De Wsnp staat voor de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Het is een ander woord voor schuldsanering. De Wsnp is een wettelijke regeling voor mensen met problematische schulden. Dit zijn schulden die zo hoog zijn, dat u deze schulden zonder hulp niet binnen 3 tot 5 jaar volledig kan aflossen.
Als u zich in die periode aan de regels houdt, krijgt u na 3 jaar een schone lei. U bent dan vrij van schulden. U hoeft het bedrag dat u nog niet aan de schuldeisers heeft betaald, niet meer terug te betalen. Schuldeisers kunnen niets doen om dit bedrag later alsnog te innen.
Schuldsanering is geregeld in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Om te worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Uw schulden moeten bijvoorbeeld niet zijn ontstaan door fraude of een misdrijf.
In principe vallen alle schulden die je hebt opgelopen voordat je de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) ingaat onder de WSNP. De WSNP is ervoor bedoeld om na een schuldsaneringstraject van drie jaar met een schone lei te beginnen.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Dit bedrag wordt ingehouden door je bewindvoerder. Bij de hoogte moet je denken aan een bedrag tussen € 1.207,- en € 3.208,- (in 2022), afhankelijk om hoeveel personen het gaat, of je ondernemer bent of persoonlijk in de schuldsanering zit.
Tijdens de gehele duur van de schuldsaneringsregeling moet u fulltime, dit is minimaal 36 uur per week werken. Als u fulltime werk heeft, moet u er alles aan doen om deze baan te behouden. Deze verplichting geldt voor iedereen die tot de schuldsaneringsregeling is toegelaten.
Wanneer uw verzoek voor de WSNP (Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen) is afgewezen, kunt u een advocaat inschakelen om hiertegen rechtsmaatregelen te nemen. U dient binnen 8 dagen hoger beroep in te stellen bij het gerechtshof. U dient dus snel te handelen, indien u uw rechten wil laten gelden.
Bij schuldbemiddeling doet de schuldhulpverlener een voorstel aan de schuldeisers tot het afkopen van de gehele schuldenlast. Er wordt berekend welk bedrag u van uw inkomsten mag behouden voor betaling van de vaste lasten en de huishouduitgaven.
Wsnp-bewindvoerders worden betaald uit de boedel, de vergoeding die zij krijgen is afhankelijk van of het gaat om een particuliere schuldenaar of dat er sprake is van een onderneming.
Eerst zal de schuldhulpverlener proberen een oplossing te zoeken met uw schuldeisers: dit heet het minnelijke traject. Lukt dat niet, dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing: het wettelijke traject (de WSNP).
Voorwaarden voor toelating tot de Wsnp
U bent niet meer in staat om uw schulden te betalen. U heeft geprobeerd uw schulden af te lossen via schuldhulpverlening en u heeft een verklaring van de gemeente waaruit blijkt dat dit is mislukt. U heeft de afgelopen 10 jaar geen gebruik gemaakt van de Wsnp-regeling.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Hoe lang moet ik wachten op schuldhulpverlening? Binnen 4 weken nadat u zich bij de gemeente heeft gemeld, hoort u welke hulp u kunt verwachten. De gemeente beslist binnen 8 weken na uw melding of u hulp krijgt. Deze periode kan langer duren als de gemeente nog niet genoeg gegevens heeft over uw geldzaken.
Reacties. Na het indienen van een verzoek tot het sluiten van een dwangakkoord tezamen met een verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling kan de oproep voor de zitting wel vier tot acht weken later zijn. Mits er tussentijds geen verweerschrift wordt ingediend.
De rechtbank benoemt een bewindvoerder die controleert of alles volgens afspraak verloopt. U moet de bewindvoerder alle informatie geven die belangrijk is voor de afhandeling van de wettelijke schuldsanering. Tijdens de regeling betaalt u meestal zelf uw rekeningen en vaste lasten, maar soms doet de bewindvoerder dat.
Er bestaat geen wettelijk minimumbedrag voor het leefgeld. De bewindvoerder bepaalt de hoogte voor zijn of haar cliënt gebaseerd op het inkomen, vaste lasten en eventuele schulden. Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon.
Een bewindvoerder probeert zich wel te houden aan een normbedrag. Meestal is dat 40 euro per week voor 1 persoon en per gezinslid 10 euro erbij. Dus als je met vier mensen bent, is dat 70 euro in de week.
Aan het einde van de periode van de Wsnp besluit de rechter of u als schuldenaar een schone lei krijgt. Bij een schone lei zijn de resterende schulden die onder de werking van de Wsnp vallen, niet meer afdwingbaar.
Een schone lei houdt in dat het restant van de gemaakte schulden niet meer op te eisen is door de schuldeisers. Hoe lang duurt het voordat ik de schone lei krijg? In principe duurt de schuldsanering volgens de WSNP drie jaar waarbij je je aan een aantal regels moet houden. Als dit lukt dan krijg je een schone lei.
De einddatum die wordt gemeld, is de datum waarop de rechter de schone lei heeft uitgesproken. Vanaf die datum blijft je registratie nog 5 jaar staan. Daarna verwijderen we de registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar, omdat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen.