek een bedrag. Bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrente-uitkering.
Wie de uitkering levensverzekering toekomt, staat op het polisblad van de verzekering. In de regel is het lijstje als volgt: eerst komt het (bij het in leven zijn) de verzekeringsnemer toe, dan de echtgenoot/ote of (geregistreerd) partner, dan kinderen en tenslotte de erfgenamen.
Wat is een levensverzekering? Een levensverzekering is een verzekering op uw eigen leven of het leven van een ander. We spreken meestal van een overlijdensrisicoverzekering. Bij deze verzekering krijgen de nabestaanden een uitkering als de verzekerde binnen een vooraf afgesproken moment komt te overlijden.
Je levensverzekering voortijdig stopzetten
Als je je verzekering wilt laten uitkeren voordat de einddatum bereikt is, dan heet dit afkopen. Bij afkopen wordt de verzekering stopgezet en wordt de waarde van de verzekering uitgekeerd. Afkopen kan fiscale gevolgen hebben.
De verzekeraar beslist of en aan wie het geldbedrag wordt uitbetaald. De verzekering wordt stopgezet en het geld wordt (meestal binnen 10 werkdagen) overgemaakt aan de begunstigde.
Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) ontvangen uw nabestaanden eenmalig een bedrag als u overlijdt. Zij kunnen met dat bedrag tijdelijk het wegvallen van uw inkomen opvangen. En de kosten blijven betalen. Zoals de kinderopvang, de studie van uw kinderen, het aflossen van de hypotheek of het betalen van de huur.
Testament krijgt voorrang op levensverzekering.
Aandachtspunten bij een erfenis:
Als u een auto erft, moet u binnen 5 weken het kentekenbewijs op uw naam overschrijven; Als u een huis erft, moet u de vaste lasten van het huis doorbetalen; Als u een erfenis ontvangt, moet u hierover erfbelasting betalen.
Levensverzekering valt niet in box 3
Je overlijdensrisicoverzekering is doorgaans geen vermogen. Er bestaat geen belofte of garantie dat je een bepaald bedrag uitgekeerd krijgt. Uiteindelijk sluit je de verzekering alleen af voor het geval je komt te overlijden.
Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit moet je aangeven voor wie het geld bestemd is als je overlijdt. Deze persoon noemen we de begunstigde. Als je een begunstigde opgeeft komt de verzekering op naam van deze persoon te staan. We noemen de begunstigde daarom ook de verzekeringnemer.
Ja, dat kan met een successieverzekering. Die betaalt de successierechten mocht u overlijden. Zo vermijdt u dat uw erfgenamen problemen ondervinden om de successierechten te betalen en daardoor overhaast een deel van uw erfenis moeten verkopen.
Als u recht heeft op de betaling van een verzekeringsuitkering verjaart de vordering niet na vijf jaar maar al na drie jaar (artikel 7:942 BW). Een belangrijk verschil is dat die termijn pas ingaat op het moment dat de tot uitkering gerechtigde bekend is (geworden) met de opeisbaarheid van de vordering.
Premies voor de overlijdensrisicoverzekering zijn fiscaal niet aftrekbaar. Over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering moeten uw nabestaanden erfbelasting betalen.
Ja, de overlijdensuitkering is alleen vrijgesteld van loonheffingen als de werknemer op het moment van overlijden nog in dienstbetrekking is.
Met een levensverzekering bouw je een vermogen op voor de begunstigde en behoud je de volledige controle, zelfs na je overlijden. Jij beslist wat je spaart, wanneer je spaart en hoeveel je spaart. Je kunt op elk moment geld afhalen of het contract volledig opzeggen.
U betaalt in elk geval geen erfbelasting in Nederland als 1 van de volgende situaties van toepassing is: De waarde van uw erfenis is lager of gelijk aan uw vrijstelling.De overledene was geen Nederlander en woonde niet in Nederland.