Op nummer 1 staat het vwo-examen Nederlands, met zo'n 25.000 klachten. Op nummer 2 volgt het havo-examen wiskunde A (15.000 klachten). Op nummer 3 vinden we het vmbo-examen biologie (14.000 klachten) en op nummer 4 het havo-examen aardrijkskunde (13.500 klachten).
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft tot en met maandag een recordaantal van 285.700 klachten binnengekregen over de eindexamens. Het eerste tijdvak kwam deze dag tot een einde met met de examens Spaans, Turks, Fries, Russisch en Arabisch op havo en vwo.
Het aantal klachten over de eindexamens heeft dit jaar een record gebroken. Tot nu toe zijn er 209.000 klachten binnengekomen. Het oude record kwam uit 2016: toen werden er 204.000 klachten gemeld.
Het examen in het vak wiskunde telt ongeveer 18 vragen en in totaal kan je tussen de 70 en 85 punten verdienen (zie voor meer informatie op: www.cito.nl).
Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren in 2021 ontving LAKS ruim 22.000 klachten. Die hadden ook te maken met de toen nog geldende coronamaatregelen. Vorig jaar kreeg het LAKS alleen al in het eerste tijdvak ruim 212.000 klachten binnen, wat een record was.
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo. Waarom die daling?
Algemene statistieken over het eindexamen
Zoals je kunt zien, doen er in 2022 maar liefst 188.191 eindexamenleerlingen examen!
Op nummer 1 staat het vwo-examen Nederlands, met zo'n 25.000 klachten. Op nummer 2 volgt het havo-examen wiskunde A (15.000 klachten).
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.
Het vak wiskunde A leert je om wiskunde te koppelen aan de wereld om je heen. Het richt zich dan ook voornamelijk op statistiek en toegepaste analyse. Bij wiskunde A op vwo komt daar ook kansberekening bij. Algebra en berekeningen horen er ook bij, maar een stuk eenvoudiger dan wiskunde B en meer in verhaalvorm.
Er waren maandagavond ruim 10.000 klachten binnengekomen over de moeilijkheidsgraad van het wiskunde A-examen, terwijl in het verleden er op dit onderdeel hooguit tweeduizend klachten waren. Het is niet duidelijk of de vragen echt te moeilijk waren of dat het een gevolg was van het coronavirus, aldus het LAKS.
Als een examen relatief makkelijk is, wordt de N-term laag (minimaal 0,0). Je moet dan meer scorepunten halen voor een voldoende, dan wanneer een examen relatief moeilijk is. Is een examen relatief moeilijk, dan wordt de N-term hoger (maximaal 2,0, in principe).
De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft op de tweede dag van de centrale eindexamens ongeveer 30.000 klachten binnengekregen. Het LAKS spreekt van een „rustige dag”. Donderdag ging het uiteindelijk om 50.000 klachten, wat bovengemiddeld veel was, meldt een woordvoerster van het LAKS.
'Natuurkunde voor havo te lang en te moeilijk'
“In 2019 kregen we 400 klachten over maatschappijkunde en nu 1800. Het was te moeilijk en heel anders dan de examens waarmee leerlingen hadden geoefend.” Vorig jaar zijn er geen eindexamens afgenomen wegens de coronacrisis.
De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft ruim 31.000 meldingen binnengekregen. "Dat zijn er bovengemiddeld veel, zeker voor een niet-coronajaar", aldus een woordvoerder. De meeste klachten gingen over het examen Nederlands voor vwo, gevolgd door het examen Duits voor havo.
Door de coronacrisis hebben leerlingen in 2022 ruimere mogelijkheden om het examen af te leggen. Leerlingen kunnen de centrale examens spreiden over het eerste en het tweede tijdvak en krijgen een extra herkansing voor het centraal examen. Voor het vmbo is er nog een wijziging in de toetsing voor het profielvak.
Met een N-term worden de scorepunten voor een examen omgezet naar een cijfer. Een N-term is doorgaans een getal tussen 0,0 en 2,0. Bekijk deze animatie over de normering in 2022 voor een uitleg over hoe de N-term precies werkt.
Het landelijk slagingspercentage voor het vwo examen is 94,0%. En daar wil jij natuurlijk bij horen! Er zijn 4 profielen op het VWO: natuur & gezondheid, natuur & techniek, economie & maatschappij en cultuur & maatschappij. De slagingspercentages verschillen per profiel.
Op het vwo waren de verschillen het grootst. Het gemiddelde eindcijfer bedroeg daar in 2019/'20 6,87 tegen 6,73 een jaar eerder. Het gemiddelde eindcijfer steeg het laatste jaar sterker bij meisjes dan bij jongens; het nam bij meisjes toe van 6,76 naar 6,97, bij jongens van 6,70 naar 6,77.
Gemiddeld slaagt 92,6% van de examen kandidaten. Op 90% van de middelbare scholen in Nederland slaagt minimaal 85,9% van de examen kandidaten. En op de beste 25% scholen slaagt minimaal 96,8% van de leerlingen!
Ook het vijfde jaar (pre examenjaar) wordt genoemd als zwaar jaar. Maar als je het vierde jaar goed doorkomt zal het vijfde ook wel lukken.
Alsnog slagen door wegstrepen
Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dus niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst. Wegstrepen kan alleen als een leerling hierdoor alsnog kan slagen.
Extra vak. Op een extra vak kan een leerling ook door de 5,5-eis voor het CE niet zakken. De algemene regel omtrent extra vakken geldt voor de gehele uitslagregel inclusief de CE-eis. Als een kandidaat door weglating van het resultaat van een vak kan slagen, dan moet de directeur dat vak buiten beschouwing laten.