Stapelblokken lijmen of metselen? De betonnen stapelblokken voor in de tuin kun je het beste lijmen met een steenlijm. Metselen is alleen gebruikelijk als je een zichtbare voeg wilt creëren. Wanneer je stapelblokken gaat lijmen, plak je ze strak op elkaar en wordt je muurtje één geheel.
Worteldoek is voor onder bestrating of split laag. Voorkomt dat aangewaaid spul niet diep wortelt.
Worteldoek instoppen
Maak aan alle zijkanten van het oppervlak smalle sleuven van ± 20 tot 30 cm diep, dit kunt u doen met een spade. Stop het anti-worteldoek in de sleuven en houdt een diepte van 20 tot 30 cm aan. Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes.
Een stapelblok verlijmen kan je doen met PU lijm, kit of steenlijm. Bij de tweede laag is het van belang de stapelblokken in een verband te plaatsen.
Wij raden je de betonblokken van 30x10x15cm aan. 10cm dikte is meer dan genoeg voor een plantenbak.
Hoewel voor veel soorten 15cm diepte voldoende is, zijn de meeste standaard bakken zo'n 20cm diep. Dit is een prima diepte. Voor veel groenten is dieper ook niet nodig. Zeker niet voor groenten die geschikt zijn om te kweken in een kleine tuin.
Om je houten plantenbak waterdicht te maken, kun je het anti-worteldoek vervangen door vijverfolie. Vijverfolie laat geen water door en zorgt ervoor dat je jouw houten plantenbak ook binnen kunt gebruiken!
Het maken van een bloembak van stapelblokken
Leg opsluitbanden van 5x15x100 plat op de grond als fundering voor de plantenbak of verhoogde border. Meng metselmortel of maak steenlijm aan en breng deze vervolgens aan op de fundering. Breng nu de eerste laag muurelementen of stapelblokken aan op de fundering.
De betonnen stapelblokken kun je zo hoog stapelen als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een hoger muurtje realiseren om te voorkomen dat kleine kinderen in het water kunnen vallen.
De blokken zijn op maat te zagen met een haakse slijper voorzien van diamant schijf. Spoel de stapelblokken na het slijpen goed af met schoon water. Als laatste kunt u een afdekplaat toepassen. Deze multifunctionele montagelijm is handig te verwerken.
Gipsblokken of Ytong blokken lijm je eenvoudig met Soudal Blokkenlijm. Soudal Blokkenlijm is geschikt voor alle kalkzandsteen-, betonblokken en cellenbeton soorten van alle merken. De Blokkenlijm zit kant en klaar in de bus waardoor je direct aan de klus kunt beginnen; enkel even schudden voor gebruik.
Zowel cellenbeton, kalkzandsteen als snelbouwstenen kan je verlijmen of dunmetselen. Je behaalt een hoger rendement de muur heeft een grotere mechanische sterkte. Na 24 uur bereikt een verlijmde muur de mechanische sterkte, terwijl dit bij een gemetselde muur 28 dagen duurt.
Multitack steenlijm / kit wordt veruit het meest gebruikt. Deze steenlijm is namelijk eenvoudig in gebruik en zorgt voor een stevige montage van alle formaten stapelblokken.
De eerste stap is zorgen voor een vlakke, waterpas ondergrond. Deze kan gemaakt worden met (wit) zand, maar je kan ook gebruik maken van oude tegels of opsluitbanden om een vlakke basis te creëren. Wanneer de basis eenmaal vlak is, kan het stapelen beginnen.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Worteldoek, ook wel anti-worteldoek genoemd of gronddoek, is een doek dat onkruid tegen houdt. Het laat wel water door, maar geen licht en onkruid. Worteldoek/ antiworteldoek/ gronddoek is daardoor ideaal voor in de tuin, onder de bestrating, onder houtsnippers of onder grind.
Wij krijgen vaak de vraag: “jullie verkopen gronddoek, maar wat is het verschil met worteldoek?” Gronddoek is eigenlijk hetzelfde als worteldoek. Er worden voor gronddoek dus meerdere namen gebruikt.