Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
Veruit de meeste kamado barbecues zijn tegenwoordig van keramiek gemaakt, met enkele uitzonderingen die bijvoorbeeld in metaal zijn uitgevoerd. Het grote voordeel van een keramische kamado barbecue is de nauwkeurige warmteregulering, waaraan naast het materiaal ook de eivorm en de ventilatiekleppen bijdragen.
Het grootste verschil is het materiaal waaruit de barbecue bestaat. Zo is de Green Egg volledig gemaakt van keramiek. Bovendien zal er nooit een originele kolenbarbecue komen dat een alternatief gaat zijn voor de Green Egg.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Een Big Green Egg gaat een leven lang mee, zeker als je hem goed onderhoudt. Benieuwd wat jij zelf kan doen om je EGG te onderhouden? In deze instructievideo laten we het je zien! Of lees onze handige onderhoudstips op deze pagina.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behoudt het eten de voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met premium houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een hele lange brandduur. Grillen, bakken, koken, stoven, roken en slow cooking.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
De Big Green Egg is al sinds 1974 op de markt en uniek in zijn soort. Het is de enige kamado bbq die wordt geproduceerd in een hypermoderne fabriek in Mexico en die is vervaardigd van keramiek waarbij gebruik is gemaakt van NASA technologieën.
Hoeveelheid houtskool
Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen. In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten. Houtskool heeft diverse lengtes; het gaat dus niet om het aantal kolen.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Big Green Egg houtskool is 100% natuurlijke houtskool afkomstig van de Beuk en Beukenhaag. Dit fantastische pure hardhout heeft een heerlijk lange brandduur en is daardoor zeer geschikt als houtskool. De extra grote stukken gaan lang mee en geven bovendien geen onnodige rook.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
HOUT. Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten. Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout.
The Bastard. Een goed alternatief voor de Green Egg is The Bastard. Dit is een kamado van Nederlandse bodem met de slogan: “Serious outdoor cooking”; dan weet je waar je aan toe bent. Het merk bestaat sinds 2013 en is inmiddels een bekend merk in de wereld van kamado-barbecues.
De Large is het populairste model uit de Big Green Egg familie. Hij is net zo goed en krachtig als de medium, maar net wat groter. Het grote voordeel ten opzichte van de Medium is dat je verschillende gerechten naast elkaar kan bereiden. Met al die ruimte bereid je gemakkelijk een driegangenmenu voor meerdere personen.
Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
Big Green Egg: wereldwijd het grootste & oudste merk wordt gemaakt in de VS (het keramiek wordt gemaakt in een gezamenlijke fabriek met NASA die in Mexico staat).
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Hoe zuiverder de houtskool of briketten, hoe minder de BBQ zal roken. Ook je aanmaakblokjes kunnen voor rookontwikkeling zorgen. Ga daarom niet voor van die witte blokjes, maar voor aanmaakblokjes of wokkels van een natuurlijk materiaal. Zo zorg je er voor dat de rookontwikkeling minimaal zal zijn.