In je tuin heb je het recht om te barbecueën. Gemeenten verbieden inderdaad wel het aanleggen, hebben of stoken van vuur in open lucht. Gelukkig is barbecueën een uitzondering en is er geen sprake van een verbod als het gaat om vuur stoken om te kokkerellen.
Met open vuur wordt elk voorwerp bedoeld dat gloeit of een vlam heeft. Voorbeelden zijn sigaret, aansteker, lasapparaat, snijbrander enz. Verbodsborden hebben een rode rand en een zwart pictogram op een witte achtergrond.
Wist je dat je bij een Weber barbecue het beste kan barbecueën met het deksel dicht? Dit komt doordat bij het openen van het deksel de warmte naar buiten komt en verloren gaat. Met een dicht deksel zal je gerecht sneller en gelijkmatig garen.
Ook tijdens een zomerse barbecue kun je rekening houden met het milieu. Als je de bbq slim gebruikt, komen er geen schadelijke stoffen in de lucht. Dat is beter voor je gezondheid en voor het milieu. Milieuvriendelijk barbecueën houdt in dat je niet alleen maar vlees grilt.
Nee.In principe is vuur maken op een openbare plek, zoals een pleintje of een bos, verboden. Als het wel mag, staat dit in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente, waar en onder welke voorwaarden het wel mag.
Mag ik buiten koken op vuur? Je mag overal in je tuin een vuurtje stoken om te koken, bakken en braden. Ook mag je gewoon barbecueën. Wel is het zo dat je hierbij geen brandgevaar of overlast mag veroorzaken.
Je mag in parken en op openbare plaatsen enkel barbecueën als er een openbare barbecue van de stad staat.
Laat de BBQ buiten
Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de bbq binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden.
Een vuurkorf stoot per kilo hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen tijdens een rit van 3000 km (Bron: GGD). Een gasbarbecue is minder vervuilend dan een houtskoolbarbecue. Nog beter is een solarbarbecue, een barbecue op zonne-energie.
Veel moderne barbecues hebben schuifjes om de toevoer te regelen. Vaak zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de barbecue. Door met deze ventilatiegaten te spelen, zal je merken dat je de temperatuur in je BBQ goed kunt bijsturen. Des te meer je de schuifjes openzet des te meer lucht erbij komt.
Haal het rooster eraf en verspreid aanmaakblokjes op de papieren zak. Smeer het grillrooster in met olijfolie en plaats het terug op de BBQ. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange aansteker en laat de briketten goed branden. Na ongeveer 20 minuten is de kant-en-klare BBQ klaar voor gebruik.
Gelukkig is barbecueën een uitzondering en is er geen sprake van een verbod als het gaat om vuur stoken om te kokkerellen. Uiteraard als het geen brandgevaar voor de omgeving oplevert, dit in je tuin gebeurt en niet op openbare plekken waar dit verboden is. Check bij twijfel de wetgeving in jouw gemeente.
Vreugdevuren en open vuren
De regels zijn gelijk aan die van het verbranden van tuinafval, maar hebben aanvullende eisen met betrekking tot blusmiddelen en de aanwezigheid van EHBO. Op overtreding staat een boete van € 50 tot € 5.000. Voor informatie kunt u terecht bij de gemeente.
Altijd barbecueweer met een terrasoverkapping
Het barbecuestel rol je toch gewoon even onder de overkapping. En terwijl het vlees rustig op de barbecue ligt de sudderen, zitten jij en je gasten lekker droog.
Een overkapping of veranda is de ideale plek om je barbecue op stal te zetten, zeker voor een gasbarbecue: veilig in de buitenlucht maar toch afgeschermd van de weersinvloeden (bewaar je glasfles altijd buitenshuis!). Een houtskool- of elektrische barbecue kan je ook gerust in een schuur of garage zetten.
Regen tijdens het barbecueën
Tijdens het barbecueën wil je geen neerslag. Je kan de barbecue immers niet naar binnen halen. Ga dus niet barbecueën als er grote kans op buien is. Buiten eten hoeft geen groot probleem te zijn als er kans is op een bui.
Een elektrische en een Gas BBQ geven bij het aansteken en grillen weinig tot geen overlast. Dit zijn daarom zeer geschikt als balkon BBQ. Zeker als je indirect grilt ontstaan er tijdens het koken geen vlammen en rook. Maak je gebruik van een briketten barbecue, dan is er wat overlast tijdens het aansteken.
Van vlees en vis tot groente of aardappel, je kan alles op je wegwerp BBQ leggen. Houd er wel rekening mee dat een wegwerp BBQ een klein oppervlak heeft waardoor grote stukken vlees niet heel geschikt zijn. Ook omdat je de temperatuur niet zelf kan regelen.
Denk bijvoorbeeld aan varkensvlees, rundvlees en kalfsvlees. Eigenlijk kan ieder stuk vlees wel op de barbeque, alleen moet je er rekening mee houden dat de bereidingstijd per vleessoort anders is.
Welk vlees is lekker om te roken op de BBQ? Wil je je vlees op de BBQ extra smaak geven, dan is het lekker om ze te roken. In feite kun je alle stukken vlees roken. Let er wel op dat vlees met weinig vet kort gerookt moet worden en vlees met veel vet wat langer.
Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Gesloten barbecueën doe je meestal als je indirect wil barbecueën, je gerecht ligt niet rechtstreeks op het vuur maar ernaast, op het rooster. Je BBQ werkt dan als een soort heteluchtoven waardoor je heel veel gerechten kan klaarmaken. Kip bijvoorbeeld maak je klaar in een gesloten BBQ op indirect vuur.
Wat gebeurt er? Met de luchttoevoer bijna gesloten krijg je een gele vlam. Zet je de luchttoevoer volledig open, dan krijg je een blauwe vlam.