Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.
Hoe weet ik of broccoli niet goed meer is? Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen. Dus kijk, proef of ruik goed.
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
Licht paarse verkleuring
Als het koud is, kan het zijn dat de groente licht paars verkleurt. De afnemer wil de broccoli dan niet meer hebben, maar de kwaliteit is nog perfect, zegt Meindert-Jan. 'De smaak gaat niet achteruit en het blijft een gezond product.
Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren. Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.
Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
In broccoli zit ook veel bètacaroteen, alleen deze groente wordt daar niet oranje van. Door de antioxidant chlorofyl krijgt 'ie zijn groene kleur.
Sommige worden geel, zoals broccoli, wat niet gevaarlijk is, maar minder lekker. Bijna alle groenten verliezen vocht en worden dan taai (wortelen) of verleppen (zoals sla). Van een tijdje in water in de koelkast leggen knappen ze op, maar ook verlept blijven ze bruikbaar in soep, taart of als bouillonbasis.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Gekookte broccoli blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Je moet de gekookte broccoli dan snel laten afkoelen en goed afgesloten in de koelkast doen. De broccoli mag niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Gekookte broccoli kun je ook invriezen.
Kun je een stronk (rauwe) broccoli invriezen? Dat is mogelijk, maar het beste is om de broccoli in roosjes te snijden en even te blancheren.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Ter afwisseling, voor de smaak en omdat je niet altijd zin hebt in warme groenten. Verwerk groenten rauw in salades (gesneden, geraspt, geschaafd of in blokjes) of in smoothies. Maar ook op een cracker met hummus en kleine broccoli roosjes is echt super lekker!
Je kunt broccoli zowel binnen als buiten zaaien, zolang het een vruchtbare en koele omgeving betreft. Kies bijvoorbeeld een serre of kweekkas omdat deze bescherming biedt tegen vogels en ander ongedierte. Met name vogels zijn gek op zaailingen. Begin tussen maart en augustus met zaaien in kweekpotten van 9 cm.
Broccoli kun je prima opwarmen. Er is groente die je beter niet op kunt warmen, maar dit is geen probleem met broccoli.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Bloemkool en broccoli etc altijd eerst in water met zout laten staan, dan komen de wormpjes en beestjes eruit.
Voor het broccoli koken: broccoli schoonmaken
Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Snijd daarvoor de steel en de blaadjes van de broccoli en spoel de groente af met koud water. Het is genoeg om grondig te spoelen zodat eventuele aarde eraf is.