Naam. Een school voor het voortgezet onderwijs mag zelf bepalen of de officiële naam of de roepnaam van de kandidaat op het diploma komt te staan. Het is aan te raden om de officiële naamsgegevens uit de BRP voluit te vermelden. Voor het mbo is dit verplicht.
Met de Diplomahulp van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunt u controleren of uw diploma in Mijn diploma's staat. U kunt uw diplomagegevens bekijken door in te loggen op Mijn DUO. U heeft hiervoor DigiD nodig.
Op het diploma staat vermeld wie, met welke geboortedatum en geboorteplaats voor welk eindexamen geslaagd is aan welke instelling.Aangegeven wordt voor welk profiel de kandidaat geslaagd is. Is een kandidaat voor twee of meer profielen geslaagd dan wordt ook het tweede, derde en eventueel vierde profiel vermeld.
Voortgezet onderwijs (vo)
U krijgt een diploma vmbo wanneer u het eindexamen in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg met succes hebt afgesloten. U krijgt een diploma havo wanneer u het eindexamen van het havo met succes hebt afgesloten.
Mavo, oftewel vmbo-t of vmbo-tl, is een theoretische leerweg. De afkorting mavo staat voor 'middelbaar algemeen voortgezet onderwijs' en duurt 4 jaar. Onze leerlingen volgen op de mavo voornamelijk algemeen vormende avo-vakken.
Havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). De opleiding duurt vijf jaar en in tegenstelling tot een vmbo-diploma geldt een havo-diploma wél als een startkwalificatie. Dit houdt in dat je niet verplicht bent om een vervolgopleiding te volgen.
Als je diploma niet bij DUO is geregistreerd moet je een kopie van je diploma opvragen op je school. Je school moet je diploma op basis van de archiefwet 50 jaar bewaren. Met name diploma's die voor 1996 zijn behaald zijn echter niet altijd meer beschikbaar op scholen.
Welke diploma's kun je terugvinden in het diplomaregister? In het diplomaregister zijn diplomagegevens opgenomen van de volgende onderwijssoorten: Wetenschappelijk onderwijs vanaf 1996 *Hoger beroepsonderwijs vanaf 1996.
Als u uw diploma, certificaat of cijferlijst kwijt bent, kunt u een uittreksel aanvragen van uw diplomagegevens. Dit kan digitaal of op papier. U vraagt het document aan bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit kan ook als u een andere naam hebt gekregen of van geslacht bent veranderd.
De behaalde cijfers blijven tien jaar geldig. Het is ook mogelijk om met alle losse vakken van het staatsexamen een volwaardig diploma te halen voor vmbo, havo of vwo. Die kun je na het behalen van alle relevante vakken aanvragen. Het staatsexamen bestaat uit twee onderdelen: het centraal examen en het college-examen.
De meeste diploma's gelden levenslang.Een aantal diploma's zijn korter geldig (bijvoorbeeld VCA 10 jaar). Bij twijfel kunt u contact met het examenbureau opnemen.
Het havo is bedoeld voor leerlingen van twaalf tot zeventien jaar, en sluit aan op de basisschool, het vmbo-t en tot 1999 het mavo (alle vakken op D-niveau). Het havo bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo).
Studies. Vermeld je hoogst behaalde graad (lager, middelbaar, hoger onderwijs…). Geef eerst de naam van je studie -dit is het belangrijkste- en dan pas de naam van de onderwijsinstelling en de datum. Ook een studie die je niet hebt afgemaakt, kan een meerwaarde zijn voor je cv als je in deze richting solliciteert.
Diplomaregisters. Er bestaan openbare registers voor allerlei beroepsgroepen en opleidingen. Recruiters en potentiële werkgevers kunnen deze registers raadplegen om te controleren of de kandidaat aan de gestelde diploma-eisen voldoet.
na een bacheloropleiding: Bachelor (B); na een masteropleiding of een postinitiële opleiding: Master (M); na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.); na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.);
Je kan LED raadplegen door met je elektronische identiteitskaart (eID), Itsme, app of sms in te loggen. Je kan enkel de kwalificatiebewijzen raadplegen die je zelf behaald hebt.
U kunt in veel gevallen uw examenresultaten terugvinden in het diplomaregister van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Of uw gegevens daarin staan hangt af van het soort onderwijs en het jaar waarin u examen heeft gedaan.
Het grote verschil tussen een certificaat en diploma is de geldigheidsduur van de kwaliteitsmeting. Bij een certificaat is de meting voor dit moment en moet u, als persoon of bedrijf, dus telkenmale opnieuw aantonen dat u (nog steeds) bekwaam bent. Bij een diploma staat het resultaat voor altijd vast.
Afhankelijk van uw opleiding kan het 2 tot 8 weken duren voordat uw diploma in Mijn diploma's staat.
Na het verlaten van de school is de school volgens de archiefwet verplicht om je persoonsgegevens nog 2 jaar te bewaren. Ook resultaten moeten minimaal 2 jaar worden bewaard wanneer je wordt uitgeschreven van de opleiding.
Het Register Onderwijsdeelnemers (ROD) bevat leerlinggegevens van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs.
Havo staat voor 'hoger algemeen voortgezet onderwijs'. Het havo duurt vijf jaar en bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Maar sommige leerlingen stromen na hun eindexamen door van havo naar vwo. Er is ook een kleine groep die zich inschrijft voor een mbo-opleiding.
Vwo-niveau High School Diploma
Leerlingen hebben in ten minste 4 AP-vakken het cijfer 3, 4, of 5 op de AP-examens behaald. Let op: Dit geldt alleen voor AP-vakken die afgesloten zijn met een officieel AP-examen. Naast het official transcript is ook de uitslag van de AP-examens vereist, het AP exam score report.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1).