Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg. Ook eten deze knaagdieren insecten en larven en doen ze zich tegoed aan alle lekkernijen die ze in ons afval vinden. Met name vet en eiwitrijk voedsel, daar leeft een muisje goed op.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Huismuizen eten alles, maar ze houden het meest van noten, granen en peulvruchten. Populair zijn ook vette producten, zoals boter, kaas en spek. Daarnaast is de huismuis gek op zoet voedsel, want van suiker krijgt het beestje veel energie. Dus ja, huismuizen komen ook op fruit af, want daar zitten suikers in.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
Door 's avonds een laagje bloem of talkpoeder op de vloer te strooien kunt u zien of de muizen nog steeds aanwezig zijn. Controleer de volgende dag of er nieuwe sporen te zien zijn. De pootafdrukken van een muis zijn vrij klein.
De meeste muizen in je huis zijn binnen gekomen via smalle doorgangen of leidingen om zich vervolgens te settelen op rustige plekken.
Muizen in huis kunnen schade toebrengen aan kabels en meubilair. Ook zorgen ze voor stankoverlast, geluidsoverlast en brengen ze met hun ontlasting de nodige gezondheidsrisico's met zich mee.
Huismuizen kunnen 1,5 jaar oud worden, maar velen sterven tijdens hun eerste winter. Binnenshuis en onder laboratoriumomstandigheden kunnen ze 4 jaar oud worden.
Komen muizen in mijn bed? Die kans is erg klein, en al helemaal als je ligt te slapen. Muizen zijn bang van mensen en zullen van nature uit je buurt blijven.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
In veel gevallen kun je voedsel als lokaas gebruiken. Muizen zijn namelijk dol op kaas, pindakaas, noten en chocolade. Daarnaast kun je ook professioneel muizen lokmiddel inzetten. Dit lokstof heeft een sterke lokwerking waar muizen op af komen.
Een muis is een nachtdier. Overdag slapen muizen en houden ze zich schuil op een warme plek (ergens in je huis!) om vervolgens met name in de nacht (maar ook schemering!) op zoek te gaan naar voedsel.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden. Dat verklaart ook meteen waarom muizen eigenlijk nachtdieren zijn.
Tot op heden hebben we geen bewijs gevonden voor de theorie dat het de koffie is die muizen aantrekt. Waar we achter kwamen, was dat de lokdozen zonder extra geur de grote favoriet waren, met meer reactie dan de dozen met 10% en 40% van de koffiegeur. De geurloze lokdozen zijn momenteel de favoriet onder de muizen.
Met de kracht van muis ben je misschien wat angstig voor het leven en heb je daarom alles om je heen tot in de kleinste details goed georganiseerd en in vakjes verdeeld om zo grip te houden op je leven. Muis vertelt je dat het goed voor je zal zijn om het leven om je heen eens goed te onderzoeken.
Binnen een korte tijd kan een muis zich dus erg snel vermenigvuldigen. Na 6 weken is een muis volwassen genoeg om opnieuw jonkies te krijgen. Een vrouwtjes muis krijgt 5 tot 10 keer per jaar een nest. Dit betekend dus dat een vrouwtje 60 jonkies kan krijgen in een jaar.
Door hun wendbare skelet zijn muizen in staat om door hele kleine kieren en gaten te kruipen. Een gat van slechts 0,5 cm is voldoende om door naar binnen te dringen. Als de deur niet goed aansluit op de vloer dan kunnen muizen onder deur door naar binnen komen.
Muizen zijn vrijwel nooit alleen
De kans dat muizen alleen zijn is erg klein. Muizen leven namelijk vrijwel altijd in groepen. Elke muizenfamilie heeft een eigen territorium.
Muizen verspreiden zich door een hele woning, maar hun nesten bevinden zich op vaste plekken. Bijvoorbeeld achter keukenkastjes. Of in een holle ruimte in een muur. Muizen bouwen ook nesten in dozen op zolder, want in die dozen ligt vaak ook verpakkingsmateriaal waar de muizen zich in kunnen nestelen.
Bijten en krabben
Muizen zijn in veel gevallen bang voor mensen. Daardoor is de kans dat je direct met een levende muis in contact komt minimaal. Toch kun je worden gekrabd of gebeten door een muis.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
De muis smult ervan. Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg.