Een gespleten haarpunt is een haar die niet meer bestaat uit één haarpunt, maar uit meerdere haarpunten. Soms twee, soms meer. Je herkent gespleten haarpunten aan de kleine witte puntjes onderaan een haar of als het uiteinde van je haar in meerdere puntjes eindigt.
Blootstelling aan overmatige hitte en direct zonlicht
Een van de meest voorkomende oorzaken van gespleten punten is teveel blootstelling aan hitte en zon. De felle UV-stralen van de zon kunnen het haar uitdrogen, waardoor het breekt en gaat splijten als je niet oppast.
Gespleten punten door hitte: Hitte is een grote veroorzaker van gespleten puntjes. Wanneer je regelmatig hitte gebruikt op je haar met bijvoorbeeld een stijltang, krultang of föhn beschadigen je punten snel. Hitte heeft namelijk invloed op de vochtgehalte van je haren.
Je haarschubben worden opgezet met kleuren van je haren, zodat de kleur ook echt in je haar gaat zitten. Echter gebeurt dit op een zeer agressieve wijze waardoor haarschubben afbreken of dat er scheuren in ontstaan. Uiteindelijk ontstaan hier ook gespleten haarpuntjes door.
Hoe herken je gespleten haarpunten? Om gespleten haarpunten te herkennen, let je op de uiteinden van je haarstrengen.In plaats van een enkel uiteinde, zie je twee of meer uiteinden aan één haar.
Hoe ontstaan gespleten haarpunten eigenlijk? Gespleten haarpunten krijg je doordat de buitenste laag van je haar beschadigd is. Dit kan komen door warmte, te vaak (achterover) borstelen en je haar droogwrijven. Na een beschadiging is de binnenste haarlaag niet meer beschermd, waardoor het uitdroogt.
Witte neten zijn leeg (achtergebleven eierschilletjes). Witte neten hebben nog steeds dezelfde ovale vorm en grootte als bruine neten en zitten nog steeds stevig aan het haar gekleefd.
Omega vetten: In arganolie zitten de vetzuren omega 3 en 9. Deze vetzuren voeden jouw haarwortels maximaal en voorzien deze van de nodige voedingsstoffen om zo ook gespleten haarpunten te voorkomen en herstellen.
Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten. Dat is dan weer minder fraai. Je haar zal er dan namelijk droog en pluizig uit komen te zien. Je gezonde haar maakt dan plaats voor een ongezonde bos gespleten punten.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken.Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Groeit afgebroken haar weer terug? Afgebroken haar is anders dan haaruitval. Een haar die afgebroken is kan gewoon blijven doorgroeien.
Het zijn met name repair shampoos, conditioners en herstellende haarmaskers die beschadigd haar behandelen en herstellen. De meest intensieve manier om je haar te verzorgen, te voeden en te herstellen is door gebruik te maken van een haarmasker.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Luizen leven van het bloed in de hoofdhuid dat in zeer kleine hoeveelheden wordt opgezogen. Dit zorgt voor een irriterend en jeukend gevoel op het hoofd. Men noemt luizen daarom ook wel parasieten of plaaginsecten.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen.
Stress, levensstijl, dieet, erfelijkheid, de omgeving, hormonale veranderingen en medische problemen kunnen allemaal bijdragen tot het uitvallen of dunner worden van het haar. Het is normaal voor mannen en vrouwen om dagelijks een kleine hoeveelheid haar te verliezen (ongeveer 100 haren).
Wanneer je haar steeds korter wordt en zomaar afbreekt spreken we over haarbreuk. Haarbreuk is erg vervelend maar je kunt het makkelijk voorkomen. Kies de juiste haarverzorgingsproducten. Veel shampoo's bevatten Sodium lauryl sulfaat (SLS) en sodium laureth sulfaat (SLES).
De goedkoopste manier om Bol te bereiken
De goedkoopste manier om van Split naar Bol op het eiland Brac te reizen is met de veerboot vanuit Split, via de route Split – Supetar. Een ticket voor deze route kost ongeveer 6 euro. Eenmaal in Supetar neem je de bus van Supetar naar Bol.
Als je alleen de stad Split zelf wilt verkennen, is een dag voldoende.Maar als je meer wilt zien en ervaren, raden we aan om minstens een week te blijven.
Afgebroken haartjes
Maar haarbreuk kun je ook herkennen door naar de structuur van je haar te kijken. “Het kan eruit zien als gespleten punten, de punt van het haar kan erg dun zijn in vergelijking met de wortel, of de uiteinden kunnen gerafeld en niet glad zijn”, zegt haarstylist Leo Izquierdo tegen Real Simple.