In confituur worden hele vruchten gebruikt, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan. Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt. Bij de bereiding van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt.
Patricia heeft het antwoord: Het verschil is eigenlijk dat jam gepureerd fruit is waarbij confituur meer uit grovere stukjes bestaat. Het is daarbij wel afhankelijk van het soort fruit dat gebruikt wordt want een aardbei is na het koken veel minder in stukjes te houden dan bijvoorbeeld een appel of een bes.
Marmelade is een soort jam op basis van de dunne schillen en het vruchtvlees van citrusvruchten, in combinatie met suiker. Chutney maak je met gepureerd fruit, in combinatie met suiker, azijn en kruiden.
Confituur kan verwijzen naar: Jam (voedingsmiddel) Confituur (film), een film uit 2004, geregisseerd door Lieven Debrauwer. Confituur (boekhandels), het verbond van onafhankelijke Vlaamse boekhandels.
Een compote heeft meer weg van een moes dan jam en wordt ook gemaakt van fruit en suiker. Het grote verschil is dat het niet zo stevig is en er wordt dan ook geen pectine of ander geleermiddel aan toegevoegd. Vaak zitten er ook nog stukjes fruit in verwerkt, wat het weer onderscheidt van een traditionele moes.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten.Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden.
Zoet broodbeleg zoals confituur, choco, honing, stroop, hagelslag, speculaaspasta of ahornsiroop is heel lekker op de boterham maar levert geen belangrijke voedingsstoffen aan. Ze brengen vooral veel suiker en/of vet aan. Je hebt het dus eigenlijk niet nodig en eet het best met mate.
Bewaar maximum 1 jaar op een koele, donkere en droge plaats. Confituur zonder suiker kan je maximum 5 dagen bewaren in de koelkast.
Als de potten gevuld zijn, laat je de confituur helemaal afkoelen. Belangrijk is dat je bokalen met een schroefdeksel ondersteboven laat afkoelen. De overtollige lucht in de pot kan tussen de pot en het deksel naar buiten. Bokalen met een rubber- en klemsluiting laat je gewoon rechtop afkoelen.
Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook. Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn. Bijvoorbeeld potten met schroefdeksel of weckpotten.
Jam is eigenlijk de Nederlandse term voor confituur. Confituur maak je met stukken fruit of groenten en suiker. Gelei maak je alleen met het sap van de vruchten en suiker.
Rode uienchutney is heerlijk bij kaas en dan vooral bij geitenkaas. Maar deze chutney doet het ook goed bij vlees en hij is zowel koud als warm lekker. Lekker om bij een groot gebraad te serveren tijdens het kerstdiner. Je kunt de chutney wel een week bewaren in de koelkast, mits je een schone pot gebruikt natuurlijk.
Jam of confituur is een gegeleerd mengsel van pulp en/of moes van één of meer vruchtensoorten, suiker en water. Het is een voedingsmiddel dat onder andere gebruikt wordt als broodbeleg en in gebak.
Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe.
Help mijn jam, confituur of gelei is te dik!
Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam. Breng aan de kook, roer en doe opnieuw in gesteriliseerde potten. Sommige vruchten bevatten zoveel pectine dat je zelf (haast) niets hoeft toe te voegen. Cranberry's bijvoorbeeld.
Er zit veel suiker in, en dat bindt water, net als zout.En micro-organismen hebben vrij water nodig om te kunnen groeien. Toch is een flesje water eindeloos houdbaar.
Pindakaas, hagelslag, jam
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Bewaar je confituur steeds op een donkere, droge en koele plaats. Een kelder of donkere gang is hiervoor de perfecte plaats. Eens de pot confituur geopend is, is het belangrijk om die te bewaren in de koelkast.
Het belangrijkste bewaarmiddel in je confituur is suiker. Confituur maken zonder of met minder suiker kan, maar hou er wel rekening mee dat deze niet zo lang houdbaar is als traditionele confituur. Zes weken zal zowat het maximum zijn.
In confituur worden hele vruchten gebruikt, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan. Bij de bereiding van jam worden de vruchten in stukjes gesneden of zelfs helemaal tot moes gekookt. Marmelade wordt gemaakt met de schillen van citrusvruchten en heeft hierdoor een bitterzoete smaak.
Hoewel zo'n grote hoeveelheid nergens voor nodig is, is suiker toch belangrijk. Het versterkt de zoete smaak van fruit, maar zorgt ook voor stevigheid. Door vruchten te koken komt er pectine vrij, een natuurlijk bindmiddel dat de confituur doet indikken.
Verwijder het takje munt. Verdeel een lepel jam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.
Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen. Voordeel: de deksels blijven aan de binnenkant mooi schoon.
Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.