Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk? Leuk weetje: dit model werd voor het eerst door het merk BK Cookware geïntroduceerd in 1891.
Een braadpan heb je daarom het liefst van gietijzer. Je kunt gerechten lekker stoven/braden op een lage temperatuur. De pan kan eigenlijk niet stuk en zal generaties lang mee gaan. Wel moet je uiteraard oppassen met temperatuur schokken en het laten vallen van de pan.
Gietijzer is poreus, wat betekent dat de pan, bij langdurige blootstelling aan water, het vocht kan opnemen en uiteindelijk kan gaan roesten. Hoewel een korte week niet veel schade aanricht, kun je het weken van een gietijzeren pan toch maar het beste zoveel mogelijk vermijden.
Ook om te stoven en voor het maken van soepen kun je een braadpan heel goed gebruiken. Een braadpan mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken, dus mocht je er geen hebben dan moet je deze pan zeker overwegen.
Een soeppan is de ideale pan om uw favoriete soep te bereiden. Daarnaast gebruik je zo'n pan ook voor het koken van grote hoeveelheden, zoals (pasta)saus of groenten.
Je gebruikt hiervoor een koekenpan of een hapjespan waarin je een beetje olie of boter doet. Vervolgens bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
Gietijzeren pannendragers schoonmaken
Voor een grondige reiniging kan je de pannendragers een nachtje in een sopje van warm water en soda laten weken. Dit zorgt ervoor dat vuil en vet loskomt, waardoor je de dragers de volgende ochtend zo schoonveegt.
Een gietijzeren pan zonder emaillen laag mag nooit in de vaatwasser. De pan zal ervan roesten en de natuurlijk aangemaakte antiaanbaklaag zal beschadigen. Het is ook af te raden om een geëmailleerde pan in de vaatwasser te doen.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies. Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten.
Het gietijzer zal na een uur verkleurd zijn, laat het rooster afkoelen en smeer het vervolgens goed in met plantaardige olie zoals arachideolie, Crisco of zonnebloemolie. Het insmeren van de onderdelen met één van deze middelen heet seasonen.
gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille. Maar ook HIER is het goed opletten. Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.
Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Een gietijzeren pan kan een leven lang meegaan. Mits deze goed behandeld en onderhouden word. Een nieuwe gietijzeren pan moet je eerst inbranden. Dit houd in dat je een laag vet op de gietijzeren pan aanbrengt en deze hiermee in de oven een uur laat bakken.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht.
Groenten in de braadpan
Bak er eerst in wat olie of vet de groenten in. Voeg wat vocht toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag, zodat het net niet kookt. Op die manier wordt je eten gaar en gaan de smaken goed in elkaar over.
Speciale pannen
Wil je vaker gerechten stoven of braden dan mag ook zeker een braadpan niet ontbreken in je keuken. Ben je een liefhebber van soepen of stamppotten denk dan ook eens aan een grote soeppan. Wil je vlees, vis of groenten kunnen grillen zonder barbecue dan moet je ook een goede grillpan overwegen.