Het gezonde advies is niet meer dan 6 gram zout per dag te eten, maar in een klein portie kibbeling (150 gram) zit je al bijna aan 2 gram. En dat is een derde van je zoutinname.
Toch is er veel verschil in kibbeling en is er niet één ingredient voor het krokante stukje vis. Het beste hiervoor is kabeljauw, maar vanwege de stijgende prijzen verkopen veel viswinkels geen kabeljauw meer als kibbeling, maar gebruiken zij vissoorten als pollak, heek, wijting en koolvis.
Let wel, een lekkere portie kibbeling van de visboer heeft een hoger vet- en caloriegehalte. Haring behoort tot de familie van de sardine en is een uiterst gunstige bron van omega-3-vetzuren. Deze Hollandse lekkernij bevat ruim 18 gram eiwit en telt zo'n 14 microgram vitamine B-12 per 100 gram.
Vers gebakken kibbeling bestrooid met lekkere kibbelingkruiden. Een grote portie kibbeling bevat ca. 400 gram.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Een normale kibbeling is een standaard portie kibbeling voor de gemiddelde eter. Ca 200 gram, De kibbeling wordt geserveerd met een sausje naar keuze.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Zijn sardientjes uit blik gezonde vis? Jazeker, de kleine visjes zijn goed voor je. Sardines uit blik horen bij de vette vissoorten (ze bestaan voor meer dan 5% uit vet) en volgens het Voedingscentrum is vette vis vet gezond.
Sauzen zoals Ravigottesaus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Ravigottesaus is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Kibbeling is een snack die bestaat uit stukken gesneden vis die in beslag worden gedompeld en daarna gefrituurd. Het woord kibbeling duidde van oorsprong op gezouten kabeljauw en zou een verbastering van het woord zijn.
Kibbeling of lekkerbekje
Kibbeling of een lekkerbekje vormt een droomduo met sauvignon blanc. Bij voorkeur lekker stuivend en fris. Neem bijvoorbeeld deze Domaine de Ménard Sauvignon Blanc uit de Gascogne of een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland zoals Villa Maria Earth Garden Sauvignon Blanc Organic.
Meeste zout uit bewerkte voedingsmiddelen
Maar liefst 80% van het zout dat mensen binnenkrijgen komt uit bewerkte voedingsmiddelen en gerechten. Slechts 20% komt uit het zoutvaatje. Dagelijkse zoute boosdoeners zijn broodjes, kazen, vlees(waren) en vleesvervangers.
De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder (zie tabel). De nieren van baby's en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan.
Het advies van het voedingcentrum is als volgt: “Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm".
Vis eten is gezond.Toch is het verstandig om niet vaker dan 1 keer per week vis te eten. Vis bevat ook ongezonde stoffen. Het gaat dan vooral om dioxine en het zware metaal methylkwik.
Niet alleen de vitamine D in zalm is goed voor je botten, ook vitamine B12, fosfor, eiwitten en omega 3-vetzuren in deze vis dragen bij aan sterke, gezonde botten en tanden. Geniet dus lekker van zalmsalade of een ander gerecht met zalm, want dat houdt je botten en tanden in goede conditie.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Je kunt bijvoorbeeld ook voorkomen dat je een te hoge bloeddruk krijgt door stress te verminderen. Ook is roken erg slecht voor je hart en bloedvaten. Vermijd eveneens een overmatige inname van alcohol en koffie. Beweging mag ook niet ontbreken bij een gezond voedingspatroon.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de vis in een ovenschaal en zet deze tien minuten in de oven. De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant.
In 1 portie (145 gram) kibbeling zit: 304 kcal energie. 16,2 gram vet. 3,2 gram verzadigd vet.