De overheid heeft in 2008 de Nederlandse tak van Fortis/ABN AMRO overgenomen. In 2013 werd ook SNS REAAL genationaliseerd. Dit moest grote problemen voor de financiële stabiliteit en de economie voorkomen.
Nederlandse staatsbedrijven waren onder andere PTT en DSM, maar deze zijn beide verzelfstandigd en geprivatiseerd. De Nederlandse Spoorwegen daarentegen is nooit een officieel staatsbedrijf geweest, maar was in de periode 1938-1994 een semioverheidsbedrijf.
ABN AMRO heeft 940 miljoen uitstaande aandelen en de boekwaarde per aandeel is opgelopen van € 18,69 per aandeel in 2015 naar € 22,34.
Sinds de fusie tussen het Britse Shell en het Nederlandse Koninklijke Olie in 2005, heeft Shell twee soorten aandelen (Nederlandse en Britse).
De enige aandeelhouder van NV Nederlandse Spoorwegen is de Nederlandse Staat. De aandeelhoudersrol wordt vervuld door het ministerie van Financiën. Jaarlijks, binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, vindt de algemene vergadering plaats.
Nederland: Banken die waren genationaliseerd tijdens de kredietcrisis, en werden aangeduid als "staatsbank", zijn systeembanken Fortis, ABN-AMRO, en SNS REAAL.
Overname Fortis/ABN AMRO
Op 3 oktober 2008 heeft de Nederlandse overheid Fortis/ABN AMRO Nederland overgenomen. De overheid nam ook aandelen van Fortis Verzekeringen Nederland en Fortis Corporate Insurance over.
De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) is de centrale bank van Nederland. De Bank is in 1814 opgericht door koning Willem I en heeft het Nederlandse monopolie op de uitgifte van bankbiljetten. De Nederlandse Staat is sinds 1948 enig aandeelhouder van de nv.
Politiek prominent personen
Een politiek prominent persoon noemen we ook wel een 'Politically Exposed Person' of PEP. Dit is: iemand die een politieke functie heeft. iemand die een dergelijke functie tot een jaar geleden heeft uitgeoefend.
Middelbare of lagere functionarissen, zoals gemeenteraadsleden, burgemeesters, wethouders en de leden van provinciale staten, evenals bestuursleden van lokale politieke partijen worden niet als PEP aangemerkt.
Wat is een PEP-lijst? Op de PEP-lijst staan Politically Exposed Persons (PEP). Een PEP is een persoon die prominent actief is, of is geweest, in de politiek of een hoge functie heeft binnen de Nederlandse overheid.
Gemeenten en provincies hebben eigen inkomsten en krijgen geld van de Rijksoverheid. De eigen inkomsten komen uit belastingen en bezittingen, zoals een gemeentelijk havenbedrijf. Via het gemeentefonds, provinciefonds en speciale uitkeringen krijgen gemeenten en provincies geld van de rijksoverheid.
De inkomsten van de overheid bestaan vooral uit de belastingen en premies die burgers en bedrijven betalen. De overheid geeft dit geld uit aan voorzieningen zoals scholen, wegen en ziekenhuizen.
De Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, blijft voorlopig in handen van de staat. Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
De vijf grootste banken – ING, Rabobank, ABN AMRO, BNG Bank en NWB – hebben al jarenlang gezamenlijk meer dan 90% van de totale assets in hun bezit. Het resterende marktaandeel (7%) is versnipperd over een divers aantal kleine financiële instellingen.
De nieuwe bank gebruikte de naam Rabobank als handelsnaam, omdat ze Raiffeisen-Boerenleenbank te lang en te moeilijk om te onthouden vond. De naam is ontleend aan de beginletters van Raiffeisenbank-Boerenleenbank. Sinds 1980 wordt de bank nog slechts aangeduid als Rabobank.
ING Groep N.V. is een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong. ING is in 1991 ontstaan uit een fusie tussen Nationale-Nederlanden en de NMB Postbank Groep.
Sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 is de Volksbank in handen van de staat. Demissionair minister Wopke Hoekstra van financiën schreef in een voortgangsrapportage afgelopen zomer dat de Volksbank nog niet klaar was om op eigen benen te staan.
De Volksbank, trap er niet in. Ik ben jaren lang belazerd door dit instituut onder leiding van mensen die alleen beoordeeld worden op rendement voor de bank. Redelijkheid is geen argument, zelfs oplichting schuwen ze niet. Geen zaken doen met dit bedrijf.
Bij de NS verdient ze 'slechts' een half miljoen euro per jaar; bijna drie keer zoveel als de premier. Bij KLM kan ze met alle optie- en bonusregelingen misschien wel het tienvoudige verdienen – zelfs als er miljardenverliezen worden geleden.
De sprintertreinen worden gemaakt in de Talbotfabriek in Aken (Duitsland). Deze fabriek heet tegenwoordig Bombardier. Weer andere treinen (zoals de locomotieven 1600, 1700, 1800) komen bij de Franse fabriek Alstom vandaan. Er zijn veel bedrijven betrokken bij het maken van treinen.
Vervoerders betalen ongeveer vijftien procent van de totale infrastructuurkosten. Van deze kosten betaalt de staat de overige 85 procent via een subsidie.