Offline kaarten gebruiken
Als je internetverbinding traag is of als je geen internetverbinding hebt, leiden je offline kaarten je naar je bestemming zolang de volledige route binnen de offline kaart ligt. Tip: Routebeschrijvingen voor openbaar vervoer, fietsen en lopen zijn niet offline beschikbaar.
Op weg: Waze verbruikt het minste data
Ook wat dataverbruik betreft, biedt de app een light optie: per twintig minuten heeft de Waze gps slechts 0,23 MB nodig – één derde tot één achtste van de andere twee grootverbruikers!
Om je een beeld te geven over het verbruik: een uur lang rijden met Google Maps kost je gemiddeld 20 MB (10 MB per half uur). Dit is vrij ruim genomen, het aantal MB's hangt namelijk af van waar je bent.
Google Maps brengt heel de wereld in kaart met plattegronden en (satelliet)foto's. Handig om adressen om op te zoeken of routes te plannen. Google Maps heeft naast een website, ook een gratis app voor smartphone en tablet.
Verbruikt gps internet? Bij gps worden er geen gegevens via internet verstuurd. Het gebruik van gps kost op zichzelf dus niets. Maar navigatie-apps die gps gebruiken, kunnen wel extra's aanbieden die via het internet op de telefoon binnenkomen.
De gratis navigatie app van Google is dé way to go. Google Maps (Android en iOS) biedt je 1001 opties. Zoals navigatie, plaatsen opslaan, realtime verkeersinformatie en offline kaarten. Plus Google Street View, waarmee je alvast een virtueel kijkje neemt in de straat waar je moet zijn.
Offline kaarten gebruiken
Nadat je een gebied hebt gedownload, kun je de Google Maps-app gebruiken zoals je gewend bent. Als je internetverbinding traag is of als je geen internetverbinding hebt, leiden je offline kaarten je naar je bestemming zolang de volledige route binnen de offline kaart ligt.
Wij vonden ViaMichelin het meest overtuigend. Het biedt doorgaans meer verschillende routes en geeft een realistische gemiddelde reistijd, brandstofbudget en tol- en vignettarieven. ViaMichelin gaf ook de meeste informatie over snelheidscontroles, snelheidsbeperkingen en de potentiële gevaren op de route-omschrijving.
Google Maps gebruikt u via de internetverbinding en als er geen wifi is, kost dat geld. Maar met de offlinemodus kunt u ook zonder internetverbinding een gebied bekijken op straatniveau. Download de kaart eerst via wifi, en gebruik 'm daarna op plekken waar u geen internet hebt of wilt gebruiken.
Hoeveel mb verbruikt Google Maps
Google Maps verbruikt ongeveer 10 MB per half uur. Hoeveel data Google Maps precies verbruikt, hangt sterk af van hoeveel wegen en steden er download moeten worden om de route te bepalen.
Beste Koop: Google Maps (Android & iOS) en Waze (iOS)
Google Maps en Waze zijn gratis en beschikbaar voor Android en iOS. Net als bij TomTom zijn de twee versies niet precies hetzelfde. Met zowel Google Maps als Waze lever je ten opzichte van TomTom wel iets in op de navigatiekwaliteit.
Waze heeft geen internetverbinding meer nodig als je de route eenmaal gepland hebt. Zodra je de app afsluit, vergeet hij je route en heb je weer een internetverbinding nodig om een nieuwe route te plannen.
De app maakt gebruik van de GPS en dataverbinding van je smartphone. Kaartinformatie wordt opgehaald via internet. Het is mogelijk om Waze te gebruiken zonder internet, dan wordt gebruik gemaakt van eerder bewaarde kaartinformatie. Met een internetverbinding krijg je de beste navigatie, inclusief actuele verkeersdata.
Dankzij de GPS-ondersteuning van de smartphone kun je de telefoon gebruiken voor gratis navigatie. Zo biedt Android bijvoorbeeld standaard Google Maps. Voor de Apple iPhone wordt Apple Maps aangeboden, maar dat werkt niet altijd even goed. Daarom gebruiken nog best veel iPhone-gebruikers Google Maps.
Apple Kaarten of Google Maps? Beide navigatie-apps hebben dus zijn voors en tegens. Als het gaat om de interface en privacy wint Apple Kaarten, maar Google Maps biedt betere kaartgegevens en live-informatie.
Wie alleen GPS gebruikt, gebruikt geen data. Het GPS-systeem op je smartphone werkt dan net als dat van bijvoorbeeld een navigatiesysteem in de auto. Die systemen beschikken niet over 3G, 4G of Wi-Fi en kunnen toch de positie bepalen.
Ook in het buitenland wijst Googles kaartendienst je de weg. Maps beschikt over een uitgebreide offline modus waardoor je kaarten op je smartphone kunt opslaan. Dat is fijn, want op die manier ben je niet aangewezen op mobiel internet.
Als u met Google Maps navigeert, kost u dat in de auto per uur gemiddeld zo'n 35 MB. Dit is afhankelijk van de kaarten die de app onderweg moet downloaden. Rijdt u door een druk gebied met veel wegen, dan verbruikt de app meer dan wanneer u door een dunbevolkt gebied met weinig wegen rijdt.
Het grootste verschil is sowieso de basis: Waze draait om de community en Maps om harde, feitelijke data. Bovendien is Waze vooral geënt op auto's, terwijl Maps je ook kan vertellen hoe je moet lopen, fietsen of zelfs welk openbaar vervoer je moet nemen. Hierdoor is Google Maps beter als je geen auto hebt.
Rene61. Ik vind dat Flitsmeister de mogelijkheid van offline navigatie /offline kaartgebruik/ kaartdownload voor offline gebruik direct in het menu kan zetten. Het offline zetten kan dan bij instellingen staan. Dat werkt ook handig bij andere navigatieapps.
Assisted GPS, meestal afgekort als A-GPS (of AGPS), is een techniek waarbij plaatsbepaling door een gps-ontvanger wordt ondersteund (assisted) door informatie ontvangen van andere externe bronnen dan GNSS-satellieten.
Google Maps is over het algemeen een fijne, betrouwbare app. De weg vinden gaat soepel, kaarten zijn gedetailleerd en er zijn een hoop verschillende reisopties om uit te kiezen. Gebruikers met weinig data kunnen Google Maps zelfs offline gebruiken – mits ze een kaart vooraf gedownloaded hebben.
De handigste apps om te navigeren met je telefoon zijn MAPS.ME en Komoot. Die werkt op zowel iPhone en Android; handig als jouw partner zo nodig een iPhone moet hebben, terwijl jij (de slimmere dus) een Android toestel gebruikt. Van MAPS.ME zijn een heleboel handige filmpjes. Maar ook over Komoot is veel te vinden.