In 1932 ontwierp de Parijse modeontwerper Jacques Heim als eerste een tweedelig badpak, de Atome, de voorloper van de moderne bikini.
Zwemkleding of badkleding is kleding die speciaal gemaakt is om te dragen in situaties waarbij de drager nat wordt, met name bij het zwemmen en bij watersport. Zwemkleding is meestal gemaakt van een combinatie van polyamiden, polyester en elastaan.
Pas na de oorlog, in 1946, werd de bikini geïntroduceerd, een ontwerp van de Fransman Louis Réard. Er kwamen steeds meer badpakken die rond de armen en schouders geen stof meer hadden. Dat was vooral populair in de jaren zeventig.
De oude Romeinen droegen meestal geen badkleding. Zij baadden naakt. Pas vanaf de 17e eeuw begint men in Europa badkleding te dragen. Vanaf het begin van de 20e eeuw heeft de badkleding een enorme ontwikkeling doorgemaakt.
Zwemkleding wordt meestal gemaakt van een mengsel van de synthetische textielvezels elastaan, polyamide en polyester. Voor het maken van deze textielvezels zijn chemische stoffen nodig, zoals oplosmiddelen bij het maken van het garen.
Wil je dat het badpak goed blijft zitten, dan moet je opletten dat je randen overal goed aansluiten en er nergens een ruimte ontstaat als je je armen omhoog doet. Je hebt badpakken met een laag uitgesneden rug, met gesloten rug en met allerlei soorten bandjes, van gekruist tot gewoven en gestrikt.
Dat is afhankelijk van de beenuitsnijding. Als de klant het badpak niet opgesneden wil, kunt u het beste 3 à 4 cm uit het kruis innemen. Zit het badpak verder goed, maar het decolleté te laag of rimpelt het bij de taille, kunt u de schouders innemen.
Onder de stola droeg de Romeinse vrouw een tunica. Vrijgelatene, slavinnen en meisjes droegen enkel dit kledingstuk, dat bij vrouwen gewoonlijk langer was dan bij mannen. Op reis en bij slecht weer droegen de vrouwen gelijkaardige schoudermantels en mantels, deels ook met kap, zoals de mannen.
De tunica was een lang kledingstuk van linnen, wol en/of katoen dat rond het middel met een gordel was vastgesnoerd. Bij de mannen hing de tunica op de knie, maar voor de vrouwen was deze langer. Tot aan de opmars van het christendom was de tunica voor mannen de enige onderkleding: daaronder was men naakt.
In totaal bestond een legioen uit ruim 5000 mensen. Het Romeinse leger beschikte over 25 tot 34 legioenen. Dus tussen de 125.000 en 170.000 legionairs en hun ondersteuning.
In de jaren 40 droegen de meeste dames hun haar tot op de schouders en gingen ze voor een gewaagdere look. Het was een trend om het haar aan de voorkant hoog op te steken, of het te krullen. Hoeden waren zeer geliefd, vooral de wat kleinere hoedjes die dicht op het hoofd lagen.
Jaren '40 heren dresscode
Door de oorlog was er zeer weinig ruimte voor mode. Voor heren betekende dit dat kleding voornamelijk praktisch was. De esthetische uitstraling van kleding was veel minder belangrijk. Daarentegen was het wel van belang dat jassen, pantalons en schoenen goed warm en weerbestendig waren.
Een zwemshort kan namelijk ook gedragen worden als dagelijks kledingstuk, waardoor bacteriën via die weg in het zwembad terechtkomen, luidt de verklaring.
Het flatteert, het ondersteunt mijn boezem, het is niet te warm én ik kan er ongehinderd in zwemmen.
5 x waarom het badpak zo fijn is
En ook al is er met dat vetrolletje helemaal niets mis, soms voel je je gewoon prettiger als -ie veilig verstopt zit onder een laagje kleding. Met een badpak voel je je dan nét wat zelfverzekerder.
Zoals het overgrote deel van de antieke religies behoort ze tot de polytheïstische volks- en stammenreligies. Zij wordt gekenmerkt door een veelvoud aan riten die als doel hadden de natuurlijke en publieke orde te handhaven.
"Panem et circenses" of "brood en spelen" is een uitdrukking die slaat op de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen, namelijk eten en vermaak. De uitdrukking stamt van Satire X van de Romeinse dichter Juvenalis.
door Romulus en Remus. In de, volgens de Romeinse overlevering, tweehonderdvijftig jaar durende (753 - 509 v. Chr.) koningstijd, zijn er na Romulus nog zes (grotendeels legendarische) koningen geweest.
Zo kookt en poetst ze, maalt het graan, brouwt het bier en helpt ook bij de graanoogst. Maar ze werkt ook op het land, ze ploegt, zaait en oogst, vaak in slechte weersomstandigheden. De vrouwen uit lagere standen, zowel in de stad als op het land, hebben hetzelfde slechte leven als hun man.
De imponerende toga werd enkel door burgers gedragen en bestond uit wol. Daaronder droegen de mannen een lendendoek met tunica, in feite twee lappen stof met drie gaten, die ze ook als nachtkleding gebruikten. De tunica mocht niet te lang zijn, anders werd dat als 'verwijfd' aanzien. Zij was meestal wit wolkleurig.
Positie van de arme Romeinse vrouw
Binnen bijvoorbeeld het boerenbedrijf was de vrouw verantwoordelijk voor taken als spinnen, weven, kleine klusjes met betrekking tot de dieren, de moestuin onderhouden, kinderen verzorgen en het huishouden.
Badpakken met lange mouwen zijn geschikt voor dames die de andere badpakken te bloot vinden. Daarnaast zijn deze badpakken vaak UV-werend (UPF 50+), waardoor ze ideaal zijn om in te surfen. Ze zijn eenvoudig aan te trekken en beschermen je schouders goed tegen de zon.
Brazilian bikini
Wat de brazilian zo populair maakt? Het feit dat het wat meer bil laat zien dan een normaal bikinibroekje. De stof aan de achterkant en zijkant van een brazilian is smaller dan gebruikelijk, waardoor je de mooie ronde vorm van je billen benadrukt.
De tankini is een tweedelig zwempak, zoals een bikini, maar heeft meer het uiterlijk van een badpak omdat het boven- en onderste gedeelte samengevoegd lijken te zijn. Sommige modellen weten daarentegen nog net de navel te bedekken terwijl andere items minstens tot aan de heupen reiken.
Je kan met een tankini rennen, raften, volleyballen en zwemmen zonder je zorgen te maken over het verlies van je topje.