Jij in je 21e week van je zwangerschapJe baarmoeder reikt ongeveer tot 1 cm boven je navel. Je buik begint al duidelijk dikker te worden. Of jij last van zwangerschapsstrepen krijgt, is erfelijk bepaald en is niet geheel te voorkomen.
Je bent zelf zo'n vier kilo aangekomen en je taille is verdwenen. Je buik is al gebold maar zit waarschijnlijk nog niet in de weg. Veel zwangere vrouwen voelen zich in deze periode hartstikke goed.
Het begin van je zwangerschapsbuik! Week 13 t/m 20 In het tweede trimester begint je zwangerschapsbuik steeds sneller te groeien. Zo'n 15% van de gewichtstoename is in deze fase. Vanaf 13 weken kun je al een kleine buik zien.
21 weken zwanger: je baby
Je foetus 21 weken slaapt trouwens het grootste gedeelte van de dag, en dat doet hij nu al in een favoriete slaaphouding. Die kan voor iedere baby weer anders zijn: met zijn kin op de borst en opgetrokken knieën, met één gestrekt been, of met een hand op z'n hoofd.
Hij of zij heeft nog steeds alle ruimte in je buik en lijkt zich prima te vermaken. Zo kan het zijn dat je hem of haar de ene keer boven, de andere keer beneden en een derde keer weer aan de zijkant van je buik voelt. Op dit moment is de baarmoeder al behoorlijk naar boven uitgerekt en komt tot je navel.
Klachten en symptomen 21 weken zwanger:
Doordat je baarmoeder zo hard gegroeid is kun je vaker last krijgen van bandenpijn en ook harde buiken (zeker als dit niet je eerste zwangerschap is) kunnen nu al optreden.
Ben je zelf helemaal gezond en groeit je baby goed?Dan is er geen groeiecho nodig. Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik.
Week 31. Naarmate je zwangerschap vordert, is er af en toe sprake van een “groeispurt”. Je kan dat bij jezelf waarnemen doordat je buik niet echt ontspannen aanvoelt.
Soms kan je wat last hebben van harde buiken, dan voel je je buik als een harde bal waarop veel spanning staat.
Hoeveel maanden is 22 weken? Je zit nu in de 6e maand, bij 26 weken heb je 6 maanden vol.
De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby namelijk ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien.
Bij een harde buik zwanger voel je je hele buik aanspannen en strak worden. Vrouwen omschrijven het wel alsof er een harde bal in hun buik zit. Je kunt je buik niet induwen tijdens een harde buik zwangerschap. Zodra de harde buik wegtrekt wordt je buik weer soepel.
Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van 28 tot 40 weken, dus ongeveer 13 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en heb je de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap doorlopen. Hou er rekening mee dat sommige vrouwen al in week 37 bevallen en anderen pas in week 42.
5 Maanden zwanger komt overeen met 23 weken. Kijk ook eens bij echo 23 weken, 23 weken zwanger en 3D echo 23 weken.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Alle vrouwen krijgen harde buiken in hun derde trimester, maar niet iedereen voelt ze. Vooral niet bij hun eerste baby. Maak je dus geen zorgen als je ze nooit voelt. Je lichaam zal klaar zijn voor de bevalling.
De vorm van de buik hangt immers vooral af van de positie van de foetus. Het feit of u al dan niet uw eerste kind verwacht, kan ook een rol spelen. De enige betrouwbare methode om het geslacht van uw toekomstige baby te kennen, is de echografie.
U bent tussen de 14 en 42 weken zwanger. Dit noemen we het 2e trimester van de zwangerschap.
Afhankelijk van de aard van de klachten en de zwangerschapsduur kan er een echo gemaakt worden om vast te stellen of het embryo nog leeft. Een echo voor 7 weken zwangerschap heeft geen zin omdat je dan ook een goede zwangerschap nog niet kan zien. Een te vroege echo levert vaak meer onrust dan geruststelling op.
Van de 100 vrouwen die een 13 wekenecho of 20 wekenecho krijgen, wordt er meestal bij 5 vrouwen een afwijking of mogelijke afwijking gevonden. Bij de 95 andere vrouwen wordt er niets gevonden.
De echoscopist maakt een echo van je kindje, dit duurt ongeveer 30 min. Bij 95 van de 100 vrouwen worden geen aanwijzingen voor afwijkingen gezien. De echoscopist vertelt je direct de uitslag. De 13 wekenecho is niet bedoeld om Downsyndroom op te sporen.