Bij een daling van het nicotinepeil in het bloed ga je je onrustig voelen.Door te roken verdwijnt dit weer voor even. Dit verklaart waarom sommige mensen zeggen van roken rustig te worden. Ze vergeten daarbij dat die onrustgevoelens in eerste instantie door het roken zijn ontstaan.
Roken om te ontspannen is een manier om van stress af te komen. Door te roken maak je endorfinen aan die je een kortstondig gevoel van welbehagen geven. Anderzijds zorgt roken voor een pitstop: je even onttrekken aan het werk, even de 'frisse' lucht in en even je gedachten op wat anders zetten dan op je zorgen.
Bij roken bereikt nicotine binnen ongeveer 7 seconden de hersenen. Er ontstaat een ontspannen gevoel, dat enkele minuten duurt. Nicotine is zowel stimulerend als kalmerend. Dit effect is tijdelijk.
Bedenk dat roken niet helpt tegen stress, maar het juist veroorzaakt. Als je niets doet gaat de drang in 5 minuten voorbij. Kies voor een andere vorm van ontspanning, zoals beweging, yoga, mindfulness, ademhalingsoefeningen. Zeg tegen jezelf dat niet-rokers ook met stressvolle situaties kunnen omgaan zonder roken.
Nicotine speelt met je hersenen (én je voeten)
Daar komen neurotransmitters vrij, waaronder dopamine. Die dopamine zorgt voor extra impulsen naar het beloningssysteem in de hersenen. Dat zorgt kortstondig voor een milde roes of kick (in de vorm van genot of verhoogde aandacht).
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Angst en stress: ontwenningsverschijnselen
Wanneer een roker geen sigaretten meer heeft, of stopt met roken zonder medische hulp, lijden zijn hersenen onder het gebrek aan nicotine en krijgt hij te maken met ontwenningsverschijnselen. Mogelijke ontwenningsverschijnselen zijn rusteloosheid, angst en stressgevoeligheid.
Er zijn géén aanwijzingen dat stoppen of minderen met roken het beloop van een depressie ongunstig beïnvloedt. Het is juist andersom. Het risico op een depressie lijkt juist af te nemen.
Roken zorgt voor kleine, blijvende ontstekingen in de longen en het lichaam.Deze ontstekingen kunnen zorgen voor psychische klachten als stress, angst en depressieve gevoelens.
Roken is slechter voor de gezondheid dan alcohol en ook verslavender. Per jaar sterven zo'n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. "Als er één ding is wat je als roker zou kunnen doen voor je gezondheid, is het stoppen met roken", aldus Bakkum.
Roken of alcohol drinken: wat is slechter voor je gezondheid? Roken en alcohol drinken zijn allebei slecht voor de gezondheid. Er zijn meer mensen die doodgaan aan roken dan dat er mensen overlijden omdat ze alcohol drinken. Maar je kunt ook last krijgen van gezondheidsklachten zonder dat je doodgaat.
Nicotine is een erg verslavende stof. Het zorgt ervoor dat je je tijdelijk opgewekt en kalm voelt.Maar als het uitwerkt, raak je er juist chagrijnig en onrustig van. Wat je voelt zijn ontwenningsverschijnselen, je lichaam vraagt om meer nicotine.
Uit verschillende onderzoeken met duizenden proefpersonen blijkt echter dat mensen die aanvankelijk geen problemen hebben, maar wel roken, meer risico lopen dan niet-rokers om depressies, paniekaanvallen en angststoornissen zoals pleinvrees te ontwikkelen.
Nicotine maakt in de hersenen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor de roker in een gelukkige roes komt. Hoe meer je rookt, hoe meer je lichaam gewend raakt aan nicotine en dus ook dopamine. Gevolg: je moet méér roken om diezelfde gelukkige roes te krijgen.
In tabak zit nicotine, een stof die zowel lichamelijk als geestelijk zeer verslavend werkt. Omdat je went aan nicotine, ga je steeds meer roken om hetzelfde effect te bereiken. Zo ontstaat er een nicotineverslaving (rookverslaving).
Zonder hulpmiddelen stoppen (ook wel 'cold turkey' genoemd) werkt voor sommige mensen, maar onderzoek toont aan dat wilskracht alleen niet de meest succesvolle manier is om te stoppen met roken. Van de 100 rokers die alleen op deze manier willen stoppen, zijn er na één jaar 3 rookvrij.
Beter humeur als je bent gestopt
Stoppen met roken kan ervoor zorgen dat psychische klachten juist minder worden. Soms al na 6 weken. Onderzoek laat zien dat mensen die gestopt zijn minder stress ervaren en meer positieve gevoelens hebben dan toen zij nog rookten.
Wel gaat stoppen met roken gepaard met nicotine-ontwenningsverschijnselen zoals angst, slaapproblemen en depressieve gevoelens. Deze symptomen zijn echter van tijdelijke aard, geschat wordt dat zij niet meer dan 2 tot 4 weken aanhouden.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen. Maar ook dan kunnen er moeilijke dagen tussen zitten.
Roken wordt gezien als de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van kanker. Roken in combinatie met het drinken van alcohol geeft een extra hoog risico op kanker. Dit risico is hoger dan we zouden verwachten op basis van de risico's van roken en drinken afzonderlijk [1, 2].
Nicotine verlaagt de afgifte van het hormoon insuline, dat een rol speelt in de suikerhuishouding. Het resultaat is een vermindering van de eetlust. Ook versnelt nicotine de stofwisseling. In hoge doseringen is nicotine dodelijk.
48 uur na het roken van je laatste sigaret zal je merken dat eten beter smaakt omdat het gevoel in de smaakpapillen terugkeert. En al binnen 24 uur neemt het risico op een hartaanval af en daalt de bloeddruk. Dat komt doordat de bloedvaten herstellen, zegt longarts Wanda de Kanter. "Het herstel daarvan gaat snel.
Roken is slecht voor je hersenen. Onderzoeker Frank-Erik de Leeuw van de Radboud Universiteit heeft nu ontdekt waarom precies: roken beschadigt de witte stof, de zenuwbanen die informatie overdragen tussen verschillende hersengebieden.Met als gevolg dat het denkvermogen verslechtert.
De halfwaardetijd van nicotine is ongeveer 2-3 uur. Nicotine zelf is daarom slechts een paar uur in het bloed te traceren en binnen ongeveer twee dagen uit het lichaam verdwenen.