Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, net zoals bij het eerste bier. Het bewust gebruiken van zogenaamde 'starters', gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw.
Hoe ontstond brood zoals we het nu kennen? Per toeval. Zo was het in het oude Egypte – zo'n 2500 jaar voor Christus – de taak van de slaven om iedere dag vers brood te bakken. Op een dag mengde een slaaf een restje deeg van de dag ervoor met het nieuwe deeg.
Er bestaat onder historici geen discussie over wie de eerste banketbakkers waren. Dat waren de Hebreeërs die leefden in de huidige landen Israël, Jordanië en Irak. Zij maakten in het tweede millennium voor Christus al banket. De zoete hapjes uit de Arabische wereld vielen bij de mensen goed in de smaak.
Luchtig en zacht brood
"Nederlands brood is luchtiger en zachter. Vroeger werd in Nederland vooral witbrood gegeten, nu wordt dat wat minder." In Duitsland wordt vaak rogge gebruikt voor brood en ook is daar het traditionele, platte roggebrood nog heel populair.
De oertijd: graankorrels als kauwgom
Tijdens de jacht stilden onze voorouders hun honger door op korrels van wilde granen te kauwen. Ze kwamen toen op het idee om de korrels eerst te kneuzen, en dan te weken in water. Die brij vermengden ze met bloed van dieren, of gesmolten vet. Even koken, en de broodpap was klaar.
Naast brood en pap aten mensen in de middeleeuwen veel bonen en peulvruchten. Van melk maakten ze de 'luxeproducten' boter en kaas.
Ontbijt, lunch & avondeten
Hun ontbijt bestond uit brood en olijven, voor de rijke Romeinen dan. Arme mensen aten vaak pap dat met granen in melk werd gekookt. Tijdens de lunch aten de mensen brood met eieren of geitenkaas.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen.Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.
Als we naar dezelfde statistieken kijken, dan zien we dat in Nederland 60 kilo brood per persoon per jaar wordt gegeten. Dat is meer dan de 47 kilo in België en 46 kilo in Spanje. Met andere woorden, in Nederland wordt meer brood gegeten dan in België en Spanje.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, net zoals bij het eerste bier. Het bewust gebruiken van zogenaamde 'starters', gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw.
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
MADRID – Dinsdag vond de World Baker 2021 verkiezing plaats en de eerste positie is voor de tweede keer naar Spanje gegaan. Dit jaar is de Spaanse bakker Domi Vélez uit Lebrija in de provincie Sevilla de beste bakker ter wereld geworden waarmee hij andere kandidaat-bakkers uit Taiwan, China en IJsland achter zich liet.
Brood • 30.000 jaar geleden
De vroegste tekenen van landbouw dateren van ongeveer 12.000 jaar geleden, Op dat moment waren de eerste Europeanen al vele duizenden jaren bezig met brood bakken.
Brood mag alleen volkoren heten, als het meelbestanddeel voor 100% afkomstig is van de hele graankorrel: volkorenmeel.
In 2022 stond volkorenbrood voor het derde jaar op rij op de eerste plek als populairste broodsoort. In Nederland eten we per persoon 45,1 kilogram brood. Bijna de helft hiervan is volkorenbrood. Daarmee is volkoren de populairste broodsoort.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Als je te veel brood eet, is het mogelijk dat je veel zout binnenkrijgt. Je kunt ook voor een zoutarme variant kiezen. Daarnaast voelen sommige mensen zich slap na het eten van brood. Het kan zijn dat het brood wat je eet niet volledig volkoren is en daardoor minder vezels bevat.
Zuurdesembrood is niet gezonder dan gewoon brood, maar het heeft wel een aantal voordelen ten opzichte van normaal brood. De voordelen zijn: Het bevat iets meer vitamine B. Het zorg voor een betere opnamen van mineralen.
Een Laib is het typisch Duitse ronde of ovalen bruinbrood, gerezen met zuurdesem en meestal gebakken met een mengsel van rogge- en tarwemeel. Ons favoriete brood wordt een Roggenzwerg genoemd, een roggedwerg. Het is een klein maar voedzaam broodje van 100 procent roggemeel.
Vlees, melk en kaas
Een groot deel daarvan was van bekende landbouwdieren, zoals rund, varken, schaap, geit en paard. De bewoners van de nederzetting aten vooral rundvlees. Varken en schaap kwamen minder vaak op het bord, al hadden ze in de loop van de eeuwen wel steeds meer voorkeur voor schapenvlees.
Uit grootschalig (archeologisch) skeletonderzoek van de Universiteit van Cambridge, blijkt dat gezondheid van de mensen in West-Europa - en dus ook Nederland en Utrecht - door de tijd heen fluctueert. Zo waren mensen tussen het jaar 800 en 1000 veel gezonder dan omstreeks 1800.