Verminderde smaak Het kan zijn dat u voeding veel minder goed proeft dan voorheen. Na bestraling van het hoofd-halsgebied ontstaat vaak tijdelijk of permanent een vermindering van de normale smaak, dit wordt ook wel hypogeusie genoemd.
Bij alle vormen van kanker kunnen smaakproblemen ontstaan door veranderingen in de smaakdrempels voor zoet, zuur, zout en bitter. Daarnaast kan de smaak veranderen door de plaats van de tumor (bijvoorbeeld in de mond), door bestraling in het hoofd-halsgebied en door bepaalde chemokuren.
Reuk- en smaakverlies ontstaat o.a. door: een kwetsuur aan het hoofd, chronische ontstekingen, ontsteking aan de bovenste luchtwegen en COVID-19. Oorzaak van een smaakstoornis kan ook te maken hebben met schade aan de aangezichtszenuw of de smaakpapillen.
Neem iets fris-zuurs om op te kauwen of om op te zuigen, bijvoorbeeld: een zuurtje, pepermunt, (suikervrije) kauwgom, zacht snoep of een waterijsje. Ook fris-zure producten als tomaat, komkommer, augurk, appel en zilveruitjes kunnen helpen.
Gebruik vaker voedingsmiddelen met een weinig uitgesproken smaak, zoals gekookte aardappelen of puree, (wit) brood, beschuit, crackers, fruit, salades, pap, jonge (smeer)kaas, droge biscuits, lange vingers, eierkoeken (bij voorkeur met boter).
Verlies van smaak en reuk
Ze stelt voor om voedsel te proberen met andere sensorische kwaliteiten. " Probeer voedsel met knapperige en gladde elementen, of denk aan verschillende kleuren en temperaturen ," zegt Oakley. "Op die manier krijg je een verscheidenheid aan sensaties die belangrijk zijn als je je smaak- en reukvermogen bent verloren."
Bij veruit de meeste coronapatiënten herstellen de reuk- en smaakzin zich spontaan na gemiddeld tien dagen. Een minderheid blijft er echter last van hebben. Als je na vier weken geen verbetering merkt, ga je het best naar een neus-keel-oorarts.
Soms kun je een compleet verlies van smaak terugdraaien door je dagelijkse gewoontes te veranderen . Bijvoorbeeld, mensen die stoppen met roken kunnen hun smaakzin in slechts 48 uur terugkrijgen. Als je ageusie gerelateerd is aan tandvleesaandoeningen, kan het opvoeren van je mondhygiëne rituelen helpen om je smaakfunctie snel te herstellen.
Wat ook kan helpen als je eten vies smaakt, is friszure voedingsmiddelen eten: een beetje yoghurt, een stukje fruit, een muntblaadje in je mond of een paar schijfjes komkommer in een glas water.
Een aantal medicijnen heeft verandering van smaak en reuk als bijwerking. Dat zijn onder meer antibiotica, anti-epileptica, antidepressiva, antihistamines, decongestiva, antihypertensiva, hartmedicatie en lipideverlagende middelen.
Adviezen bij vermindering van de smaak of smakeloos eten
Voeg limoen, citroen, mint toe aan erg zoete dranken/milkshake. U kunt soms uw smaak verbeteren door goed te kauwen. Zo komen veel voedseldeeltjes achter op de tong en de smaak van het eten kan zich verspreiden in uw mond en keel.
Als deze zintuigcellen worden geprikkeld door de geurstoffen, dan ontstaat ook hier op de gevoelszenuw een impuls. Ook deze impuls wordt naar het smaakcentrum in de schors van de grote hersenen gevoerd. De smaakprikkels en de geurprikkels tezamen vormen onze smaakbeleving.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Terugkeer van smaak
Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het type chemotherapie of de plaats van bestraling. Soms herstelt het zich al na enkele dagen of weken, in andere gevallen kan het een tot twee jaar duren voordat de smaak volledig terug is. Per persoon verschilt dat dus sterk.
Een hersentumor in de pariëtale kwab kan ertoe leiden dat u moeite heeft met het samenbrengen van informatie uit uw zintuigen, waaronder reuk en smaak (en andere symptomen, zoals moeite met het herkennen van gezichten of voorwerpen en het coördineren van bewegingen).
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat grapefruit negatieve effecten kan hebben op chemotherapie. Het advies is om vanaf minstens 24 uur voor de start van de chemotherapie behandeling geen grapefruit meer te eten of grapefruitsap te drinken.
Smaakpapillen kunnen over het algemeen heel goed herstellen. Als de oorzaak verdwijnt, komt de smaak na verloop van tijd vaak terug. Zo zal na een infectie of ontsteking de smaak vanzelf terugkomen. Ook na een kankerbehandeling komt de smaak na verloop van tijd terug.
o Probeer zacht, glad, romig of gemengd voedsel dat minder kauwen vereist, omdat het beter verdragen kan worden. o Probeer voedsel met een andere smaak, zoals zuur, zout, zoet of bitter. Het eten van zuur voedsel zoals een citroen/limoen of sinaasappel (of hun sappen) voor een maaltijd kan helpen de smaak van maaltijden te verbeteren.
Smaakstoornissen doen zich voor bij een extreem droge mond, door onvoldoende aanmaak van speeksel. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Sjögren en xerostomie. Door verbranding kunnen de smaakorgaantjes beschadigen. Een gezwel in de tong kan de smaak beschadigen.
Bij smaakuitval door een virusinfectie in de mondholte treedt spontaan herstel van de smaakfunctie op na genezing van de infectie. Bij doornemen van een smaakgeleidende zenuw is het verlies van de smaak van het betreffende deel van de tong definitief. Een schimmelinfectie wordt met medicijnen bestreden.
Met de juiste behandeling kunt u binnen een paar dagen weer genieten van die lasagne, maar het kan ook een paar weken duren . Soms kan het enkele maanden duren voordat u uw smaak terugkrijgt, maar dit is meestal het gevolg van chronische sinusitis die moeilijker te behandelen is.
Een droge mond, gevoelige plekken en zweertjes kunnen het lastig maken om te eten, te drinken en soms zelfs te praten. Meestal zijn deze mondklachten op hun hevigst na ongeveer een week nadat de chemobehandeling is begonnen, en houden ze aan tot een week of twee nadat de behandeling eindigt.
Redenen waarom koffie opeens niet meer lekker smaakt
Onzuiver water, rijk aan kalk, mineralen of chloor of met een sterke geur, kan de smaak van je koffie negatief beïnvloeden. Een waterfilter of ontkalkingsmiddelen kunnen dit probleem voorkomen. Lees verderop meer over waterfiltratie en ontkalken.
Tijdens de coronapandemie merkten steeds meer mensen dat zij minder goed of helemaal niet meer konden ruiken of proeven na een besmetting met het virus. Daarom startten onderzoekers van verschillende universiteiten en ziekenhuizen vorig jaar een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19.