Dit blauwe water is een natuurlijk verschijnsel bij het Italiaanse eiland Capri. Het heet Grotta Azzurra, wat de blauwe grot betekent. Vroeg in de ochtend en rond de middag is de grot op zijn blauwst.
Ultiem genieten van het blauwe water van Bora Bora
Met stip op nummer één: Bora Bora. Daar hoeven we eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar we zullen je toch wat vertellen over deze sprookjesachtige bestemming. Bora Bora is een klein eiland dat bij Frans-Polynesië hoort.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Ijsland heeft zijn naam niet gestolen met zijn 13 gletsjers, waarvan 2 ook nog eens de grootste zijn van Europa. Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver. Dit komt door de luchtkwaliteit, het filterend effect van de vulkanische rotsen en de Ijslandse regenbuien.
1. De Malediven. De Malediven zijn een synoniem voor paradijs: hagelwitte stranden met kristalhelder water. Een plek waar je alleen maar van kunt dromen!
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Zit het zeewater echter vol stof- en plantdeeltjes van algen, zoals in de Noordzee het geval is? Dan kunnen de blauwe stralen niet door het water dringen en wordt het licht minder weerkaatst. En dan krijg je dus die typische bruingroene of grauwe kleur die wij aan onze kust gewend zijn.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
1. Anse Source d'Argent: ruig en sierlijk (Seychellen) De allermooiste stranden ter wereld vind je volgens velen in de Indische Oceaan, net boven Madagaskar. De Seychellen bestaan uit meerdere eilanden, het ene nog mooier dan het andere.
Bora Bora in Frans-Polynesië
Het eiland Bora Bora ligt middenin de Stille Oceaan, tussen Australië en Zuid-Amerika. Wat betreft de azuurblauwe kleur en de helderheid van het water, staat het bekend als een van de mooiste plaatsen ter wereld.
In het Brabantse land vind je vlak bij Loon op Zand het Blauwe Meer. Een zoetwaterplas die zijn naam dankt aan de groen blauwe gloed van het water. Afhankelijk van het weer en de thermocline is een zicht tot 15 meter niet uitzonderlijk en dat maakt deze plas, naast de lichtblauwe kleur van het water erg bijzonder.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Vaak wordt gedacht dat de kleur komt van mineralen in het water. Maar dit niet waar. De oorzaak van de kleur is de lichtval. De kleur rood in het licht wordt geabsorbeerd, terwijl blauw en groen juist worden gereflecteerd.
Zoutelande: aan de kust, de Zeeuwse kust (Zeeland)
Het meest bezongen strand uit de lijst. Het plaatsje Zoutelande zelf niet zo groot, maar je vindt er wel een van de mooiste stranden van ons land. Het is het enige strand in Nederland dat naar het zuiden ligt en wordt daarom ook de Zeeuwse Rivièra genoemd.
De Bounty-eilanden zijn een groep van heel kleine, onbewoonde en rotsachtige eilandjes, ongeveer 700 km ten zuidoosten van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De eilandjes hebben een gezamenlijke oppervlakte van 1,35 km² (slechts 1/30 van de oppervlakte van Schiermonnikoog).
Bounty-eilanden = De bounty-eilanden zijn een groep van kleine onbewoonde en rotsachtige eilanden. Deze behoren tot de Zuid-Antarctische eilanden en zijn onderdeel van Nieuw-Zeeland. Er leven grote groepen zeeberen, pinguïns en albatrossen.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Hoe komt dat toch? Dat komt omdat het zeewater de kleur krijgt door de zon. Water zelf heeft helemaal geen kleur maar is doorzichtig. De kleur van de zee bestaat namelijk voor een deel uit licht dat via het wateroppervlak terugkaatst.
Een helderblauwe zee, zoals we die op vakantie in tropische oorden vaak zien, bevat weinig fijne deeltjes en we kunnen er makkelijk doorheen kijken. De reden dat we de zee nog blauwer ervaren, is het witte zand op de bodem van ondiep water. Dit witte zand kaatst al het licht dat door het water heen is gekomen terug.