Wanneer de menstruatiecup zit, draai hem dan nog even zachtjes rond. Wanneer de menstruatiecup gemakkeljk draait, weet je dat hij goed is opengevouwen, je kunt dit nog controleren door met een vinger rondom te voelen of er geen deukjes in zitten.
Je trekt per ongeluk aan het steeltje. Het steeltje is NIET bedoeld om de cup mee te verwijderen, maar alleen om hem te kunnen pakken. Als je alleen aan het steeltje trekt, verbreekt het vacuüm niet en is verwijderen pijnlijk. Verwijder de cup door goed in de onderkant van de cup te knijpen.
De meest voorkomende reden dat de cup toch lekt, is dat hij te hoog in de vagina is geplaatst. De onderkant van de cup (niet het steeltje) zou precies voor de ingang van de vagina moeten zitten. En het steeltje in het smallere deel van de vagina. Niets van de cup moet je voelen of uit de vagina steken.
Een menstruatiecup vouw je bovendien voordat je hem inbrengt, en is dan niet groter dan een tampon. Toch kan een te grote menstruatiecup oncomfortabel zijn. Maak daarom een inschatting: hoe makkelijk breng je bijvoorbeeld een tampon in? Hoe makkelijk kun je je vingers inbrengen?
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Een cup vangt maar liefst 2 tot 3 keer zoveel bloed op als een tampon. Bij een gemiddelde menstruatie kan je een cup 12 uur aaneengesloten dragen zonder te legen. Een cup vangt maar liefst 30 ml op, ongeveer 1/3 van een normale menstruatie. Dus maar twee keer per dag (s'ochtends en s'avonds) legen of schoonmaken.
Een zaadcel kan ongeveer twee tot zeven dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Als je als vrouw een korte menstruatiecyclus hebt dan kan het zijn dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie omdat de zaadcel overleeft tot je eisprong. Het is een fabel dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie.
de cup zit te hoog: De vagina wordt breder richting baarmoeder, waardoor de cup dan niet meer helemaal afsluit. In tegenstelling met de tampon, moet je de cup dus lager inbrengen. Tip: je moet de onderkant van de cup zelf gemakkelijk kunnen aanraken met je duim en wijsvinger.
Elk merk menstruatiecup heeft verschillende aanbevelingen over hoe vaak je het moet vervangen voor een nieuwe. Zo moet de DivaCup minimaal één keer per jaar vervangen worden. Let ook op de waarschuwingssignalen dat u uw menstruatiecup moet vervangen.
Hoe diep je de menstruatiecup inbrengt, verschilt per persoon. De cup moet onder (of rondom) je baarmoedermond zitten. Dat is nodig om het bloed op te vangen wat daaruit komt (je menstruatie). Het is belangrijk dat je de cup niet zou moeten voelen tijdens het dragen!
Gemiddeld gezien vangt een cup 3 tot 5 keer meer op dan een tampon. Je kunt een menstruatiecup daarom tot wel 12 uur lang dragen, afhankelijk van je vloed. Hierna verwijder je de cup weer. Je giet de inhoud simpelweg leeg in het toilet en spoelt de cup schoon met water.
Het is een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. De eerste patenten van een menstruatiecup dateren uit 1867. De menstruatiecup zoals die in de eenentwintigste eeuw wordt gebruikt is rond 1937 uitgevonden.
Zo kun je douchen als je ongesteld bent
In tegenstelling tot het nemen van een bad, is het beter om je tampon of menstruatiecup te verwijderen voor of tijdens het douchen. Het bloed kan dan gewoon wegspoelen door de afvoer en je zorgt er zo voor dat je jezelf grondig kunt wassen.
Het is niet verstandig om een tampon te gebruiken als je (nog) niet ongesteld bent of hem te gebruiken om afscheiding op te vangen. Tampons zijn alleen bedoeld voor de periode tijdens je menstruatie. Gebruik je wel een tampon als je niet ongesteld bent, dan kan je vagina uitdrogen.
Je kunt ook zwemmen met een menstruatiecup. Het is vergelijkbaar met een tampon, maar wordt volledig in je lichaam gedragen. Je kunt op je gemak gaan zwemmen in de wetenschap dat de cup ervoor zorgt dat je menstruatiebloed niet in je zwemkleding terecht komt.
Belangrijkste conclusies uit het rapport. Jongens associëren menstruatie met 'vies' (55%) -in Nederland is dit 37%-, 'beschamend' (31%) en 'walgelijk' (38%), maar ook 'natuurlijk' (95%) en 'gezond' (85%). 37% van de jongens vindt dat menstruatie geheimgehouden moet worden.
Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatieperiode last van overmatig zweten. Deze klachten zijn ook weer het gevolg van de inwerking van hormonen op de zweetklieren. Daardoor kunnen er zowel overdag als 's nachts opvliegers ontstaan.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op. Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
De baarmoederhals vormt de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.
Hoe lang kan je de menstruatiecup inhouden? De cup kan je 12 uur laten zitten, tenzij jouw menstruaties wat heftig zijn. Als dat het geval is kan je ze het beste om de paar uur wisselen. Hoe groter jouw cup, hoe meer bloed je op kunt vangen.