Hoewel uw mond dus meestal gewoon open kan, mag u de eerste zes weken na de operatie niet kauwen. U moet daarom gepureerd voedsel gebruiken, dat u zo kunt doorslikken.
Na een kaakoperatie moet het kaakbot voldoende rust krijgen om in de nieuwe stand vast te groeien. De kaak mag daarom vijf tot zes weken na de operatie niet belast worden. Als u kauwt, belast u het kaakbot. U mag daarom deze periode niet kauwen, u mag de kaken wel bewegen.
De meeste mensen die een paar weken een aangepaste voeding moeten gebruiken, vallen af. Dat is niet zo erg als u in totaal niet meer dan 5 procent van uw oorspronkelijke gewicht afvalt. Na ongeveer drie weken moet uw gewicht stabiel blijven.
Om de wond zo snel en goed mogelijk te laten genezen, is het van belang dat er geen drukverschil tussen mond, kaakholte en neus ontstaat. Daarom mag u de eerste tien dagen niet bukken, blazen en/of uw neus snuiten. Probeer niezen te voorkomen. Als dit niet lukt, probeert u dan met uw mond open te niezen.
Het tandvlees groeit vanzelf dicht. Dit dichtgroeien duurt ongeveer 10 dagen.
Pijn. De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van pijn in de keel of in het geopereerde gebied. Wellicht is het beter te spreken van 'ongemak' dan van pijn, want over het algemeen valt het erg mee. Indien nodig krijgt u hiervoor pijnstillende middelen.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Na de operatie zwelt uw gezicht meestal flink op. Hoe erg uw gezicht opzwelt hangt af van de soort operatie en hoe uw hierop reageert. De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting.
Vaak wordt de pijn na 3 tot 4 dagen minder. Hoe lang het nodig is om pijnstilling te gebruiken, verschilt per persoon. Kauwen is vaak lastig na een kaakoperatie.
In de meeste gevallen zullen er na de operatie gedurende 6 weken elastieken tussen de onder en boven beugel geplaatst worden. Dit geeft de kaken de rust die nodig is voor herstel van het kaakbot. Eten is gedurende de eerste 3 weken vloeibaar en na 3 tot 6 weken zacht.
Als u uw kaken slechts licht mag belasten, kunt u gebruik maken van een "zachte voeding". Dit betekent dat de voeding gemakkelijk te kauwen en door te slikken moet zijn. Kies fijn volkoren, bruin of wit brood zonder korst. Neem geen brood met hele korrels of pitten.
Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
Herstel na een kaakoperatie
Het herstel van de kaken duurt ongeveer zes weken. Hierna begint alles weer normaal te worden, zoals eten, praten en tandenpoetsen. De kaken kunnen nog wel stijf aanvoelen. Met behulp van oefeningen kun je de kaakbeweging bevorderen.
Denk aan: aubergine, bloemkool- en broccoli roosjes, erwtjes, worteltjes, courgette, spinazie (a la crème), andijvie, paksoi, raapstelen, witlof, schorseneren, fijngesneden en gekookte rode kool, bietjes, zacht gekookte blokjes pompoen en witte, bruine of kidneybonen.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Bij een breuk is het belangrijk dat de botdelen onbelast weer kunnen vastgroeien. Bij breuken van de kaak mag u daarom de eerste vier tot zes weken niet echt kauwen. Het eten moet vloeibaar tot zacht zijn. De bereiding van vloeibaar voedsel kost extra tijd en moeite.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Narcose kan een zware aanslag op de hersenen zijn. Jonge kinderen kunnen er hersenschade door oplopen, en menige bejaarde die met een gebroken heup in het ziekenhuis belandt, is bij het ontwaken uit de narcose langdurig, soms voorgoed, de weg kwijt.
Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende. Koelen om de zwelling tegen te gaan is enkel nuttig tijdens de eerste 24 tot 48 uur na de ingreep. Daarna heeft koelen geen zin meer.
Napijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende medicijnen. Wij adviseren u: □ Paracetamol 500 mg te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek zonder recept. U kunt starten met 2 tabletten van 500 mg, daarna iedere 6 uur 2 tabletten gedurende 4 dagen (maximaal 8 tabletten per dag).
De behandeling
Zolang de operatiewond nog niet is genezen, is het erg belangrijk dat er geen groot luchtdrukverschil tussen mond en neus ontstaat. U kunt dit voorkomen door de eerste 10 dagen na de behandeling: uw neus niet te snuiten.