Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Recept gedroogde banaan chips
Leg de plakjes banaan op het bakpapier en houdt een beetje ruimte tussen de plakjes. Plaats de deksel op de droogoven en stel in op 70 graden. Laat de plakjes banaan nu in ongeveer 10 á 12 uur drogen totdat deze knapperig zijn.
Gedroogde bananen bevatten een hoogwaardige hoeveelheid aan kalium. Kalium heeft vele functies die positief zijn voor sporters. Zo zorgt kalium onder andere voor ons vochtbalans, de werking van de spieren, het zenuwstelsel en de bloeddruk.
Bovendien kan het eten van te veel bananen leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, vooral als je geen ruimte maakt voor voedingsmiddelen waarin de nutriënten zitten die niet in bananen voorkomen, zoals calcium, vitamine D, ijzer, eiwitten en vetten. Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid.
De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Zet de oven op de laagste stand of temperatuur en leg het fruit op een rooster onder in de oven. Hoe lang het erover doet om te drogen hangt van het soort fruit af en hoeveel vocht het bevat. Hoe sappiger des te langer het duurt. Laat het minstens 2 uur drogen en controleer daarna elk half uur.
Het is het beste om bananen op kamertemperatuur te houden tot ze rijp zijn, maar je kunt ze in de koelkast of de vriezer gooien om het rijpen en bruin worden te vertragen. Dit geldt vooral als je een overgebleven banaan hebt: wikkel hem in, dit keer om oxidatie te voorkomen en mik in de koelkast.
Bananenchips of kerupuk pisang zijn chips die van bakbananen worden gemaakt. De 30-40 cm lange onrijpe bakbananen worden in vingerdikke plakjes gesneden en al of niet bestrooid met zout in frituurolie gebakken. De chips worden daarna gedroogd en er worden eventueel conserveringsmiddelen aan toegevoegd.
Vocht is het grootste probleem voor gedroogd voedsel. Door vocht kan uw gedroogd voedsel gaan schimmelen. Het beste wordt gedroogd voedsel luchtdicht verpakt met behulp van een vacumeersysteem maar ook weckpotten of kunststof voorraaddozen die luchtdicht afgesloten kunnen worden kunnen gebruikt worden.
Stel de oven in op een temperatuur van ongeveer 50 graden maar zeker niet hoger dan 70 graden. Voordat men gaat drogen, dienen eerst de klokhuizen, de stelen en de pitten verwijderd te worden.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Airfryer op 90 graden en 45. minuten , het moet langzaam. drogen . Als je het eruit haalt is het nog wat.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten. Daardoor krijg je uiteindelijk meer suikers en calorieën binnen dan bij vers fruit.
De reden: een banaan bestaat uit 25% suiker en zou gaan gisten in je maag – waardoor je metabolisme wordt verstoord. En om de goede stoffen uit een banaan tot je te krijgen, zou je het 'zuur' van de banaan moeten neutraliseren met bij voorkeur zoiets als rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.