Wist u, dat het regelmatig eten van tomaten bij kan dragen aan een gezond hart- en vaatstelsel? De rode vrucht is namelijk rijk aan kalium: een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. En hoe optimaler de bloeddruk, hoe minder kans op allerlei hart- en vaatziektes.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.
Onderzoek heeft echter aangetoond dat zetmeelrijke voedingsmiddelen, waaronder aardappelen, deel kunnen uitmaken van een gezond maaltijdplan. De resultaten van de huidige studie lieten een trend zien dat aardappelen die worden geconsumeerd als onderdeel van een gezond dieetpatroon, zoals het DASH-dieet, antropometrische en bloeddrukmetingen kunnen verbeteren bij zowel mensen met als zonder T2D .
Regelmatige consumptie van tomatensaus kan helpen de gezondheid van het hart te verbeteren. De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Een rauwe tomaat bevat veel vitamine C, waarvan een deel verloren gaat tijdens het koken. In een Amerikaans onderzoek bleek dat na 2 minuten koken het aandeel vitamine C met 10% afnam; bij 15 minuten koken 15% en bij 30 minuten koken zelfs 29%.
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
Te veel cherrytomaatjes eten kan leiden tot zure reflux en andere negatieve spijsverteringsbijwerkingen. Dit kan komen door het appelzuur in cherrytomaatjes.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Tomatenconsumptie, inclusief op tomaten gebaseerde producten, is gunstig bij het voorkomen en behandelen van hypertensie . Een hogere tomatenconsumptie verlaagt het risico op hypertensie met 36%, en matige consumptie verlaagt de bloeddruk, met name bij hypertensie graad 1.
Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium. Kalium speelt een rol bij het reguleren van de bloeddruk. De al genoemde cucurbitacines kunnen aderverkalking helpen te voorkomen.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Augurken zijn een goed middel om je vitamine K binnen te krijgen. Met één augurk krijg je van deze vitamine maar liefst 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. En wat heb je eraan? Vitamine K is vooral van belang omdat het het stollen van je bloed regelt.
Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen. En je kunt wortels op talloze manieren eten.
Tomaten bevatten niet alleen kalium, maar ook een carotenoïde genaamd lycopeen. Lycopeen kan het risico op hartziekten verminderen en de bloeddruk verlagen.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Groene thee bevat catechines en andere antioxidanten die lijken te helpen bij het verlagen van LDL- en totale cholesterolgehaltes. Onderzoekers in een studie uit 2020 onderzochten de effecten van epigallocatechinegallaat (EGCG), een andere nuttige antioxidant in groene thee, op menselijke, dierlijke en in vitro (buiten een levend organisme) modellen.
Volgens onderzoek van de Harvard Medical School is de kans op hoge bloeddruk bij mannen en vrouwen die vier of meer porties friet eten 17% hoger .
Rucola, spinazie en rode biet
Natuurproducten, zoals bepaalde groenten, kunnen ook de bloeddruk verlagen. Een groep onderzoekers van Maastricht UMC publiceerde in de 'Journal of Nutrition' een onderzoek naar het bloeddrukverlagende effect van nitraatrijke groenten, zoals: rucola, spinazie en rode biet.
Volgens de USDA bevat een medium russet gebakken aardappel meer calorieën dan een kopje rauwe wortels, boerenkool of maïs. Maar met slechts 164 calorieën is het nog steeds een relatief caloriearm voedsel . Het is ook een goede bron van vitamine C, en levert 16% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een volwassen man en 19% voor een vrouw.