Zo gebruik je agar-agar poeder: Verwarm de vloeistof samen met de agar-agar op laag vuur en breng aan de kook. Zorg dat je continu blijft roeren en laat het geheel 4-5 minuten koken zodat de bindkracht wordt geactiveerd. Laat daarna een beetje afkoelen en roer het door de andere ingrediënten.
Wanneer je agaragar in vlokken gebruikt, moet je ongeveer de dubbele hoeveelheid rekenen dan het poeder. Eén koffielepel agarpoeder komt overeen met 1 soeplepel agarvlokken. Eén gram agaragar laat 1 dl waterige vloeistof geleren.
Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.
Agaragar komt uit het Maleis en betekent gelei. Het is een wit poeder zonder geur of smaak. Eén tot twee gram is voldoende voor 1 liter gelei of jam. Eén gram om lichtjes op te stijven, twee gram wanneer je een stevige jam/gelei wilt.
Gebruik: voor confituur: 4 g Agar-Agar voor 1 kg schoongemaakt fruit of 1 l fruitsap. Breng het fruit met een zoetmiddel aan de kook en laat indikken tot de gewenste vastheid. Voeg de Agar-agar to, meng en laat 2 minuten doorkoken De gelei vormt zich tijdens het afkoelen vanaf 40°c.
Eén tot twee gram is meestal de hoeveelheid die in recepten gebruikt wordt per liter: één gram om lichtjes op te stijven, twee gram (dit is ongeveer een koffielepel) wanneer je een stevige textuur wilt bekomen.
Zorg dat je snel werkt en goed roert, want agar stolt al bij kamertemperatuur. Laat 1-4 uur opstijven in de koelkast.
Vooral als je het gerecht in de koelkast afkoelt en bewaart, blijft het gedurende minstens 2 dagen “in vorm”. En als je het ons vraagt, zijn 2 tot 3 dagen bewaartijd sowieso het gemiddelde als het om verse, zelfgemaakte gerechten gaat. Tot slot: het is niet raadzaam om voedsel dat agar-agar bevat in te vriezen.
Soorten fruit die vers niet werken met gelatine zijn onder andere papaya, vijgen, ananas en kiwi, maar ook gember kun je beter niet met gelatine mengen.
Agar agar is net als gelatine een geleermiddel. Het is een plantaardig product gemaakt van algen. Het is smaak- en reukloos en geschikt in allerlei recepten. Gebruik het bijvoorbeeld in een (vegan) cheesecake, pudding of in sauzen.
4 à 5 gram geconcentreerd agar-agar poeder of 10 gram sticks of vlokken staat gelijk aan 12 blaadjes gelatine en is dus voldoende voor een liter vloeistof. Een essentieel verschil tussen agar-agar en gelatine is dat gelatine flink moet afkoelen voor het gaat stijven, agar-agar bindt daarentegen al op kamertemperatuur.
Het grote verschil zit hem vooral in de structuur. Agar geeft een stevige vaste gelei en gelatine een flexibelere gelei. Ook kan Agar niet goed tegen een hoge zuurgraad, terwijl gelatine niet tegen bepaalde enzymen kan zoals die van ananas, papaya en kiwi. Een voordeel van Agar is dat het zijn bindkracht behoudt.
De bindkracht van agar is tweemaal zo groot als die van gelatine. Voor een gelei gebruik je tussen 0,2 en 3% poeder, voor schuim en vloeibare gel tussen 0,3 en 2% poeder. Voor een snijdbare gelei vervang je 5-15% van de benodigde agar door Johannisbroodpitmeel.
Agar agar is veel sterker dan gelatine, waar je om 1 liter vloeistof te binden ongeveer 12 blaadjes oftewel 22g gelatine nodig hebt, heb je maar 4-5g agar agar nodig, oftewel 1/3. Het gaat hier dan om agar agar in poedervorm, vlokken en sticks zijn minder sterk.
Achtien gram gelatinepoeder is dus gelijk aan twaalf blaadjes en gebruik je voor 1 liter vloeistof. Een blaadje weegt anderhalf gram. Een theelepel bevat ongeveer drie gram gelatine. Dat is dus twee blaadjes gelatine.
Invriezen van agar-gels gaat wel, maar de gel verwatert enigszins bij het ontdooien. De vloeistof kan wel weer worden opgekookt en geleert dan opnieuw bij afkoeling.
Agar (of Agar-agar, het Maleise woorde voor 'gelei') is een gelatineuse stof die wordt verkregen door het koken van roodwieren, waarin het instaat voor de ondersteuning van de weefsels. Het komt in verschillende soorten roodwieren voor, maar wordt voor commerciële doeleinden meestel geëxtraheerd uit Gelidium amansii.
Agaragar of agar is een witachtige, smaak- en reukloze, onvertakte polysacharide die uit de celwanden van sommige soorten roodwieren gewonnen wordt, voornamelijk op Sri Lanka, op Java en in Japan. Deze stof wordt onder andere uit Gelidium, Gracilaria en Pterocladia gewonnen.
Agar agar, ook wel kanten genoemd, wordt gemaakt van een aantal soorten roodwieren. Het is glutenvrij, daarnaast smaak- en geurloos en daarom geschikt voor allerlei (glutenvrije) recepten. Het heeft een sterke bindkracht waardoor het een goede vervanging is van gelatine.
Voor 100 ml weeg je af 0,5 gram gistextract, 1 gram glucose, 1 gram pepton en 1,5 gram agar agar. Breng elk ingrediënt na afwegen in de fles met 100 ml vloeistof. De pH wordt gemeten en zo nodig bijgesteld op 7,0 + 0,2. Daarna gesteriliseerd gedurende 20 minuten bij 120 C.
Het is een eiwit dat wordt gehaald uit slachtafval, met name uit de botten en huiden van runderen en varkens. Gelatine zorgt ervoor dat je verschillende baksels en zoetjes makkelijk opstijven. Denk hierbij aan toetjes zoals pudding of kwarktaart, maar ook aan winegums of drop.
Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze helemaal zacht zijn. Dit duurt een paar minuten. Als de blaadjes zacht zijn, moeten ze goed worden uitgeknepen. De gelatine wordt vervolgens opgelost in een vruchtensap, bouillon of andere vloeistof.
Gelatine gebruik je om een gelei, pudding, terrine of mousse op te laten stijven. De hoeveelheid die je nodig hebt verschilt per gerecht. Begin altijd met het weken van de gelatineblaadjes in koud water, tot ze helemaal zacht zijn. Week de gelatine minimaal 10 minuten, langer mag ook.
Je kunt ook een gelijk gewicht aan gelatinepoeder gebruiken. Deze laat je ook weken, maar dan wel in een afgepaste hoeveelheid water. Gebruik 5 keer het gewicht van het gelatinepoeder aan water. Dus 2 gram poedergelatine week je in 10 gram water.