Maar de puppytijd is voorbij voordat je het weet! Wanneer een pup volwassen is verschilt per ras en per hond. Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Kleinere hondjes worden namelijk veel sneller volwassen dan grotere hondenrassen: ze stoppen gemiddeld met groeien als ze zes tot acht maanden oud zijn. Middelgrote rassen zijn algemeen gezien geen puppy meer als ze een jaar oud zijn, terwijl grote honden tot wel 24 maanden kunnen blijven ontwikkelingen.
Woon je samen met een hond die tussen de 6 en 24 maanden oud is dan heb je te maken met de puberteit bij honden. De kindertijd is voorbij en het gaat snel! Tussen 8 weken en 6 maanden heeft jouw pup zich ontwikkelt tot de, volgens veel eigenaren, moeilijkste periode in een hondenleven.
De bijt fase van een pup duurt gemiddeld van de derde tot de zesde maand. In deze periode zullen de tanden van de pup volledig groeien en zal hij zijn tanden blijven gebruiken om de wereld om hem heen te ontdekken.
Je moet je pup niet straffen voor zijn bijtgedrag. Hij is aan het leren en dit hoeft niet gepaard te gaan met pijn, door bijvoorbeeld de neus van de pup te omvatten of een tik te geven op de neus. Speel ook geen ruwe spelletjes met je pup als hij nog niet goed heeft geleerd hoe hard hij mag bijten.
Als je puppy overprikkeld raakt, is het belangrijk om hem te helpen kalmeren.Dit kan bijvoorbeeld door hem in een rustige en donkere ruimte te plaatsen, of door hem te omringen met kalmerende geuren en geluiden.
Wanneer je puppy tussen de 6 en 12 maanden oud is, moet je hem ongeveer elke 4 uur uitlaten, afhankelijk van zijn ras en grootte. Het is nog steeds belangrijk om hem uit te laten na elke maaltijd en na het slapen. Dit betekent dat je je pup ongeveer 4 tot 6 keer per dag moet uitlaten.
Symptomen van verlatingsangst bij puppy's
Verlies van zindelijkheid. Krabben aan deuren. Rusteloosheid/pacing. Overmatig hijgen en kwijlen.
Als jouw hond 1 jaar is, is dat ongeveer 15 in mensenjaren. Het tweede jaar, staat gelijk aan ongeveer 9 mensenjaren.
Meer hoef je de eerste dag niet te doen. Een pup moet veel rusten en slapen. Telkens wanneer je merkt dat de pup ergens wil gaan liggen, coach je hem best naar de door jou geïnstalleerde plaats. Op die manier zal hij snel zelfstandig zijn slaapplaats of rustzone gaan opzoeken wanneer hij de behoefte voelt om te rusten.
Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy's jonger dan 10 weken niet langer dan een uur alleen gelaten worden.Van 3-6 maanden mogen ze niet langer alleen gelaten worden dan hun leeftijd in maanden (bijvoorbeeld, puppy's van 3 maanden mogen niet langer dan 3 uur alleen zijn).
Een hond met stress kan de volgende tekenen vertonen: Veel hijgen en gapen. Veel likken aan zichzelf en/of bek.Hoog keffen of blaffen.
Veel likken aan zichzelf en/of bek.Hoog keffen of blaffen.Trillen.Een opgetrokken voorpootje.
Vetstreet legt uit dat janken voor honden de manier is om ergens om te 'vragen', zoals aandacht of een lekker hapje. De hond kan opgewonden of energiek zijn. Andere honden janken als reactie op stress. Als een gewonde of zieke hond jankt, is dit een uiting van pijn.
Wanneer een pup al overprikkeld is, zeg dan zo min mogelijk en corrigeer de puppy niet.Zet de pup in bijvoorbeeld een puppyren met iets lekkers waar hij op mag kluiven.Ga er rustig naast zitten en lees bijvoorbeeld een boekje. De pup zal meestal al snel gaan slapen.
Wanneer uw puppy begint te janken is het belangrijk dat u onthoudt hem in geen geval aandacht te geven. Wanneer u dit wel doet beloont u onbedoeld dit gedrag. Maak in plaats daarvan een geluid dat hij met ongewenst gedrag associeert, zoals “tsst”.
Symptomen ongelukkige hond
Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
Hond uitlaten: minimaal drie à vier keer per dag
Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.
Jonge, volwassen honden barsten van de energie. In hun wereld bestaat er niet zoiets als 'te veel bewegen', laat staan te veel uitlaten! Het is algemeen aanbevolen om een gezonde hond minstens drie keer per dag uit te laten. Daarbij hoort minstens één wandeling van een half uur (of langer).
Puppy's. Een pup in de groei die teveel beweging krijgt kan gewrichtsproblemen ontwikkelen. Dit geldt met name voor zeer grote rassen zoals de deerhound of de Deense dog. Over het algemeen wordt geadviseerd puppy's voor elke levensmaand 5 minuten beweging te geven.
Zorg ervoor dat je pup genoeg speeltijd en wandelingen krijgt, zodat hij zich kan uitleven en zijn energie kwijt kan. Geef kauw speeltjes: Kauwen kan helpen om stress te verminderen en te kalmeren. Zorg ervoor dat je puppy altijd toegang heeft tot veilige kauw speeltjes, zoals rubberen speeltjes of kauw staven.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel.Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Slaan, schoppen of fysiek straffen heeft invloed op de opvoeding van je puppy. Zo wordt je hond angstig en het komt de band tussen baas en hond niet ten goede. Straffen is nooit een goede optie, corrigeren daarentegen wel!