Stress zorgt vaak voor spanning in het lichaam en kan zich uiten in hoge of lage rugpijn. Als je last heb van rugpijn door stress, is het belangrijk om de stressfactoren in kaart te brengen. Veel voorkomende stressfactoren zijn bijvoorbeeld een hoge werkdruk, geen fijne werkomgeving, angst of negatieve privésituaties.
Diverse studies tonen een relatie aan tussen emoties (angst, stress, somberheid, en boosheid) en chronische lage rugpijn. De auteurs opperen de mogelijkheid dat de kans op het ontwikkelen van chronische lage rugpijn, verhoogt wordt door een verstoorde emotionele verwerking.
Wanneer je stress ervaart, neemt de hartslag toe, wordt de ademhaling sneller en spannen de spieren in het lichaam zich aan. De kans op rugpijn neemt hierdoor toe.
Meestal ontstaat het door overbelasting van de rug of een verkeerde houding of beweging. De pijn kan heel hevig zijn wanneer je bukt of staat. Neem contact op met de huisarts als de klachten langer duren dan zes weken of de pijn niet te verdragen is. De pijn kan behandeld worden met pijnstillers of fysiotherapie.
Er is bijna altijd sprake van pijn in de rug, aan een specifieke rug- of nekwervel of een ledemaat. De pijn kan deze heel langzaam (zelfs gedurende jaren) ontstaan. Kenmerkend bij een tumor in de rug is nachtelijke pijn die veroorzaakt wordt door de liggende houding en verdwijnt bij het opstaan.
Hoe lang gaat het duren
Lage-rugpijn gaat meestal vanzelf over. De meeste mensen herstellen binnen één tot twee weken. Bij de groep mensen waarbij de klachten langer duren, is er in het algemeen herstel binnen zes tot twaalf weken.
Meer dan 90% van de mensen met rugpijn ondervindt een pijnstillende werking van warmte. Logisch, want warmte verbetert de bloedcirculatie en maakt pijnlijke, verkrampte rugspieren en gewrichten opnieuw soepel.
Ruglig is de beste slaaphouding bij lage rugpijn
Voor mensen die lage rugpijn hebben en bovendien drukpuntgevoelig zijn, is ruglig aan te raden. Daarom is ruglig voor hen de beste oplossing. In die slaaphouding is het draagvlak voor de spieren en de omliggende weefsels het grootst.
Daarnaast hebben mensen vaak de neiging om hun spieren aan te spannen in stressvolle situaties. Ze trekken dan bijvoorbeeld langdurig hun schouders op. Hierdoor ontstaat er een verhoogde spierspanning. Rugpijn door stress kan zich dus uiten in pijn in de bovenrug, maar komt ook voor in de lage rug.
Je spieren spannen zich aan, vooral bij de nek- en schouders, voorhoofd, kaken en onderrug. Je ademhaling wordt sneller en de adembeweging komt vooral vanuit de borst. (Waardoor er druk op de borst kan ontstaan). De spijsvertering wordt stil gelegd, je lichaam gebruikt je energie vooral om te overleven.
Het is dus goed mogelijk dat niet alle symptomen optreden. Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden: Neuropatische pijn; Pijn in het middenrif of de longen.
Last van de onderrug kan gerelateerd zijn aan darmklachten of pijnlijke en opgezwollen darmen. Rugpijn en stekende of zeurende pijn in de buik kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan opgezette darmen en winderigheid. De buik kan door allerlei redenen ongemakkelijk aanvoelen en meteen ook rugklachten veroorzaken.
Overbelaste rug, door bijvoorbeeld zwaar werk, sport of autorijden. Het verkeerd bewegen van de (lage) rug. Een plotselinge onverwachte beweging maken. Stress.
Een beknelde zenuw in de rug wordt ook wel zenuwcompressie genoemd. Dit resulteert in pijn rondom de aangedane zenuw en uitstralende pijn, afname in kracht en tintelingen in het gebied dat de zenuw aanstuurt. De locatie van de beknelde zenuw bepaalt waar de klachten optreden.
De verwarmende pleister werkt pijn verlichtend en is ontwikkeld met de originele extracten van traditionele kruiden. De Tijger Balm warmtepleisters (met het originele logo) zorgt voor langdurige, rustgevende verlichting bij stijve nekspieren en spierpijnen, schouderpijn, rugpijn en spiervermoeidheid.
Ook al voelt de pijn soms heftig aan, rugpijn is meestal niet gevaarlijk. De klachten verdwijnen doorgaans na een relatief korte periode vanzelf (enkele dagen tot enkele weken). Twijfel je of alles wel in orde is, laat je dan controleren door een arts.
Maak een afspraak bij uw huisarts. Samen kunt u een stappenplan maken om langzaam weer meer te gaan doen. Zorg dat u veel blijft bewegen, ook als u pijn heeft. Sporten is ook goed, zoals zwemmen, fietsen of wandelen.
Wanneer u last heeft van rugpijn kan een massage verlichting geven. Omdat er bij (lage) rugpijn sprake kan zijn van spieren die verkrampen of stijf zijn, zorgt een massage voor ontspanning van de spieren. Een massage werkt op korte termijn. Een massage pakt echter op geen enkele manier de oorzaak van de rugpijn aan.
In het kort
Vooral de gewrichten tussen onderrug en bekken (SI-gewrichten) en in de wervelkolom zijn ontstoken. Dat geeft pijn en stijfheid in de onderrug en/of nek. De behandeling bestaat uit oefeningen doen, bewegen en pijnstillers die ontstekingen remmen. Zorg dat u dagelijks een stuk wandelt of fietst.
Met de juiste houding is fietsen gezond en helpt het tegen rugpijn. Vooral de onderrug en de kleinere spiergroepen in de wervelkolom worden hierbij getraind.
Oorzaken van rugklachten met uitstraling naar je been, bil of heup. Meestal duidt deze uitstralingspijn naar je been, bil en/of heup op een beknelde zenuw in de rug. Maar ook andere oorzaken kunnen de uitstralingspijn veroorzaken.