Houd het koppelingspedaal even vast bij het aangrijpingspunt 2 á 3 seconden is genoeg. Zo kom je geleidelijk op gang zonder schokken of afslaan van de motor. Doe dit ook na het overschakelen vang de koppeling op.
Gebruik de koppeling niet onnodig – ga niet voor een verkeerslicht staan met de koppeling ingetrapt. Zet de auto in neutraal en trek de handrem aan. Laat de koppeling niet opkomen – de koppeling moet tijdens het rijden volledig ingedrukt of volledig losgelaten zijn. Geef geen gas voordat de versnelling is ingeschakeld.
Een versleten koppeling kondigt zich in de meeste gevallen aan door te gaan slippen. De auto komt maar traag in beweging als u het koppelingspedaal laat opkomen. U kunt het ook merken bij het rijden. Wanneer u plotseling gas geeft hoort u het toerental wel oplopen, maar de auto reageert er maar amper op.
Ga je remmen om te stoppen dan moet je wanneer de snelheid klein is (zo'n 25/40 km p/u ) ook het koppelingspedaal intrappen anders slaat de motor af. Als je met zeer geringe snelheid rijdt zo ongeveer 20/25 km p/u moet je bij het remmen direct het koppelingspedaal intrappen.
1e versnelling: Gebruikt bij het starten vanuit stilstand, geschikt voor snelheden tot 10-20 km/u. 2e versnelling: Geschikt voor snelheden tussen 20-40 km/u. 3e versnelling: Optimaal voor snelheden tussen 40-60 km/u. 4e versnelling: Gebruik deze versnelling bij snelheden van 60-80 km/u.
Met koppeling ingetrapt, heeft de startmotor het wat gemakkelijker (kan vooral helpen als je accu wat minder is/wordt) > Je kunt langer 'doorstarten' als je de koppeling intrapt bij het starten waardoor de kans dat de auto aanslaat voordat de accu het niet meer trekt groter is.
Schakel de hoogste versnelling in met de handrem van de auto stevig aangetrokken. Laat nu de koppeling langzaam opkomen. Als de koppeling defect is, zal de motor gewoon blijven draaien en zullen er geen veranderingen optreden.
Hoelang een koppeling meegaat is afhankelijk van de bediening. Gemiddeld gaat een koppeling ongeveer 150.000 km tot 250.000 km mee. Er staat geen vaste termijn voor vervanging. Bij intensief gebruik, hard rijden, file, veel stadskilometers, is de levensduur van de koppeling minder lang en dus eerder aan vervanging toe.
Geen hand op schakelpook
Deze onschuldig lijkende handeling kan extra slijtage aan de versnellingsbak veroorzaken. Door je hand er op te houden, kan de schakelvork van de bak namelijk tegen draaiende delen van de bak - zoals de zogeheten synchromeshringen - drukken, met extra slijtage tot gevolg.
– Als je sneller weg wilt rijden geef je geleidelijk meer gas. – Wegrijden bij een verkeerslicht: Denk er aan dat je de koppeling rustig omhoog laat komen. De mensen achter je moeten langer wachten als de auto afslaat.
Indien je een stoplicht nadert, wat kan je dan het beste doen? (wat betreft brandstof besparen en zo min mogelijk slijtage). 1. In de versnelling blijven (bv 5), gas los, evt bijremmen en op het laatst de koppeling indrukken ivm lage toeren en daarna terugschakelen (2 of 1).
Er zijn verschillende defecten die ervoor kunnen zorgen dat een versnellingsbak kapot gaat: Versleten tandwielen. Versleten afstandsringen. Kapotte lagers.
De koppeling vervangen is een reparatie die sterk afhankelijk is van uw type auto. De prijs van het vervangen van de koppeling zal dus ook verschillen per auto. De kosten voor het vervangen van de koppeling liggen vaak tussen de € 300 tot €1.000, afhankelijk van het type auto.
Gas geven terwijl de auto warmdraait is echter geen aanrader. Toeren draaien op een koude motor zorgt namelijk voor abrupte temperatuurverschillen die frictie kunnen veroorzaken in de onderdelen. Het advies: 1 minuutje warmdraaien zonder al te veel gas te geven.
Moderne koppelingsplaten gaan vaak meer dan 200.000 tot 300.000 kilometer mee voordat ze moeten worden vervangen. Bij zware belasting kan het echter al na enkele tienduizenden kilometers gebeurd zijn. Het vervangen van de koppeling is een dure reparatie.
Ruik je de koppeling laat dat dan een waarschuwing zijn.Ga je lang op dezelfde manier door, dan is de kans groot dat de koppeling snel versleten is en een dure reparatie volgt. Dat je heel eenvoudig kunt voorkomen dat de koppeling gaat stinken is bij veel automobilisten onbekend.
Hoe wij dat hier doen: in de hoogste versnelling zetten, handrem erop en de koppeling rustig op laten komen.Slaat de motor af, dan is de koppeling goed.Blijft de motor lopen, dan is hij versleten.
Het risico van parkeren in eerste versnelling
Heb je geparkeerd met de auto in versnelling, dan zal die vooruitschieten wanneer je de koppeling niet intrapt bij het starten. Daarom is het verstandig om buiten de winter steeds te parkeren met de handrem opgetrokken.
Hoe herken je een defect druklager
Het geluid verandert meestal wanneer het koppelingspedaal wordt ingedrukt. In ernstige gevallen zijn er problemen met de keuze van de versnelling, want als het druklager of de ontgrendelhendel beschadigd is, kan de koppeling niet meer goed worden gescheiden.
Bij een slippende koppeling is het verstandig de volgende test te doen: motor starten, handrem aantrekken, hoogste versnelling inschakelen, gas geven en het koppelingspedaal langzaam loslaten. Draait de motor nog? Normaal gesproken zou de motor moeten afslaan.
Zeuren, bonzen en neuriën van kapotte versnellingsbak. Lekkende / lage vloeistof. Knarsend geluid of trillingen. Verbrande geur in auto als symptoom van kapotte versnellingsbak.
Niet starten met de koppeling ingetrapt. De lagers van de krukas zijn nog niet gesmeerd en zullen sneller slijten. Voor het stoplicht ook de koppeling niet ingedrukt houden. Dit geeft ook axiale speling /slijtage op de krukas.
Sommige mensen zijn bang dat remmen op de motor schade toebrengt aan je motor. Het korte antwoord is: nee. Het lange antwoord kan gegeven worden door mogelijke problemen te ontkrachten die het tot zijn gevolg zou hebben.