Je kunt je witte marsepein, fondant of slagroom een leuk kleurtje geven met behulp van voedselkleurstof. Een klein drupje is vaak al genoeg om bijvoorbeeld een felle roze of blauwe kleur te krijgen. En geen zorgen!
Probeer uit wat lekker is en wat er leuk uitziet. De staafmixer is om eventueel vers fruit te pureren en dan te kunnen verwerken in de slagroom. Je kan de slagroom ook nog garneren met nootjes of met discodip of met rode bessen of chocoladehagelslag. Gebruik je fantasie, niks is te gek.
Antwoord van Jeroen Meus. De meest natuurlijke rode kleurstof is het sap van rode biet. Een hel als je je kleding ermee vlekt, maar ideaal om (in kleine hoeveelheden) te zorgen voor een Barbieroze effect. Voeg een klein beetje van het sap toe aan de zoete slagroom en meng zorgvuldig.
Wil je iets roze/rood kleuren zonder smaak toe te voegen, gebruik dan een paar druppels bietensap of een beetje bietenpoeder. Oranje: Geraspte wortel of wortelsap geven je bereiding een oranje kleur. Geel: Een mespuntje kurkuma doet wonderen als je iets geel wilt kleuren.
Voedingskleurstof op oliebasis kan het beste worden gebruikt voor lichte kleuren, omdat te veel van de kleurstof een bittere smaak toe kan voegen aan de chocolade en de mond kan bevlekken. Deze voedingskleurstoffen zijn geconcentreerder dan vloeibare voedingskleurstoffen.
De rode kleur van de red velvet cake ontstond vroeger vanzelf tijdens het bakken, door een wisselwerking tussen de azijn, karnemelk en het toen nog minder bewerkte cacaopoeder. Tegenwoordig wordt voor de rode kleur eigenlijk altijd kleurstof gebruikt.
Natuurlijke kleurstoffen zijn te maken uit planten, vruchten, bloemen, kruiden en specerijen. Stamp de (gedroogde) ingrediënten fijn in een vijzel zodat de kleur te voorschijn komt. Als de kleurstof te droog is, meng het dan met een paar druppels water.
Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. What is this? Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.
Gebruik de Diep Rode Progel Kleurstof van Rainbow Dust om je Fondant, Marsepein of Botercrème te voorzien van een kleurtje. Een kleine hoeveelheid Kleurstof is genoeg om je creaties een rijke, diepe kleur te geven.
Je kunt vloeibare kleurstof kopen bij Deleukstetaartenshop. De vloeibare kleurstoffen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren zoals zwart, blauw, rood, bruin en groen. Je kunt veel verschillende kleuren kleurpoeder kopen bij Deleukstetaartenshop.
De bekendste merken zijn toch wel Americolor, Wilton en Sugarflair. Deze kleurstoffen zijn uitermate geschikt voor het kleuren van fondant en marsepein. Dit komt omdat de kleurstoffen niet vloeibaar zijn maar een soort gel.
Vloeibare kleurstoffen zijn meestal op waterbasis. Net als gelkleurstof kun je vloeibare kleurstoffen gebruiken voor fondant, marsepein, glazuur, (cake)beslag of crème. Voor macarons is deze kleurstof minder geschikt. Een voordeel van vloeibare kleurstoffen is dat ze heel makkelijk zijn te doseren.
Met Dr. Oetker Kleurstoffen kleur je heel eenvoudig marsepein en rolfondant. Wat ook leuk is, gebruik de kleurstoffen eens voor het kleuren van beslag, voor een vrolijk gekleurde taart of cake. Deze kleurstoffen zijn verkrijgbaar in de drie basiskleuren (rood, geel en blauw), daarmee maak je alle kleurencombinaties!
De 'slagroom'
Doe het eiwitpoeder samen met het water in een mengkom en mix dit op de hoogste stand totdat het flink schuimig wordt. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf mixen totdat alles in pieken blijft staan. Dan is je “slagroom” stevig genoeg.
Je kunt glazuur kleuren met voedingskleurstof. Zelf kies ik liever voor kleuren met natuurlijke kleurstoffen. Heel handig is om limonadesiroop te gebruiken op natuurlijke basis. Dan heb je vocht en kleur in één keer.
Zo makkelijk maak je ze!
Verdeel de botercrème in 2 beslagkommen. Voeg 4 druppels blauwe kleurstof toe aan de ene beslagkom en 4 druppels paarse kleurstof aan de andere beslagkom. Roer beide kleuren botercrèmes goed door, zodat de kleurstof mengt met de botercrème.
Gelukkig kun je gemakkelijk roze verf, glazuur of kleurstof maken door rood te mengen met wit.
Nee, E-nummers in eten of drinken zijn niet slecht voor kinderen. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Alle E-nummers zijn goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA.
Blauw is een primaire kleur en dus niet te mengen uit andere kleuren.
De kleur blauw (indigo) komt bijvoorbeeld van de indigoplant af. De blauwe bloemetjes zorgen voor de heldere blauwe kleurstof. Indigo wordt veel gebruikt om spijkerbroeken mee te kleuren. Sowieso worden kleurstoffen veel gebruikt om textiel te verven.
Kort samengevat, het gebak is rood van kleur en heeft een lichte chocoladesmaak door de toevoeging van cacao. Een ander ingrediënt dat je veel ziet in red velvet recepten is karnemelk.
De taarten werden pas écht populair toen het sterrenhotel Waldorf Astoria in de jaren '60 het recept voor hun beroemde red velvet cake verkocht voor een enorm hoge prijs. Deze luchtige chocoladetaarten waren rood van kleur en hadden een witte cream cheese topping, precies zoals we ze vandaag de dag kennen.
Oorspronkelijk kreeg de taart zijn rode kleur door onbewerkte cacao te mixen met azijn en karnemelk. In de oven ontstond dan een soort chemische reactie waardoor de taart rood kleurde.