Een werknemer mag weigeren een redelijke opdracht uit te voeren indien hij daar een gerechtvaardigd belang voor heeft. Hiervan is sprake als zijn gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit is in elk geval zo wanneer er sprake is van strijd met de Arbeidsomstandighedenwet of de Arbeidstijdenwet.
Werkweigering is het door de werknemer hardnekkig weigeren van een redelijke opdracht van de werkgever. Potentieel kan werkweigering grote gevolgen hebben: van het inhouden van loon, tot ontslag zonder ww-rechten. Ook voor de werkgever kunnen grote gevolgen aan werkweigering zitten.
Er bestaat geen wettelijke definitie van werkweigering. Wel volgt uit artikel 7:660 BW dat de werknemer verplicht is zich te houden aan redelijke voorschriften van de werkgever, binnen de grenzen van de arbeidsovereenkomst: het zogenaamde 'instructierecht'.
Je kunt in de regel ontslagen worden wanneer je werk weigert. Werkweigering kan een dringende reden zijn voor ontslag. Je werkgever heeft een instructierecht. Dat betekent dat hij je de opdracht mag geven om bepaalde werkzaamheden te verrichten.
Wanneer mag je werk weigeren? Een werkgever mag bepaalde dingen verplichten, maar de opdracht (of het voorschrift) moet wel redelijk zijn. Als het om een werkopdracht gaat, moet dit een taak zijn die binnen de normale werkzaamheden ligt. De redelijkheid hangt daarom volledig af van de functie van de werknemer.
Begin je zin met 'Ik' en wees duidelijk en bondig, tipt Linda Houthoff. 'Als je collega bijvoorbeeld ziek is en je manager gaat er zomaar vanuit dat je ook haar werk verricht, kun je zeggen: ik vind het toch niet prettig dat je aanneemt dat ik al haar werk erbij ga doen. '
De werkgever mag een boete opleggen met een maximumbedrag die gelijk is aan een halve dag loon per week. Hier mag de werkgever alleen van afwijken wanneer hij dit met de werknemer is overeengekomen en de werknemer meer dan het minimumloon verdient.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.
Voorbeelden: diefstal, oplichting, opzettelijke vernieling. Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
Uw werkgever kan een ontbindingsprocedure via de kantonrechter starten, maar hij kan ook overgaan tot ontslag op staande voet. Werkweigering is een voorbeeld van een dringende reden en kan derhalve leiden tot ontslag op staande voet.
Van werkweigering is sprake als een werknemer hardnekkig weigert aan een redelijke. » Meer over opdracht opdracht van zijn werkgever te voldoen. Een werknemer behoort zich te houden aan de instructies die een werkgever hem geeft. Of er sprake is van een redelijke opdracht hangt af van de omstandigheden.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.
Het is van belang dat sprake is van een redelijke opdracht, die valt binnen de grenzen van de arbeidsovereenkomst. Als de werkgever een chauffeur meermaals een opdracht geeft om een bepaalde rit te rijden en de chauffeur weigert dit, dan zal dit een redelijke opdracht zijn en sprake zijn van werkweigering.
Nee, je kunt niet zomaar ontslagen worden. En met een ontslagaanzegging alleen komt er sowieso geen einde aan je contract. Meestal is het wel de start voor een onderhandeling over de voorwaarden van een ontslag. Komt er geen regeling, dan zal je werkgever naar het UWV of kantonrechter moeten.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Heeft uw werkgever u onterecht op staande voet ontslagen? Dan moet uw werkgever uw salaris gewoon doorbetalen. Om uw recht op salaris veilig te stellen, moet u wel schriftelijk aangeven dat u bereid bent uw werk te verrichten. U kunt doorbetaling van uw loon desnoods via de rechter afdwingen.
Zeg 'neen' en zeg daarbij waarom je 'neen' zegt. Vertel hoe je je bij de vraag voelt en waarom je niet wil doen wat wordt gevraagd. Eerlijkheid is een karaktertrek die alle werkgevers appreciëren. Zoek altijd oogcontact terwijl je 'neen' zegt.