Een beet van de wolfspin is giftig en kan verschillende symptomen hebben. "Het kan heftig zijn als je allergisch bent, maar voor de meeste mensen is een beet niet gevaarlijk", legt Dekkers uit. Over het algemeen is de beet te vergelijken met een wespen- of bijensteek.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
De Zwarte Weduwe
De Zwarte Spin staat bekend als meest dodelijke spin ter wereld.
“Elke spin is in zekere mate giftig, maar de kracht is heel variabel per soort. In Nederland is geen enkele spin giftig genoeg om ons kwaad te doen”, benadrukt Van Overdijk. "Zelfs in Zuid-Europa wordt nooit iemand gebeten en daar leven er veel meer." Hij kon wel lachen om de dappere daad van de jongen.
De Braziliaanse zwerfspin is de meest agressieve en giftigste spin ter wereld en houdt zich normaal op in het regenwoud. De verbijstering was dan ook groot bij een Londens gezin om de achtpotige griezel bij hun thuis in een tros bananen aan te treffen.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Is de grote huisspin in Nederland gevaarlijk? Hoewel de spin er wellicht gevaarlijk uit ziet, is deze niet gevaarlijk. Enkel wanneer de spin zich in het nauw gedreven voelt zal de spin bijten. Deze spinnenbeet is voor mensen gelukkig niet gevaarlijk.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
Wolfspinnen kunnen behoorlijk bijten
Hoewel een spinnenbeet van een kruis- of huisspin óók giftig is (ja, echt), is de beet van een valse wolfspin pijnlijker en te vergelijken met de steek van een wesp. Na een wolfspinnenbeet kun je last krijgen van een rode, jeukende, opgezwollen bult.
Eigenlijk zijn alle spinnen giftig, maar ze bijten haast nooit. En dat geldt ook voor de valse wolfspin. Als hij al bijt, is dat niet gevaarlijk voor mensen. Het is te vergelijken met een wespensteek.
Australië staat bekend als een land vol met de engste dieren van de hele wereld. De Australische Tunnelspin hoort bij die groep. Deze spin heeft een ontzettend giftige beet, en door zijn snelheid is hij in staat om snel een slachtoffer te maken.
Het dier leeft vooral in subtropische gebieden, maar dit exemplaar is tussen de bananentrossen naar Nederland gereisd. "Het is geen giftige spin", vertelt Ton van der Made, eigenaar van DoeZoo Insektenwereld in Groningen.
De spinnen die in Nederland voorkomen zijn alleen te klein om hun kaken in onze huid te zetten. De enige uitzondering is de Florentijnse muurspin! Dit is een zwart spinnetje van 1,5 centimeter, waarvan 6 van de 8 poten naar voren wijzen.
Hooiwagens zijn ten slotte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet door de menselijke huid bijten. ' Nog een weetje: niet alle hooiwagens hebben lange poten.
Hooiwagens zijn niet giftig.
Hooiwagens hebben geen mogelijkheid om een web te spinnen, ze kunnen geen zijde produceren. Wat ook ontbreekt, zijn de gifklieren die spinnen wel hebben. Het verhaal dat de hooiwagens heel erg giftig zijn klopt dus niet. Wel kunnen ze ter verdediging een stinkende vloeistof loslaten.
Verreweg de meeste soorten kunnen de menselijke huid niet doorboren en zijn dus volkomen ongevaarlijk. Kogelspinnen uit het genus Latrodectus vormen hierop een uitzondering; zij kunnen wel mensen bijten en zo hun gif inbrengen.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen (zoals de arme man uit België).
Na een spinnenbeet kun je last krijgen van de volgende symptomen: Jeuk of huiduitslag. Brandende pijn.
Spinnen hebben een enorme hekel aan azijn. Azijn bevat azijnzuur, waardoor spinnen direct gedood worden als ze met azijn in aanraking komen. Als je witte azijn en water mengt, kan je dat als bestrijdingsmiddel gebruiken. Doe dit in een schaaltje en zet dit in je huis om spinnen af te schrikken.
Spinnen eten andere insecten op. Als je een spin gaat doden, is er meer voedsel voor andere spinnen. Daardoor gaan ze meer eitjes produceren, en komen er uiteindelijk weer meer spinnen bij. Voortaan dus even twee keer nadenken voor je de stofzuiger of je favoriete schoen pakt.
Favoriete plekken van spinnen zijn gaten en kieren, hier voelen ze zich het meest thuis. Maar dit is niet het enige, spinnen kunnen ook via gaten en kieren naar binnen komen. En dat is nou net wat je niet wilt! Kit ze dus af voor een spinvrij huis.
Water mengen met muntolie en sprayen op plaatsen waar ze binnen komen. Krachtiger dan pepermunt maar ook voor mensen minder aangenaam: spinnen houden ook niet van azijn. Azijn aanlengen met water en dit als spray gebruiken kan dus ook. Of een schaaltje met water en azijn kan ook al helpen.
Eerst op de plek waar gebeten is, daarna over de rest van het lichaam. Waar de spin gebeten heeft ontstaat een blaar. Je kunt ijs op de beet doen tegen de zwelling. Ga liefst meteen naar het ziekenhuis want een tegengif moet snel (vaak binnen een uur) gegeven worden!