Verbaal pesten: beledigen, bedreigen negatieve opmerkingen, … Non-verbaal pesten: aanstootgevende gebaren, met de ogen rollen, … Relationeel pesten: iemand weigeren, negeren, geruchte verspreiden, roddelen, ...
Dit type is makkelijk te herkennen: een schreeuwende, vloekende, boze pestkop.Ze laten je niet uitpraten, walsen dwars door je verhaal heen of laten je überhaupt niet aan het woord. Ook non-verbaal kunnen deze types flink toeslaan. Bijvoorbeeld met een agressieve lichaamshouding.
Materieel pesten: spullen stukmaken, afpakken of verstoppen; Relationeel pesten: iemand buitensluiten, over iemand roddelen of geruchten verspreiden; Digitaal pesten / cyberpesten: belastend materiaal (foto's, filmpjes, roddels) via het internet/social media verspreiden; iemand via social media lastig vallen.
Pesten op het werk is herhaald en onredelijk gedrag dat tegen een werknemer of groep van werknemers is gericht en een risico oplevert voor de gezondheid en de veiligheid. Met onredelijk gedrag bedoelt men gedrag dat, rekening houdend met alle omstandigheden, leidt tot vernederen, kleineren of bedreigen.
Over iedereen wordt wel eens geroddeld, dat is niet per se schadelijk. Wel als het steeds over dezelfde persoon gaat en telkens alleen de negatieve kanten van die persoon aan de orde komen. Dan wordt roddelen schadelijk voor iemands reputatie. Dan is er ook sprake van pestgedrag.
Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen.
Ook kunnen zeer emotioneel ingrijpende gebeurtenissen zoals verwaarlozing, pesten of afwijzing tot een trauma leiden. Dit kan de basis vormen voor een negatief zelfbeeld en persoonlijkheidsproblematiek. In beide gevallen kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis, ofwel PTSS.
Fysiek materieel pesten: spullen van de gepeste afpakken, verstoppen of beschadigen.Verbaal pesten: beledigen, bedreigen negatieve opmerkingen, … Non-verbaal pesten: aanstootgevende gebaren, met de ogen rollen, … Relationeel pesten: iemand weigeren, negeren, geruchte verspreiden, roddelen, ...
Pesten kent veel vormen.Uitlachen, uitschelden, uitsluiten, spullen stelen of kapotmaken, slaan ... Soms gaat pesten ook online verder. Dat heet cyberpesten.
In vergelijking met 2018 is pesten in 2021 stabiel gebleven. Bij de leerlingen die (zeer) vaak gepest worden komt met 37 procent mondeling pesten het vaakste voor. De gepeste leerling wordt dan uitgescholden, uitgelachen, beledigd of er wordt over hem/haar geroddeld.
Sociaal pesten: anderen buitensluiten
Het gaat om hun reputatie, mensen negeren en buitensluiten van hun sociale groep. ' Dit is extreem effectief vanuit de positie van de pestkop, omdat in de wereld van een tienermeisje niets zo belangrijk is als sociale contacten.
een beroep doen op de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur van zijn onderneming. een klacht indienen bij het Toezicht op het Welzijn op het Werk. een procedure instellen bij de bevoegde rechtbank.
' 'Pesten is een vorm van psychische mishandeling', zegt Baillien. 'Het is lastig meetbaar. Toch weten we drie groepen slachtoffers van structureel pesten te onderscheiden. ' Die groepen verschillen door de mate waarin zij worden gepest.
Omstanders durven vaak niet in te grijpen, waardoor degene die gepest wordt er letterlijk alleen voor lijkt te staan. Gaat dit lang zo door, dan kan dit zorgen voor ernstige psychische problemen. Door het pesten kan iemand angststoornissen of zelfs PTSS (posttraumatische-stressstoornis) oplopen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot.Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan.
In tegenstelling tot wat mensen denken is het negeren van anderen schadelijker voor het geestelijke en fysieke welzijn dan pesten. In vergelijking met gepeste medewerkers nemen genegeerde medewerkers veel vaker ontslag, hebben zij minder binding met hun werk en ervaren zij meer gezondheidsproblemen.
Oorzaken van pesten. Veelvoorkomende redenen om te pesten zijn: jaloezie, groepsdruk, negatief zelfbeeld, zelf gepest zijn, sociale onhandigheid of de gezinssituatie.
Psychotrauma. Ingrijpende gebeurtenissen zoals een overval, oorlogsgeweld, een verkeersongeluk, mishandeling of een verkrachting zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben. Deze psychische klachten kunnen leiden tot een posttraumatische stress-stoornis, oftewel PTSS.
Als je aangifte doet van pesten, kan de politie onderzoeken wat er gebeurd is. Je kan je daarbij laten bijstaan door iemand die je vertrouwt. Aangifte vergroot de kans dat de feiten onderzocht worden en de dader(s) gevat worden. Het kan je ook een gevoel van rechtvaardigheid geven.
In de wet staat geen specifieke bepaling waarin pesten strafbaar wordt gesteld. Toch kan pesten in extreme gevallen in strijd zijn met de wet. Zo kan er sprake zijn van: Belediging, artikel 266 Wetboek van Strafrecht.
Intimidatie en pesterijen doen stoppen
Wanneer strafrechtelijke inbreuken niet (voldoende) kunnen worden aangetoond, kan een rechter ingrijpen met boetes, celstraffen en dwangsommen. Het hoofddoel daarbij is natuurlijk de inbreuken te stoppen en de begane inbreuken te bestraffen.