Het dragen van bandages tijdens je kickbokstraining is belangrijk, altijd. Bandages beschermen je handen en vooral je polsen tijdens de training. Je handen en polsen krijgen het heel zwaar tijdens het kickboksen.Elke stoot die je uitdeelt heeft een flinke impact op je handen en polsen.
Zowel bij de training als bij wedstrijden kun je blessures oplopen. Dat kunnen kleinere verwondingen zijn, zoals een scheur in een spier, zwellingen, kneuzingen of zelfs een botbreuk. Er wordt ook tegen het hoofd geslagen of getrapt. Dat kan duizeligheid veroorzaken, oorsuizen en/of misselijkheid.
Hoe vaker een bokser knock-out gaat, hoe meer hersenschade.Dit leidt uiteindelijk mogelijk tot spiertrillingen, agressie, depressie, geheugenstoornissen en zelfs dementie. Niet alleen kun je hoofdletsel oplopen tijdens het wedstrijden vechten. Je hebt ook kans op zwellingen en breuken aan hoofd en benen.
Train je polsen regelmatig met oefeningen die de spieren en pezen in je pols, onderarm en hand versterken. Gebruik beschermende kleding bij risicovolle sporten, zoals in-line skaten. Gebruik bij het sporten kwalitatief goed materiaal, zoals tennis- en squashrackets.
De volgende overbelaste pols symptomen treden vaak bij een polsblessure als gevolg van langdurige overbelasting: Pijn bij het buigen en strekken. Pijnlijk gevoel na langdurig bewegen. Pijn bij het bewegen tegen weerstand.
Het dragen van een brace bij een overbelaste pols zorgt ervoor dat de pols van buitenaf wordt gestabiliseerd waardoor de pezen en spieren in de pols voldoende rust krijgen om te herstellen en er geen verkeerde bewegingen gemaakt kunnen worden.
Oorzaak pijn in pols / pijn in hand
Klachten aan de hand en pols kunnen het gevolg zijn van een ongeluk, overbelasting, artrose, reuma of luxatie. Andere redenen voor klachten zijn een operatie, een breuk, een triggerfinger of een carpaal tunnelsyndroom.
Push-ups, chin-ups, pull-ups
De push up, chin-up en pull-up zijn oefeningen met eigen lichaamsgewicht en daardoor erg goed om de kracht van de polsen te versterken. Je gebruikt bij deze oefeningen ook veel je onderarmen en zijn daardoor ook goed om deze groter te maken. Laat je bij iedere oefeningen.
Zowel bij het boksen en kickboksen als het trainen op de bokszak of trap en stootkussens, krijgen de handen en polsen veel te verduren. Om te zorgen dat je blessurevrij kan genieten van al deze trainingsvormen is het belangrijk om de handen en polsen extra te verstevigen.
Om sneller vooruitgang te boeken, maar als je niet veel tijd te besteden hebt, raden we aan om minimaal twee trainingen per week van minimaal twee uur te doen. En voor degenen die echt vooruitgang willen boeken, moet je het opvoeren tot drie tot vijf trainingen per week.
Hoe graag je ook kickbokst, het is niet verstandig elke dag tot het uiterste te gaan met je trainingen. Je lichaam heeft rust nodig om te zorgen voor spierherstel. Doe je dit niet, dan zul je merken dat je niet meer goed vooruitgaat. Tijdens een intensieve training ontstaan er microscheurtjes in je spieren.
De constante belasting van de arm-, borst-, schouder-, been-, en rugspieren doen de calorieën smelten. Als gevolg hiervan kun je tot 1000 calorieën verbranden in een bokstraining van 90 minuten. Dit maakt boksen één van de meest effectieve trainingsmethoden.
Per uur kun je er wel zo'n 750 tot 900 calorieën mee verbranden. Daarnaast is boksen ook de ideale uitlaatklep voor als je kampt met stress.
Verder is verboden: bukken beneden de gordel van de tegenstander, vasthouden, worstelen, slingeren, vasthouden aan de ringtouwen, beentje lichten, trappen of schoppen, kopstoot geven, bijten, het geven van een knietje, slaan op de achterkant van het hoofd en het aanvallen van een tegenstander die 'neer' is.
Heb je last van een (beginnende) overbelasting? Probeer dan je pols te ontlasten door minder te sporten, een polsbrace te dragen of oefeningen te doen om de spieren van je pols/onderarm te versterken. Verschillende blessures vragen echter om verschillende oefeningen.
Instabiliteit van pols
Bij een instabiele pols hebben mensen vaak een onzeker gevoel over de pols. Dit komt voornamelijk doordat deze kan kraken of knappen. Daarnaast ervaart u ook pijn in de pols waardoor de beweeglijkheid afneemt. Voor het herstel van de pols is altijd verstandig om uw pols meer rust te geven.
Symptomen van een peesontsteking in de pols
U kunt last krijgen van verschillende pijnen. Naast pijn zijn er andere symptomen zoals stijfheid in de pols, een ontsteking of zwelling in de polsstreek. Ook gevoeligheid kan optreden bij een aanraking in de spieren van de pols of onderarm.
De eerste 6 weken mag u de pols wel oefenen maar niet zwaar belasten of op steunen. Na 6 weken mag u het gebruik van uw pols weer rustig opbouwen. Na 3 tot 4 maanden kunt u uw pols meestal weer gewoon gebruiken. Bij ernstige breuken duurt het herstel langer.
Er zijn verschillende oorzaken voor een gekneusde pols. Zo kunt u een kneuzing aan de pols oplopen door een onbewuste val of tijdens het beoefenen van een sport. Daarnaast kan de blessure ontstaan door veelvuldig de pols te gebruiken bij zwaar werk waardoor er een overbelasting plaats vindt.
Bij de milde variant duurt de herstelperiode gemiddeld enkele weken. Als er sprake is van een ernstige peesontsteking van de pols, kunnen verschillende behandeling nodig zijn om te herstellen. De hersteltijd kan tot zes maanden of langer duren voordat de symptomen volledig verdwijnen.
Hoe herken ik pols artrose (wat zijn de symptomen?)
Klachten die ontstaan als gevolg van artrose zijn voornamelijk pijn rond het gewricht die toeneemt bij/na activiteit. In ernstige gevallen pijn die ook in rust aanwezig is.
Cirkels. Cirkels draaien met je polsen is een goede oefening om de spieren in je polsen niet alleen sterk, maar ook soepel te houden. Houd je handen voor je met je handpalmen naar beneden en draai rustig cirkels met je polsen. Draai zowel linksom als rechtsom en zowel met gebalde vuisten als met ontspannen handen.