Grind dient echter wel een cruciaal doel bij bitumen dakbedekking. Door UV-straling tegen te houden wordt dankzij grind op het dak voorkomen dat de bitumenlaag uitdroogt of gaat scheuren.
De typische levensduur van bitumen is rond de 30 jaar.
Groene daken kunnen gemiddeld tot 50 jaar meegaan, terwijl EPDM-daken gemiddeld 40 jaar meegaan.
Het klopt dat er vaak grind (kiezels) op platte daken ligt. Dit doen we omdat grind dan de warmte van het dak absorbeert. We hanteren een grinddikte van 4 cm en we gebruiken een korrelgrootte van 16 tot 32 mm. Dit is vooral in de warme zomermaanden een groot voordeel.
Grind voorkomt dat de dakbedekking kan wegwaaien van het dak. Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken.
Platte daken moeten vaak om de 25 tot 40 jaar vervangen worden. Bij hellende daken moet het vervangen om de 60 tot 80 jaar gebeuren. De kwaliteit van het dak blijft behouden als de dakbedekking tijdig wordt vervangen. Soms is het nodig om het dak vroegtijdig te vervangen.
Omdat de zonnepanelen los op het plat dak staan, dient er ballast gewicht in de onderconstructie geplaatst te worden. Afhankelijk van het toegepaste montagesysteem mogen dit tegels, betonbandjes of grind zijn. De benodigde hoeveelheid ballast is afhankelijk van het toegepaste montagesysteem.
Een bitumen of EPDM dak is uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren.
Naast het geven van extra gewicht aan je platte dak zorgt grind op een plat dak ook voor bescherming tegen UV-straling. De aantasting van je platte dak wordt sterk beĆÆnvloed door het weer. Het is nodig om de blootstelling aan de UV-straling van de zon te beperken, afhankelijk van het soort dakbedekking.
Een grindrand zorgt ervoor dat de wind minder vat krijgt op het groen. Dit is enkel aangeraden voor daken die sterk in de wind liggen of in gebieden waar het vaak en hard waait (bv. aan de kust). De grindrand zorgt voor een goede afwatering van het groendak.
Water dat op het dak blijft staan kan grote gevolgen hebben. Water is zwaarder dan je denkt, daardoor kan op deze plek naar verloop van tijd de dakconstructie laten verzakken. Wanneer dit niet aangepakt wordt kan dit op den duur grote gevolgen hebben, zoals zelfs instorten.
Dak van bitumen of EPDM onderhouden
Als het over een bitumen-dak gaat, let wel op bij het lopen over het dak! Onder een warm zomerzonnetje wordt bitumen zacht en kun je het dus gemakkelijk beschadigen. In de winter wordt het bitumen juist hard en dan kan het barsten als je eroverheen loopt.
Grind op uw dak tegen de warmte
Nog een voordeel van het gebruiken van grind als ballast op uw dak, is dat het een isolerende werking heeft. Het grind houdt namelijk veel warmte buiten uw woning of gebouw, op deze manier blijft het een stuk koeler in uw woning.
Hou je ramen en deuren dicht
Een heel gemakkelijke manier om je huis met een plat dak koel te houden is je ramen en je deuren goed dicht te houden als het warm wordt. Hierdoor duurt het tijdens de dag een stuk langer voordat de temperatuur in je huis stijgt en is je airconditioner een stuk efficiƫnter.
Bitumen is een wat ouder materiaal, maar evengoed een prima ondergrond voor een sedumdak. Heb je bitumendakbedekking en is dit nog in goede staat? Dan kun je hier direct een groendak op plaatsen.
Bitumen zijn al eeuwenlang een beproefd middel om materialen waterdicht te maken. Ook voor het plaatsen van platte daken zijn ze nog steeds het ideale product. Bovendien zorgt onderzoek en ontwikkeling er nog steeds voor dat bitumen dakbanen beter worden, langer meegaan en minder onderhoud vergen.
Dit kunt u eenvoudig verwijderen met een harde bezem, eventueel met water en een hogedrukreiniger. Omdat oplosmiddelen de bitumenlaag kunnen aantasten, is het beter deze niet te gebruiken. Wel zijn er speciale ontmossings- en antigroeneaanslagmiddelen verkrijgbaar.
Groendak isoleert tot wel 15%
Bij warm en droog weer is een groendak echter na 4 dagen opgedroogd. In dat geval neemt verkoelende werking van het dak af, ook omdat het substraat onder de beplanting bij zon en droogte opwarmt. Het substraat bevat namelijk lava, dat warmte vasthoudt.
Een sedumdak kan immers veel water vasthouden, waardoor deze als het vriest ook bevroren kan raken. Dat is voor het sedum geen probleem, maar voor een niet-waterdichte dakrand wel. De strook grind biedt daarom bescherming!
De levensduur van een groendak of sedumdak op EPDM dakbedekking wordt voornamelijk bepaald door het substraat en de vegetatie. Omdat hierdoor de dakbedekking beschermd wordt tegen diverse weersinvloeden is de levensduur op deze manier minstens 50 jaar.
Wanneer je grind op je dak hebt liggen is het berekend op al een aardige belasting. De meeste grinddaken hebben 5 cm grind. Er ligt dan 80 kg/mĀ² grind op het dak en dat is nog zonder water gerekend! Het minimum is 4 cm grind, wat een droog gewicht heeft van 64 kg/mĀ² met water erbij kom je dan op ongeveer 75 kg/mĀ².
Een slijtlaag is de bovenste laag stenen/grind die zorgt voor het uiterlijk van het asfalt. De split die hiervoor wordt gebruikt is in vele kleuren mogelijk en het advies hierover is voor iedere (semi) particuliere opdrachtgever essentieel.
Bij het versterken van een plat dak heb je meerdere opties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je het platte dak bijvoorbeeld versterken door het maken van een stalen of houten raamwerk om het dak te omsluiten. Je kunt er ook voor kiezen om meer balken te plaatsen.
Het is het beste om zonnepanelen te laten installeren op een dak dat niet ouder is dan vijf jaar. Sommige installateurs zullen niet eens overwegen om een ā€‹ā€‹zonnepaneelinstallatie te doen op een dak dat al jaren op staat, want uiteindelijk zal het dak vervangen moeten worden.
Zonnepanelen zijn minder geschikt voor rieten daken, in verband met brandgevaar. Een plat dak is meestal wel geschikt voor panelen, maar het is wel belangrijk om te weten dat de belasting niet te groot mag zijn.
Bij een bitumen dak zullen wij montagerails op het dak bevestigen door middel van montagebeugels. Deze montagebeugels worden direct op het dakbeschot vastgeschroefd door middel van van RVS schroeven. Tussen de montagebeugel en de dakhuid brengen wij een vullende kit aan, om een waterdichte aansluiting te creƫren.