Voorbeelden van renovatie zijn het na-isoleren van een spouwmuur en na-isolatie van een hellend dak tegen het dakbeschot of onder de pannen. Met daarbij de kanttekening dat er bij iedere renovatie aan de minimale Rc waarde van 1,3 m2K/W moet worden voldaan.
Bij een ingrijpende renovatie geldt conform artikel 5.6 lid 4 de nieuwbouweis (Rc > 6,0 m²K/W voor een dak). Als er geen sprake is van een ingrijpende renovatie, geldt op grond van artikel 5.6 lid 1 een minimale Rc-waarde van 1,3 m²K/W.
Het bouwbesluit ( 1 januari 2021) geeft de volgende richtlijnen: Rc-waarde VLOER: minimaal 3,7 m2K/W. Rc-waarde WAND: minimaal 4,7 m2K/W. Rc-waarde DAK: minimaal 6,3 m2K/W.
De Rc-waarde dak
Bij dakisolatie is voor renovatie ook een lagere waarde (minimaal 2,0 m2K/W) acceptabel dan bij nieuwbouw (minimaal 6,0 m2K/W).
Daarom adviseren wij om te isoleren met een hogere waarde dan de minimumvereiste. Wij adviseren minimaal 45 mm Deck-VQ® (RD = 5,00 m²K/W) voor renovaties en 60 mm (RD = 7,50 m²K/W) voor nieuwbouw.
Er zijn wettelijke eisen voor dakisolatie die je aanbrengt. Voor nieuwbouw is dat een Rc van 6,0 of meer, voor bestaande bouw of renovatie minimaal 2,0 (of de Rc-waarde van de oude laag als die hoger dan 2,0 was). Wil je je woning energieneutraal maken, dan heb je minimaal 6,0 nodig.
Om aanspraak te maken op de subsidie gelden er een aantal regels. Zo moet de isolatie aan een aanzienlijke isolatiewaarde voldoen. Voor het dak geldt een minimale isolatiewaarde, of Rd-waarde, van 3,5 m2 K/W.
De isolatiewaarde van een gemiddelde spouwmuur zonder isolatie heeft een Rc-waarde van 0,4 m2 K/W. Mét isolatiemateriaal haalt de spouwmuur een isolatiewaarde van 2,0 m2 K/W.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Een renovatie is een ingrijpende renovatie als u meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert. Bovendien moet de verandering op de integrale gebouwschil zijn uitgevoerd. De gebouwschil is de grens tussen de binnenzijde van een woning of gebouw en de buitenwereld.
Als we de voorwaarden erbij pakken, dan moeten we helaas concluderen dat het niet mogelijk is de subsidie te ontvangen als je de materialen zelf plaatst. De isolatie moet zijn geplaatst door een bouwbedrijf, de overheid noemt dit ook wel een bouwinstallatiebedrijf.
Voor minerale wol, zoals glas- en steenwol, heb je al snel een dikte van 13 tot 16 centimeter nodig. Hiermee behaal je een rd-waarde van ongeveer 4,5 m² K/W. Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig.
Kies voor een hoge isolatiewaarde van het materiaal (Rd). Voor de vloer is dat minstens Rd 3,5, en voor het dak minstens Rd 3,8. Maar: ga je de vloer of het dak volledig vervangen, kies dan voor hogere waarden: bij vloer Rd 4,8 en bij dak Rd 5,8. De extra kosten van een hogere Rd-waarde vallen mee.
Let wel uw woning moet wel goed geïsoleerd zijn, minimaal een Rc waarde van 2,5 a 3 W/m2K en voorzien zijn van HR++ glas. Bij een nieuw te bouwen woning is het interessant om te kiezen voor een warmtepomp die gebruik maakt van bodem of grondwater.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Hoe lager de U-waarde, hoe beter uw schildeel isoleert. De R-waarde, of thermische weerstand, is een maatstaf van de isolatieplaat op zich, waarbij de dikte (in meter) wordt gedeeld door de warmtegeleidbaarheid (lambdawaarde, W/m.K). Hoe hoger de R- waarde, hoe beter het product isoleert.
R-waarde en hoe R-waarde berekenen
Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.