Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Losse thee en gebruikte koffiefilters met koffiedik kan je ook in de gft-bak gooien. Voor tuin- en snoeiafval geldt: hoe kleiner hoe beter. Bladeren, onkruid en bloemen mag je gewoon in de groene bak gooien.
Tip. Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak.
Theezakjes gemaakt van natuurlijk materiaal en vrij van lijm of nietjes, zijn in principe geschikt om te verwerken via het gft. Echter zijn er ook nog veel theezakjes in omloop die kunststof, lijm of nietjes bevatten.
Wat gebeurt er met koffieafval? Dit afval wordt in de meeste gevallen verbrand samen met het restafval. Jaarlijks dus zo'n 300 miljoen kilo koffiedik. In sommige gevallen komt het koffiedik bij het organisch afval terecht, waar het wordt vergist of gecomposteerd als groenafval.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Koffiecups mogen NIET in de zak of container voor plastic, blik en drinkpakken, omdat de cups bestaan uit een mix van materialen en er nog koffiedrab in de cups zit. De aluminium koffiecup krijgt aan de binnenkant een plastic laagje. Koffiecups moeten bij het restafval, net zoals koffiepads.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Jacobs Douwe Egberts (van Pickwick-thee) laat aan de Volkskrant weten dat 'een heel klein deel' van het assortiment bestaat uit plastic theezakjes, die zijn zowel van nylon als pet. Unilever (onder andere Lipton Tea) laat weten dat sommige piramidezakjes van petplastic zijn gemaakt.
Vanaf 1 januari 2021 mogen koffiepads en theezakjes bij gft of swill. Waar nu nog veel plastic gebruikt wordt voor deze producten, stappen producenten straks over op composteerbaar materiaal. Dit levert milieuwinst, meer duidelijkheid voor de consument, een schonere gft-toevoer én meer compost op.
Polypropyleen in je theezakje
Op de doos van het Britse Fairtrade-theemerk Clippers staat dat de zakjes 100 procent ongebleekt, plasticvrij en GMO-vrij (zonder genetisch gemanipuleerd organisme) zijn.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Omdat theeblaadjes 100 procent organisch zijn, gooien mensen theezakjes bij het GFT. Maar dat mag niet, omdat de zakjes vaak van plastic zijn en niet gecomposteerd kunnen worden. De afvalverwerkers slagen er niet in al het plastic uit het GFT-afval te verwijderen en zo komen microplastics in het compost terecht.
Het omvat composteerbaar keukenafval, dus ook vlees- en visresten, bereide etenswaren enz. en kleine hoeveelheden tuinafval dat bestaat uit niet-houtig, fijn materiaal. Het kan perfect gerecycleerd worden door de verwerking tot compost.
Gft betekent natuurlijk groente- fruit en tuinafval, zoals schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, resten van gekookt eten, vlees- en visresten, pinda- en notendoppen, eierschalen, plantaardige olie, gestold vet, onkruid, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren.
Gft-afval staat voor groente-, fruit- en tuinafval.
Wel kunt u een theezakje niet oneindig blijven gebruiken, op een gegeven moment komt er namelijk niet echt meer smaak vanaf. Hoe vaak u een theezakje kunt gebruiken verschilt per zakje, maar zal vaak rond de 2 á 3 keer liggen.
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.
Begin 1900 verzond een Amerikaanse theehandelaar theemonsters in zijden zakjes. Zijn klanten vonden deze zakjes zo handig dat ze deze bij het zetten van de thee niet verwijderden. Zo ontstond het theezakje.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Verzamel je L'OR-koffiecups in een zak (om lekken te voorkomen) en plaats ze in een doos naar keuze. Alle L'OR capsules kunnen gerecycled worden, zowel de normale als de XXL koffiecups.
De productie hiervan is vervuilend: het veroorzaakt rode modder met een hoge zuurtegraad en die is schadelijk voor de natuur. Het kan hele gebieden ongeschikt maken voor landbouw en het grondwater vervuilen met metalen. Vera Dalm bevestigt dat de cupjes heel erg slecht zijn voor het milieu.