DAB+ is digitale radio via de ether en zal de opvolger voor analoge broadcasting via FM en de ether zijn.Het is de verbeterde versie van DAB (digital audio broadcasting) dat al in 1981 is ontwikkeld door het Instituut voor Radiotechniek in Duitsland.
DAB (Digital Audio Broadcasting) is feitelijk al lang geleden geintroduceert maar inmiddels is daar de + aan toegevoegd. DAB+ biedt toegang tot méér zenders en kunnen oudere DAB toestellen dat DAB+ signaal niet ontvangen. De losse DAB+ autoradio toestellen zijn overigens relatief niet erg prijzig.
DAB+ ontvangst
Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig. De publieke en commerciële radiostations in Nederland digitaliseren. Zo kun je digitaal radio luisteren via computer, tablet, mobiele telefoon of tv set-top-box, en sinds enige tijd ook digitaal via de ether.
DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en maakt digitale radio uitzendingen mogelijk. Het signaal is gratis en overal in Nederland en België te ontvangen, mits jouw radio over een DAB+ ontvanger beschikt.
Via DAB+ kun je luisteren naar alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Ook zijn er inmiddels Nederlandse streekomroepen die uitzenden via DAB+.
Met DAB+ luister je naar digitale radio. Doordat het signaal digitaal is, hoor je geen ruis. Om DAB+ in je auto te ontvangen, heb je een speciale DAB+ antenne nodig.
Met een AUX-aansluiting kun je de DAB+ radio met een audiokabeltje gemakkelijk verbinden met een apparaat waarvan je muziek op de speaker van de radio af wilt spelen. Dit kan bijvoorbeeld een tablet, mobiele telefoon of laptop zijn.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
In geval van een plaatselijk zwak DAB+ signaal is het belangrijk de best mogelijke locatie uit te vinden door de radio iets te verplaatsen. Ook als u zich verplaatst naar een andere plaats in het land dan is het aanbevolen om daar ter plaatse even opnieuw een volledige scan te doen.
Hoe werkt DAB+?
Omdat het geen radiogolven gebruikt kan je het zien als een soort kanalen, net als op je TV. Een DAB+ radio is dus een ontvanger van deze kanalen. Je zapt dus ook tussen radiostations in plaats van dat je moet scannen naar precies die golflengte (FM) die bij jouw locatie past.
Na bijna zes decennia zit het tijdperk van analoge radio er dus op. De kabel verdwijnt als een van de drie manieren die je vandaag hebt om naar radio te luisteren – resteren nog: radio luisteren via de ether en via het internet. Met DAB+ luister je naar radio via de ether.
Voor het luisteren via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht), net als FM en is gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
Nederland is met een dekking van ±97% al vrij ver. Wel merken we op dat de eerste netwerken zijn gebouwd voor buitenshuis, dus primair voor de automobilist. Echter, de kwaliteit van de ontvangst binnenshuis en het zender aanbod verschilt sterk per regio en laat nog weleens te wensen over.
DAB is namelijk digitaal, dus met een betere audiokwaliteit dan het analoge FM. Bovendien kunt u met DAB veel meer radiostations ontvangen. Enig nadeel is nog wel dat ook de ontvangst van DAB niet altijd probleemloos is doordat het zendernetwerk (nog) niet optimaal is of de ontvangstinstallatie gebreken vertoont.
Voor DAB is een losse antenne nodig. Ontvangst kan erg wisselend zijn en is afhankelijk van plaats en kwaliteit van de antenne en van waar je woont. Voor de digitale radio van ziggo is een dvb-c tuner nodig, deze zit niet of vrijwel nooit in een tuner/versterker.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.
heb ik voor DAB+ een internetverbinding nodig? Nee, voor het luisteren naar radiostations via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ is, net als FM, gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
Aangezien DAB+ niet via de Ziggo kabel kan, moet je een eigen antenne aansluiten. Met de meegeleverde antenne waren enkele ( alleen commerciële ) zenders te ontvangen, terwijl wij misschien een paar km van de zendmast wonen. Daarna deze antenne gemaakt en toen was de ontvangst goed.
Als de ontvangst van een DAB+ radio niet optimaal is ontstaat er geen ruis (zoals wel het geval is bij FM radio's), bij een DAB+ radio valt het geluid dan direct helemaal weg. Dit is te vergelijken met TV ontvangst.
Analoge radio ontvangen met een FM-antenne
Dit signaal stopt nu. De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
Losse digitale radio-ontvanger
Deze kost eenmalig €50. Dit apparaatje sluit je via een coax-kabel aan op de wandcontactdoos. En met de meegeleverde tulp-kabel sluit je 'm aan op je geluidsset. Met de afstandsbediening kun je dan langs de radiozenders zappen.
Met de Hama Antenne DAB/DAB+ haal je verreweg de beste DAB+-antenne 2022 in huis. Dit apparaat zorgt voor een sublieme connectie van digitale signalen - zowel DAB als DAB+ worden ondersteund. Het signaal wordt zelfs nog versterkt met liefst 30 decibel, zodat je altijd van kraakhelder geluid kunt genieten.