Troostende woorden, speciaal voor jou. Een boekje met inspirerende woorden en teksten over troost en verdriet. Een boodschap door de brievenbus! Een lief doosje met een kaarsje 'troost' of 'beterschap' of 'liefde' of 'proost', en een zakje met bloemzaadjes met bijpassende tekst.
Dit kan bijvoorbeeld een mooie kaars zijn met een troostende boodschap, een klein herinneringsboekje of een lief kaartje met opbeurende woorden. Een ander type troostgeschenk is een troost kado. Dit zijn vaak handgemaakte of gepersonaliseerde items die zijn ontworpen om troost en steun te bieden.
Geef een klein cadeautje: Een kleinigheidje, zoals een favoriete snack, een geurkaars, een boek of een dekentje om onder te kruipen, kan helpen om iemand op te vrolijken. Het gaat erom dat je aantoont dat je om hen geeft en aan hen denkt.
Troostende woorden, speciaal voor jou. Een boekje met inspirerende woorden en teksten over troost en verdriet. Een boodschap door de brievenbus! Een lief doosje met een kaarsje 'troost' of 'beterschap' of 'liefde' of 'proost', en een zakje met bloemzaadjes met bijpassende tekst.
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Droogbloemen. Een bos bloemen, maar dan net even anders. Het voordeel van droogbloemen is dat ze oneindig lang kunnen blijven staan. Je vindt ze bijvoorbeeld op de website van Bloomon in allerlei verschillende kleuren (en maten).
Taalkundige Wouter van Wingerden zocht uit waar het woord en de uitdrukking vandaan komt en hoe je deze moet gebruiken. Letterlijk spreek je met het woord 'gecondoleerd' uit dat je met iemand 'meelijdt'. Een alternatief dat dicht bij de oorspronkelijke betekenis van het woord komt, is 'Mijn medeleven'.
Een symbolisch cadeau, op momenten dat je er zelf niet kunt zijn. Het cadeau wordt namelijk bij de ontvanger door de brievenbus geschoven. Het is dus een extra verrassing voor de ontvanger. De ontvanger hoeft niet thuis te zijn om het cadeau in ontvangst te nemen.
Condoleren via Whatsapp
Het is belangrijk om een passende en empathische toon aan te slaan in je bericht. Begin bijvoorbeeld met “Gecondoleerd met het verlies van [naam overledene]”. Je kunt ook persoonlijke herinneringen aan de overledene delen als je denkt dat dit gewaardeerd wordt.
Losse bloemen
Steeds vaker nemen mensen tijdens de dienst een losse bloem mee om die zelf nog bij de kist te leggen. Meestal wordt hiervoor een witte roos gebruikt.
Condoleance bloemen meenemen
Hoewel het niet verplicht is bloemen mee te nemen, wordt er regelmatig gekozen om op deze manier een steunbetuiging te uiten. De bloemen worden meestal vooraf aan de uitvaart bezorgd bij het uitvaartcentrum of de familieleden indien de overledene thuis is opgebaard.
Een troostbox is een persoonlijk troostgeschenk dat je aan de nabestaande(n) geeft om hen te bemoedigen in moeilijke tijden. Door het geven van een troostbox laat je weten dat je aan hen denkt en draag je ze een warm hart toe. Troostgeschenken zijn beschikbaar in verschillende varianten en hebben uiteenlopende prijzen.
Rouwboeket bestellen
Als je de bloemen naar een uitvaartcentrum wilt sturen kun je dat aangeven bij 'soort afleveradres'. Vergeet tijdens het bestellen nooit de naam van de overledene aan te geven. Ook is het belangrijk om altijd het tijdstip en de dag van de uitvaart door te geven.
Veel mensen zeggen: 'Als ik iets kan doen, zeg je het maar'. Maak het concreet door te vragen: 'Wat kan ik voor je doen?' Als je weet waardoor de ander zich gesteund voelt, hoef je het niet in te vullen voor hem of haar en geef je precies wat nodig is en niet wat jij in die situatie nodig zou hebben.
Ik wens je een spoedig herstel met een kaartje om op te fleuren! Een beetje aandacht en een lieve groet, dat doet je vast en zeker goed! Sterkte! Ook al zit 't even tegen, blijf vertrouwen in jezelf, blijf geloven in goede dingen, je herstel komt dan vanzelf.
Ten eerste is het passend om simpelweg te zeggen: “Gecondoleerd” of “Veel sterkte“. Dit zijn basisuitdrukkingen die de nabestaanden laten weten dat je aan hen denkt tijdens deze moeilijke periode. Voel je vrij om jouw eigen woorden toe te voegen als je een persoonlijke band hebt met de overledene of de nabestaanden.