Wat betreft je gezondheid heeft peper toch een streepje voor op zout. Peper zorgt niet voor een hoge bloeddruk of andere gezondheidsklachten zoals zout dat kan doen. Peper bevat wel allyalkoxybenzenen, dit zijn plantengifstoffen die van nature in de plant zitten.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Uiteindelijk bepaalt je lichaam (je mond vooral) zelf wel hoeveel peper je verdragen kunt. Sommige mensen kunnen wat last van de maag krijgen, of zelfs pijn in de anus bij het uitscheiden van een zeer peperrijke maaltijd, maar dat zijn geen blijvende schade /effecten. Gewoon eten naarmate je het lekker vindt dus.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken. Vermijd ook het best gebakken, geroosterd, gerookt en gefrituurd voedsel.
Betere opname voedingsstoffen
Zwarte peper ondersteunt niet alleen de verwerking van je eten, het zorgt er ook voor dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit dat eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Een dieet bij een vervette lever houdt in dat je vetten en zout zoveel mogelijk vermijdt. Eet geen gefrituurde producten, weinig kaas en geen zuivelproducten.
Is Madame Jeanette gezond
Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Witte en zwarte peper komt van dezelfde plant. Voor zwarte peper wordt de groene nog onrijpe bes gedroogd in de zon. Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat.
Net zoals chocolade, en andere melkproducten, kan ook pikant eten voor puistjes zorgen. Dit komt door de pepers in het pikante eten, die een bepaalde stof (zuur lycopeen) bevatten. Deze stof zorgt bij sommige mensen voor irritaties, waar hun huid op reageert.
Tellicherrypeper is alom geroemd als een van de beste zwarte pepers in de wereld. Deze zwarte peperkorrel komt uit de vochtige oerwouden van Kerala in het zuiden van India en is niet alleen pittig, maar onderscheidt zich door een fantastisch vol aroma en complexiteit.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Het eten van rode pepers helpt de maag stoffen te produceren die helpen tegen maagzweren, maar juist hier geldt: overdaad schaadt. Teveel hete pepers kunnen juist leiden tot maagproblemen.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Het stimuleert de aanmaak van speeksel, waardoor al bij het kauwen meer spijsverteringsenzymen het voedsel helpen verteren. Bij regelmatige consumptie van zwarte peper gaat je lichaam ook meer maagzuur en gal aanmaken, wat je spijsvertering ten goede komt.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
De stof piperine die in witte peper te vinden is en het zijn pittige smaak geeft, is onderzocht op zijn ontstekingsremmende en anti-artritis eigenschappen. Het werkt ook pijnverlagend. Hiernaast draagt piperine ook bij aan het opnemen van voedingsstoffen uit voedsel.