Er is veel keus en het meeste is ook nog eens betaalbaar. Voor de meest authentieke ervaring ga je shoppen in de oude historische binnenstad van Krakau, het voetgangersgebied dat propvol zit met allerlei soorten winkeltjes. Ook de oude joodse wijk Kazimierz is een winkelparadijs.
Lekker shoppen bij H&M en Zara: Polen is een goedkoop land, dus kun je heerlijk koopjes jagen toch? Absoluut! Maar bij de grote internationale ketens verschillen de prijzen niets met die in Nederland.
Krakau is misschien wel de mooiste stad van Polen en heel geschikt voor een goedkope stedentrip. Het is een stad met een rijk cultureel verleden en een hip heden. Het authentieke stadscentrum is door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Krakau is vriendelijk, veilig, overzichtelijk en zeer goed betaalbaar.
Weinig verrassend blijkt dat de voormalige Oostbloklanden behoorlijk goedkoper blijven, met lichte variaties naargelang de productcategorie. Zo is Polen het goedkoopst voor voeding, Hongarije voor kleding en Tsjechië voor de aankoop van een wagen.
Het leidingwater in Krakau kan beter niet gedronken worden. Gezien het een oude stad is zijn er nog veel oude leidingen en kun je beter een flesje water in de supermarkt kopen.
Het vakantieland Polen heeft zlotys als betaalmiddel. In sommige winkels nemen ze ook euro's aan, maar dit is vooral op grote, toeristische plekken zoals Krakau. Het wisselgeld krijg je wel vaak terug in zlotys.
De koers van 1 Euro is ongeveer gelijk aan 4,5 Poolse złoty.
Valuta en betalen
Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Polen heeft voldoende geldautomaten, de kosten kunnen verschillen per exploitant van de geldautomaat, met name de bank Pekao SA berekent een hoger tarief.
In landen als Polen en Hongarije betaal je makkelijk zo'n 12 procent bovenop het bedrag dat je moet pinnen. Dat is een stuk hoger dan wanneer je gewoon in de lokale munteenheid betaalt. Je betaalt dan alleen de koersopslag die je eigen bank in rekening brengt.
In het Poolse Krakau betaalt u volgens GoEuro het minst. Daar bedraagt de prijs voor een glas bier gemiddeld 1,48 euro. Let wel: in een bar bedraagt het gemiddelde er 2,41 euro. Goedkoop bier is dus vooral te vinden in de supermarkt, waar het gemiddeld 0,55 euro kost.
Krakau is met al zijn attracties en mogelijkheden voor dagtripjes echt een stad voor minimaal 5 dagen. Gelukkig kun je ook al veel zien van de stad als je 2 dagen te besteden hebt in Krakau. Het is zelfs mogelijk – en misschien wel aan te raden – om ook één van de dagtrips toe te voegen aan je reisplan.
Als u naar Polen reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig waarmee u zich kunt identificeren. Voor Polen is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Polen.
Veiligheid water en voedsel
In bepaalde regio's is het drinken van leidingwater te vermijden. Op het vlak van voedselveiligheid stellen zich geen problemen.
Het prijsniveau ligt in Polen iets lager dan in Nederland, maar dit kan voornamelijk op populaire terrassen in het centrum van de steden wel gelijk zijn aan of iets hoger liggen dan in Nederland. Het prijsniveau van de drankjes is ongeveer gelijk aan die van Nederland, wijnen kunnen soms iets duurder zijn.
Net als in Nederland en België is een fooi in Polen een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Meestal is een fooi bij een restaurant in Polen op de rekening inbegrepen. Is de fooi niet inbegrepen, dan is 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Voor het wisselen van Euro naar Zloty in Polen kunt u terecht bij banken, post- en wisselkantoren en hotels. Hotels hanteren doorgaans een minder gunstige wisselkoers dan banken, post- en wisselkantoren. Een geldwisselkantoor berekent een andere (minder gunstige) koers dan de werkelijke valuta koers.
Neemt u liquide middelen ter waarde van € 10.000 of meer mee als u de Europese Unie in- of uitreist? Dan moet u daar aangifte van doen. Als de liquide middelen een gezamenlijke waarde hebben tot en met € 9.999,99 hoeft u geen aangifte te doen.
In polen is het niet echt mogelijk om met euro's te betalen. Alleen op grotere toeristische plekken zoals Krakau kan het voorkomen dat je met euro's kunt betalen, eventueel wisselgeld krijg je vaak terug in zlotys, maar houd er rekening mee dat je over het algemeen de zloty zult moeten gebruiken.
Een klein biertje kost 6 zloty, een grote variant 12 zloty (respectievelijk 1,5 en 3 euro).
De taal van Krakau
De gesproken taal in Krakau is Pools. Tevens is dit de officiële spreektaal van Polen. Duits en Frans zijn ook veelvoorkomende talen, net als een tikkeltje Russisch. Dit zijn geen officiële spreektalen van Polen.
In de buurt van de Grote Markt vind je veel leuke boetiekhotels. Hou er rekening mee dat de meeste winkels in Krakau gesloten zijn op zondagen en katholieke feestdagen. Sinds 2019 geldt er een nieuwe winkeltijdenwet in Polen en mogen winkels alleen open zijn op de laatste zondag van de maand.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.